Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustaki szalunkowe - Techbud ???

LUK74

Recommended Posts

Na samym początku budowy zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem - mój wykonawca twierdził, że będzie szybciej i estetyczniej - nie mogłam jednak znaleźć ich nigdzie w Poznaniu - może nie szukałam zbyt uważnie, bo nie byłam do tego do końca przekonana. Znalazłam stronki int. z takimi pustakami i cenami .... nie bardzo mi się spododobały te ostatnie. Wtedy mój wykonawca stwierdził: to szalunki metalowe, zbrojenie i gruszka. W moim przypadku wiele gruszek. Nie wiem dlaczego był taki uparty i nie chciał tego od początku robić z bloczków betonowych - chyba nie chciało mu się murować i stać przy betoniarce. Ale się nie dałam postawiłam na zwykłe bloczki - fundamentowe są super i o połowę tańsze niż przy innych rozwiązaniach... a na końcu i tak je zasypujemy!!! :D

• 2 weeks później...
Gość Betty
:oops: pocieszę cię , my zrobiliśmy fundament z pustaków szalunkowych i jest o.k. Mąż wraz z dwoma braćmi układał, beton z pompy. Ja w niego nie wierzyłam , ale dał radę. Trwało to dość długo ok. 3 tygodnie, ale mąż jest strasznie dokładny. Stwierdził, że cały dom można tak wybudować. Trzeba uważać przy zalewaniu, żeby się pustaki nie rozsuwały i nie popękały. Za robociznę za fundamenty chcieli 4000, a tak sami zrobiliśmy, bez betoniarki murowania na którym się nikt nie znał, jak z LEGO. Nie poddawaj się. :p