Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOLBET IDEAL - kto budował z tego materiału

Recommended Posts

Ja docieplilem dodatkowo 20cm styropianu na we bloczki co dalo mi teoretycznie przyzwoity wspolczynnik przenikania przegrody.

Bloczki lekkie takie jak BK 400 sa bardzo kruche, rowne i w miare lekkie jak na swoje gabaryty, niemniej jednak delikatne.

Musisz Sam wybrac, nie wiem jak jest z Ytongiem wiec nie moge Ci okreslic ktory bylby lepszy.

IMHO obydwa produkty sa porownywalne i ja wzialbym tanszy, nic dodatkowo nie zyskasz przeplacajac za materialy.

Pzdr.

ja stawiałam dom z solbeta 600 optimala 36 cm.

na dzień dzisiejszy dom bez tynków zewnętrznych i wewnętrznych grzany kozą

i jest cieplutko.jestem zadowolona z samego materiału. był prościutki trzymał wszystkie wymiary jak i z parametrów.

opcja była taka że zobaczymy co będzie w zimie i wtedy zdecydujemy czy docieplać. już dziś wiemy że docieplać nie będziemy bo nie ma takiej potrzeby.

w projekcie ściana jednowarstwowa no i murowane na klej. :D

życzę tylko dobrych wyborów

• 3 years później...
dzień dobry, nowy na forum, znaczy jednak nie do końca zielony, po długotrwałym i bolesnym procesie tentegowania w glowie wybór skłania się ku Solbetowi 420 mm, doceniam opinie wszystkich i tych mnie i bardziej doświadczonych uzytkowników forum. stanąłem przed dylematem stropów, czy uzyc proponowanych przez Solbet teriva czy zastapic je innymi? jesli tak to prosze o porady co by sie nadawało aby utrzymywac lekką konstrukcję domu i nie słyszeć dzieciaków na poddaszu nawet przy podgłosnionym telewizorze? Pozdrawiam