jaryy 01.02.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam! Zanim zdecydowałem się poprosić Was o radę spędziłem kawał niedzieli nad prześledzeniem dotychczasowych wpisów. Lektura tyleż pouczająca co thriller bo uświadomiłem sobie, że jeszcze niejedno może nas spotkać Do rzeczy: Deski parkietowe merbau układane w ubiegłym tygodniu przez ekipę poleconą przez dostawcę materiału (klasyczne "20 lat w parkietach"). Będą dojrzewać przez 3 tyg. i zakładam, że jest to również czas na ew. poprawki na tym etapie. 1. Czy powinienem oczekiwać od ekipy dokładnego wykonania dylatacji (w miarę, w linii i w miarę tej samej szerokości). Dylatacje wyglądają jak robione na oko i mieszczą się w przedziale 3-22 mm . Żeby nie przesadzać dodam, że ta 3 mm to przypadek jednej z desek (od czoła) tuż przy otworze drzwi a te ok 20 mm to na długościach kilku desek. Pozostałe: mix szerokości w przedziale. Wykonawca wiedział, że planuję montować proste listwy 16 mm (i nadal utrzymuje, że nie ma problemu!? (Cyt."..wkleimy tak, że pan nic nie pozna i nic nie będzie widać.."). Coś czuję, że skazali nas na szersze listwy a siebie na ich nie klejenie. 2. Czy dopuszczalne jest tak "grube" przesmarowanie klejem, że wylazł na całej długości jednej z długich desek? Względnie klejem wypełniono szczelinę pomiędzy klepkami. Czy szlifowanie podłogi to zniweluje? Ta deska jest powiedzmy M (medium) a klej jaśniejszy i stąd obawa, że będzie się odznaczało. Jak to ew. poprawić? 3. Dylemat: Deva Transit czy Berger Siedle 2KPU? Zależy nam na powstrzymaniu procesu ciemnienia drewna: jaki podkład do rekomendowanego lakieru (czy powinien być od tego samego producenta)? Pozdrawiam Wszystkich i ... do następnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts