Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY mróz + podłogówka :((

Recommended Posts

są przypinane do styropianu pod nim więc jak mogą wypłynąć??

Sam kładłem podłogówkę, więc wcześniej dokładnie zbadałem sprawę. Ze zdobytego materiału wynikało jednoznacznie, że klipsy nie wystarczą. Wolałem nie eksperymantować na własnej skórze. Może w 80 % się uda, ale lepiej nie być w tych 20% :)

Każdy tak myślał zanim zobaczył miksokreta w akcji...

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

są przypinane do styropianu pod nim więc jak mogą wypłynąć??

Sam kładłem podłogówkę, więc wcześniej dokładnie zbadałem sprawę. Ze zdobytego materiału wynikało jednoznacznie, że klipsy nie wystarczą. Wolałem nie eksperymantować na własnej skórze. Może w 80 % się uda, ale lepiej nie być w tych 20% :)

Każdy tak myślał zanim zobaczył miksokreta w akcji...

Widziałem go w akcji u siebie i w wielu innych miejscach ponieważ pracowałem nieraz jako ładowacz piasku, cementu i wody :D do mixokreta i nie widziałem nigdy wypływających rurek od podłogowego.

nie widziałem nigdy wypływających rurek od podłogowego.

I zawsze była instalacja niezalana wodą????

U mnie nie było nawet kropelki... Jak większość zapewne - rurki były wypełnione powietrzem pod ciśnieniem - bynajmniej nie po to żeby je dociążyć (jak by się wydawało z wodą) ale po to, żeby od razu zidentyfikować uszkodzenie mechaniczne.

• 1 month później...
ciśnienie to samo tylko nie jestem fachowcem, ale uważam że 5 atm powietrzem jest "trudniejsze dla instalacji" gdyz gęstość powietrza i wody ma tu znaczenie.

Zgadza się, ja również miałem test powietrzem. Jeśli szczelność zostanie utrzymana przy powietrzu to tym bardziej powinna zostać przy wodzie. Tak jak kolega napisał gęstość ma znaczenie.

Mi podłogówkę kładli zimą dlatego nie zalewałem wodą a na test szczelności się uparłem chociaż chcieli to odłożyć do momentu uruchomienia instalacji.