Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cze:)

kurczę, nie wiem co namieszałam z tymi fotkami :( wiec ..wyślę na meila..gdzieś mam chyba, bo już kiedyś pisałyśmy do siebie:)

chyba,że wykombbinowałaś coś innego..spróbuj ajkoś "uspokoić" uporządkować te płytki ciemne i jasne...ładniej wtedy wygląda.

ps. byłam dziś na budowie naszej i bardzo bardzo duże wydają mi się otwory okienne... heh albo ja taka mała i teraz mi nie pasują i zastanawiam się, czy nie żałujesz ze nie zrobiłaś dzielonych okien..łatwiej otwierałyby się...już sama nie wiem...

ciekawa jestem też, co wykombinowaliście z sufitem i wentylacją w kuchni...my jednak też podwieszany musimy zrobić..bo inaczej nie pasuje...

pozdrawiamy :)

Witaj,

dziękuję za przesłany rysunek płytek, ale coś mi w nim nie pasuje - dałaś ciemne płytki pod meble kuchenne? Te cienkie linie oznaczają "zasięg" mebli. Dlatego ja dałam ciemny romb na środku kuchni.

Chyba tak zostanie :)

Co do okien - mi się takie podobają, wcale nie są duże i nie wyobrażam sobie żeby były dzielone. 125 cm szerokości to wcale nie dużo :) ale to indywidualna kwestia, może dla Ciebie są za duże. Najlepiej jakbyś gdzieś zobaczyła takie okna na żywo.

Dzisiaj spędziliśmy dzień na budowie bez Młodego. W spokoju mogliśmy popracować :)

Najpierw dokończyłam malowanie pokoju na dole, potem ułożyłam dwa rzędy kafli w kotłowni (brakujące) no i zaczęłam te kafle fugować :)

Poukładaliśmy też kafle w przedpokoju - chcieliśmy zobaczyć jak to będzie wyglądało. I wyglądało pięknie :) Cudne są te kafle :)

Może w przyszłym tygodniu zaczniemy kafelkować przedpokój :D

No i podpisaliśmy umowę na wykonanie elewacji - będzie styropian 5 cm oraz tynk akrylowy. Termin rozpoczęcia - połowa października.

Teraz znowu mamy nad czym myśleć - kolor elewacji! :D

• Odpowiedzi 714
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

dziękuję za przesłany rysunek płytek, ale coś mi w nim nie pasuje - dałaś ciemne płytki pod meble kuchenne? Te cienkie linie oznaczają "zasięg" mebli. Dlatego ja dałam ciemny romb na środku kuchni.

Chyba tak zostanie :)

odp:

tak, dałam ciemne płytki pod meble kuchenne:)

skoro pięknie wyglądają płytki w przedpokoju, to super...ale może poukładaj też kafle w kuchni i zobacz, jak ten romb na żywo wygląda...albo pokombinuj inny układ w kuchni..nie wiem dlaczego, ale ten romb mi nie pasuje :( może jakaś inna forma ??

ale MI nie pasuje, a ma Wam pasować, więc ok :p

Co do okien - mi się takie podobają, wcale nie są duże i nie wyobrażam sobie żeby były dzielone. 125 cm szerokości to wcale nie dużo :) ale to indywidualna kwestia, może dla Ciebie są za duże. Najlepiej jakbyś gdzieś zobaczyła takie okna na żywo.

odp:

Masz rację, teraz "nachodzę"znajomych i pytam ich o szerokość okien :p wizualnie, na projekcie i u Was podobają mi się bardzo...ale jak stoję u siebie, to takie ogromne są :/ już sama nie wiem...

Dzisiaj spędziliśmy dzień na budowie bez Młodego. W spokoju mogliśmy popracować :)

Najpierw dokończyłam malowanie pokoju na dole, potem ułożyłam dwa rzędy kafli w kotłowni (brakujące) no i zaczęłam te kafle fugować :)

odp:

Madziu... z Ciebie to jest "złota rączka"..tylko uważaj, żeby mężuś jednak rehabilitował (czytaj:prace domowe i budowlane:)) rękę po złamaniu :) hihi

No i podpisaliśmy umowę na wykonanie elewacji - będzie styropian 5 cm oraz tynk akrylowy. Termin rozpoczęcia - połowa października.

Teraz znowu mamy nad czym myśleć - kolor elewacji! :D

odp:)

na forum tutejszym jest taki wątek..kolor elewacji...pooglądaj sobie, jaki inni zrobili w połączeniu z ciemnym dachem i oknami, niektóre są piękne... nawet wysyłałam Tobie kiedyś..poszperaj:)

uups.. jedne odpowiedzi są zaszyfrowane pod Twoimi wypowiedziami. luknij proszę:)

obie wybrałyśmy ten sam projekt..ale nasze domy jednak będą inne...

po pierwsze..już załujemy, ze nie zrobiliśmy osobnego wejscia do piwnicy....a wy je macie:) już sami nie wiemy, dlaczego zrezygnowaliśmy (pewnie kasa, kolejne zmiany, no i kasa:) wiec obeszło się bez...

my mamy jeden duży salon z jadalnią na parterze, a wy macie jak w projekcie (akurat z tego jesteśmy bardzo zadowoleni) nie wyobrażam sobie mniejszego salonu na nasze spotkania rodzinne.. ten będzie w sam raz...

jednak znowu ze względów finansowych i wygody - mimo, ze serce mówi co innego- całkowicei zrezygnowaliśmy z kominka.. :(

kolejna "inność" bardzo podobają nam się ciemne dachy -grafitowe, bądź brązowe.. a właśnie jesteśmy na etapie wyboru dachówki i przeliczania pieniązków na nią.. i tu zonk... na tak jaką chcemy, nie wystarczy i coraz bardziej skłonni jesteśmy zrobić ceglastą (najtańsza) ..ale to nie jest do konca zgodne z naszymi oczekiwaniami i mamy tam mieszkać do końca życia..?!? no i zonk..?! ale nasz sąsiad właśnie wybudował się ostatnio i zrobila taką zceglastą i pięknie w słońcu wygląda... normalnie mamy mętlik w głowie.... no i w portmonetce :p

dodatkowym "za" ceglastą dachówką jest to, ze obok naszej budowy wszyscy właśnie mają ciemne..nie ma ani jednego ceglastego..no może jeden na samym koncu drogi..ma wiśniową blachę, ale to nie to samo :) więc będziemy się wyróżniać :p

przepraszam, że pytam po raz kolejny...bo może celowo omijasz ten wątek:P a ja Cię tylko wkurzam:P mianowicie: ciekawa jestem też, co wykombinowaliście z sufitem i wentylacją w kuchni...my jednak też podwieszany musimy zrobić..bo inaczej nie pasuje...

kurczę nie wiem, dlaczego imageshac wymaga ode mnie zalogowania i e-maila skoro nigdy tego nie robiłam, a jak już to robię to wyskakuje jakiś bład..co za ..durny program (bo nie przyznam się, że ja :p)

a tak chciałam wkleić chociaż jedną fotkę naszej adelki..już dziś kończą wszystkie ściany parteru i tak już fajnie widać zarys domu :)

ale nam też pogoda nie sprzyja...ciągle pada, ulewy i burze..przez to zalało nam piwnice i teraz nie chcą wyschnąć..a mąż chce ocieplać piwnice..i tak styropian czeka i wilgotnieje... :/ no i stresa mamy, ze nas okradną :(

ostatnio porównywałam sobie kosztorysy budowlane i my już wydaliśmy 62 tyś.. :/ a zrobione - dokumentacja, prąd, materiały budowlane i robocizna na piwnice i ściany parteru.

przy czym nie mamy jeszcze załatwione wody, a z Twoich zapisków wyczytałam, ze sporo kasy na to pójdzie:/ no my musimy zrobić rozbudowę sieci wodociągowej na dfługości nieco ponad 80m i przyłącze do domu..także niewesoło :(

pyt. czy Wy też musicie płacić za nieruchomość, działkę? myślałam,że płaci się wtedy gdy jest chociażby częściowy odbiór budynku...dziwna ta biurokracja..no i ten prąd budowlany taki drogi :/

madziu... wow..normalnie przy tobie i innycz dzieczynachz forum czuję się..hmm..... nawet nie dokończę.. :p

dotychczas oglądałam tylko Twój wątek...bo nawet czasu za bardzo nie miałam... a teraz urlop mam i tak przy okazji budowy szparam wypatruję i ło matko...oglądałam domek ANI i ma prześliczne wnętrza...no i dziś przeczytałam dziennik "musi się udać" ..to jest dopiero czad...sami budują..i ona to niedługo lepsza od kierownika budowy będzie... a ja tylko Ciebie tak podziwiałam :)

no to szacun dla wszystkich babeczek...budujących!

oglądam dalej forum, może dalej coś ciekawego zobaczę...uwielbiam to forum! :)

:D pisz aniewo ile chcesz :D czuj się jak u siebie, w końcu to też Adela :)

a więc tak:

• rzeczywiście na tym forum dużo jest budujących babbeczek :) jakoś tak my chyba bardziej przeżywamy te budowy niż faceci, bardziej się wszystkim przejmujemy....dużo dziewczyn ma tutaj wspaniałe pomysły, choć nie powiem - wiele pomysłów nie jest na naszą kieszeń. Dlatego warto poczytać, posłuchać a potem przenieść to na własne realia i możliwości :)
  • każdy domek jest inny, nawet jeśli jest budowany według tego samego projektu. Dodatkowo i my i wy wprowadziliśmy jakieś zmiany i już domki są inne :) No i wykończenie - każdemu podpba się co innego. Dlatego fajnie jest powymieniać się na forum zdjeciami i spostrzeżeniami :)
  • co do elewacji - zastanawiamy się intensywnie. Podobają mi się szarości albo jakieś delikatne beże. Nie wiem jeszcze na co się zdecydujemy, na szczęście mamy dużo czasu :)

I spokojnie, jeszcze trochę i też będziesz tu na forum pisała o wybranych płytkach, panelach i będziesz nas informowała o swoich wnętrzarskich upodobaniach :) Wszystko przed tobą, przed Wami :)

A co do dachówki - no ciężko mi coś doradzić. Wiem że czasem ciężko wybrać, szczególnie kiedy ograniczają nas finanse, ale sami musicie zdecydować. I moja rada - jak już zdecydujecie to nie rozpaczaj i nie martw się że źle wybrałaś. Musisz potem powtarzać sobie że to Twój wybór i Ty tak chciałaś i tak jest pięknie :) Bo na pewno domek Wasz będzie piękny :)

Kolejny roboczy dzień na budowie za nami:

Skończyliśmy kafelkować kotłownię - położyłam brakujące płytki i za fugowałam wszystko:

http://img706.imageshack.us/img706/9036/p1030802j.jpg

Pomalowany jest już pokój na dole, kolor bardzo jasny seledynowy, w rzeczywistości wygląda dużo ładniej. Na razie na panele położyliśmy grubą folię budowlaną:

http://img856.imageshack.us/img856/7350/p1030786d.jpg

http://img580.imageshack.us/img580/6979/p1030787c.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/7264/p1030788p.jpg

Rozpoczęliśmy też z mężem układanie kafli w holu. Powróciliśmy do pierwszej koncepcji, czyli docinki pod ścianą. Z nową maszynką docinanie nie jest takie rudne :p

Mąż mieszał klej i nakładał go na podłogę a ja układałam kafle. Czy już pisałam że są piękne :)

http://img15.imageshack.us/img15/3488/p1030798w.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/8489/p1030799uj.jpg

http://img818.imageshack.us/img818/8868/p1030801j.jpg

Położyliśmy cały hol oprócz docinek, te pójdą na koniec. Potem zajmiemy się kuchnią :)

wow:)

jak domowo:) ale już blisko do przeprowadzki ;P kolor uroczy...a kafle bardzo ładne..i ciekawa również jestem jak wyjdzie razem z kuchnią..bo znasz moją opinię...ale widzę,że na żywo to wygląda lepiej niż na wizualkach te mieszane kolory ;]

ps. macie już stelaże i sufit podwieszany w kuchni? mogę prosić o zdjęcia?

a ja nadal walczę z imageshack...

mam nadzieję, ze się uda :

oto nasza adelka ..parter i piwnice...a dzis właśnie strop układają :)

http://img28.imageshack.us/img28/475/adelaparter.jpg

Uploaded with ImageShack.us

no i dzięki za to forum.. pamiętam kiedyś, jak pisałaś o wysokości drzwi, że trzeba sporo styropianem wypchać...więc ja już poprosiłam ekipę, aby obniżyła wysokość do standardowych drzwi:) no i mamy tak...

pozdr.

w sprawie dachu..na razie jesteśmy za EURONIT PROFIL S PERŁA KOLOR CZERWONY (CEGLA) i raczej w tym roku obejdzie się bez okien dachowych (brak funduszy oczywiście :/ )

pamiętasz może ile wyszedł was dach = dachówka+ rynny+ wszystkie potrzebne rzeczy no i ile velux (sztuka) my mamy tylko 3 veluxy , właz, bo kukówki tj w projekcie, a tam są normaln okna..

w sprawie dachu..na razie jesteśmy za EURONIT PROFIL S PERŁA KOLOR CZERWONY (CEGLA) i raczej w tym roku obejdzie się bez okien dachowych (brak funduszy oczywiście :/ )

pamiętasz może ile wyszedł was dach = dachówka+ rynny+ wszystkie potrzebne rzeczy no i ile velux (sztuka) my mamy tylko 3 veluxy , właz, bo kukówki tj w projekcie, a tam są normaln okna..

Witaj,

dachówka z wszelkimi duperelkami potrzebnymi do jej ułożenia kosztowała nas niecałe 15 tys., rynny Marvela niecałe 3 tys.

Okna dachowe pokojowe to koszt 799 zł za jedno, okno łazienkowe to 1177 zł a kołnierze po 190 zł.

a ja nadal walczę z imageshack...

mam nadzieję, ze się uda :

oto nasza adelka ..parter i piwnice...a dzis właśnie strop układają :)

http://img28.imageshack.us/img28/475/adelaparter.jpg

Uploaded with ImageShack.us

no i dzięki za to forum.. pamiętam kiedyś, jak pisałaś o wysokości drzwi, że trzeba sporo styropianem wypchać...więc ja już poprosiłam ekipę, aby obniżyła wysokość do standardowych drzwi:) no i mamy tak...

pozdr.

SUPER! Fajnie tak zobaczyć inną Adelkę :)

Ja też czytam cały czas ale nie ma czasu,zeby coś napisać :)

Dla kogo będzie ten pokój?

Kafelki bardzo ładne, ciekawa jestem efektu końcowego:yes:

I podziwiam za samodzielną pracę!!!!

Pokój to będzie taka noclegownia dla gości :)

Albo dziadka się tam ulokuje...

Normalnie szczęka mi opadła :) Jesteś moim GURU! Tyle rzeczy... SAMA (?!) Jestem pod ogromnym wrażeniem :)

Dziękuję Aniu!

jakoś tak samo przyszło :) nie lubię siedzieć na dupie i patrzeć jak inni pracują, tym bardziej że naprawdę nie są to trudne i ciężkie prace.

Zresztą, nie wiem czy już pisałam, od zawsze uwielbiałam wszelkie prace domowe, robotki ręczne, itp. Więc wiertarka, młotek, śrubokręt nie są mi obce.

Robię to dla siebie, dla nas i daje mi to ogromną satysfakcję i zadowolenie :rolleyes:

W ostatni urlopowy weekend zagruntowałam i pomalowałam (na razie na biało) pokój Młodego na górze. I oczywiście Młody dzielnie mi pomagał. Dostał mały pędzel i malował z mamusią :) A jaki był dumny, wszystkim się chwalił że malował swój pokój :)

Teraz zastanawiam się jak ciekawie urządzić jego pokoik. Chciałabym aby było kolorowo i chłopięco. Na razie nie mam żadnych konkretnych planów, trzeba pogrzebać po internecie i znaleźć coś ciekawego :) Kiedyś widziała/czytałam o pokoju chłopca w którym była namalowana koparka, której łyżka "wychodziła" ze ściany i była półką. Tylko teraz za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie to widziałam/gdzie o tym czytałam. No trzeba coś znaleźć sensownego i niedrogiego. Zresztą Młody też już ma swoje zdanie (przecież trzy- i pół-latek wie już co dobre a co nie :D ) i byle czego nie będzie chciał mieć w pokoju :p

Mamy też już kafle położone w kuchni, na razie bez docinek, te zrobimy wszystkie razem, za jednym zamachem, może dzisiaj lub jutro, po pracy...

Mąż już bez gipsu, ale jeszcze musi rękę oszczędzać więc wziął się za szlifowanie ścian. Zrobił już hol i kawałek salonu...

Idziemy do przodu :)