Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę w sprawie Górali !

Recommended Posts

No z góralami jak z całą resztą. Są uczciwi, kradną, są śmieszni, smutni, piją są abstynentami.....

Ja miałem szczęście trafiać na uczciwych, wesołych, niepijących.

Stan surowy - ekipa górali. REWELACJA. Do dzisiaj mamy kontakt. Dekarze górale. REWELACJA. Ekipa od schodów - górale. Goście nie z tej planety.

Dobra rada, przygotuj się i dobrze pod względem logistyki, bo jak braknie materiałów w trakcie roboty wpadają w furię.

Wcześnie wstają :).

Mój góral od dachu z którym samrobiłęm dach + pomoc taty przychodził o 6 rano (wrzesień) jeszcze ciemnawo było :) i robił też do zmroku.

Ogólnie jeśli pozostawiasz górlalą wolną rekę, generalnie chcą wszystko przyspieszyć, ja miałem ten plus że cały czas przy nim byłem, małe spięcia ale daliśmy rade ;)

Efekt ->jeden z ładniejszych dachów jak nie naj w całej okolicy ;)

Pozdro !!!

- do moderatora - przepraszam bardzo, ale myślałem, że tylko nick, nie powinien być "reklamowy", a podpis to już sprawa indywidualna...

- Znowu okazało się, że warto czytać regulaminy...

i słusznie spamerów nam nie potrzeba :D jak jesteś dobry sami Cię znajdą, a jak zły to jeszcze szybciej reklamę zrobią :lol:

-a mógłbyś na priv jakieś namiary podać?

Dziękuję.

Siedze na dole przy kominie z piwem w łapie. Pies mi nogi grzeje. Telefon na górze :wink: Nie mogę się ruszyć. Kliknij na moje posty w profilu. W temacie polecani fachowcy na Mazowszu podałem hurtem wszystkich budowlańców jakich polecam szczerze.

SSO ekipa pana Antka Wójcika

dekarz pan Witek Groń

schody (parapety drewniane i wszystko drewniane w wykończeniówce) pan Dochnal.

Do wszystkich są tam telefony.

:wink:

EDIT - wyklikałem i skopiowałem :wink:

Antek Wójcik - 608 822 845

Witek Groń - 607 242 688

Dochnal - 602 341 420

No z góralami jak z całą resztą. Są uczciwi, kradną, są śmieszni, smutni, piją są abstynentami.....

Ja miałem szczęście trafiać na uczciwych, wesołych, niepijących.

Stan surowy - ekipa górali. REWELACJA. Do dzisiaj mamy kontakt. Dekarze górale. REWELACJA. Ekipa od schodów - górale. Goście nie z tej planety.

Zgadzam się. W każedej grupie ludzi się znajdą się jakieś czarne owce więc reguły nie ma. U mnie mury i dach robili górale i jestem zadowolona.

Pracowali szybko i sprawnie, pilnowali porządku i nie pili. Sąsiedzi byli pełni podziwu. Ale dobra rada: bezpieczniej jest brać ekipę z polecenia, która już u kogoś znajomego robiła. W ciemno bym się obawiała bo róznie bywa, niezależnie czy to górale czy nie. A ostatnio coraz częściej zauważam, że góry nam się nieco przesunęły, bo coraz więcej ekip "górali" jest np. spod Krakowa :lol:

Myślę, że pytanie samo w sobie zawiera błąd.

To tak jakby Anglik, na swoim forum napisał: Buduję dom, co sądzicie o Polakach.

Ja ze swojego doświadczenia wiem, że 90% budowlańców jest super, ale w gębie, kiedy chce, abyś go zatrudnił.

Później sprawa już nie wygląda tak różowo.

Ich celem jest coś zrobićl. Inwestor oczekuje wysokiej jakości i umiejętności wykonania zleconej pracy - bo takie były zapewnienia - a w trakcie roboty okazuje się, że fachman chce zrobić coś szybko i tak sobie, aby zgarnąć kasę i lecieć na kolejną robotę.

Zdanie to wynika z moich doświadczeń.

Pozdr.

Korzystali państwo z pomocy górali , przy budowie domu / dachu?

Jaką mają państwo opinię o nich? Warto szukać górali, czy też nie?

Jeśli, ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia w tej materii , proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Nie pozwól na spozywanie alkoholu, nawet piwa , bo potem ciężko ich zdyscyplinowac do zachowania trzeżwości. Budują szybko i dobrze , ale błedy tez popełniają ( u mnie za słabo podstemplowali strop w holu). Aha , ciężko Z nimi sie targuje, lubią dutki lubią oj bardzo :wink:

Korzystali państwo z pomocy górali , przy budowie domu / dachu?

Jaką mają państwo opinię o nich? Warto szukać górali, czy też nie?

Jeśli, ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia w tej materii , proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Nie pozwól na spozywanie alkoholu, nawet piwa , bo potem ciężko ich zdyscyplinowac do zachowania trzeżwości. Budują szybko i dobrze , ale błedy tez popełniają ( u mnie za słabo podstemplowali strop w holu). Aha , ciężko Z nimi sie targuje, lubią dutki lubią oj bardzo :wink:

Oj święta racja!!! Miałam okazję się o tym na własnej skórze przekonać :lol:

Nie zrobią za darmo ani grama roboty więcej niż było ustalone. Za wszystko co odbiega od pierwotnych ustaleń chcą ekstra dopłaty. A pilnować ich trzeba tak samo jak wszystkich innych fachowcow. O maly włos mielibyśmy okna dachowe w innych miejścach niż miały być, a to tylko jedna z kilku wpadek :wink: Tak więc kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola 8)

Nie zrobią za darmo ani grama roboty więcej niż było ustalone.

No i to się nazywa generalizowanie. A czym ten góral różni się od mieszkańca mazowsza ??? I ten i ten może Cię wyrąbać.

SSO. W projekcie nie miałem wieńca tylko słupki. W trakcie - razem z KB stwierdziliśmy, że słupki zostają ale chciałbym jeszcze wieniec. Zrobione w cenie. Zmiana koncepcji tarasu. Zrobione w cenie. Fundament. Wszystko ustalone, zrobione, zasypane. Wpada KB z niwelatorem. Mierzy patrzy. Trzeba jeszcze jeden bloczek do fundamentów. Dołozyli. Jakieś pierdolety wychodzące w trakcie. Wszystko w cenie. Ja się uczciwie rozliczałem a oni nie robili scen jak popracowali kilka godzin więcej.

Dekarz. Jak podpisywaliśmy umowę to zapomniałem wspomnieć, że jak była adaptacja robiona to doszła jedna połaciówka. Niby pierdoła ale mogli doliczyć kilkaset pln a ja bym zapłacił. Zrobione w cenie.

... Za wszystko co odbiega od pierwotnych ustaleń chcą ekstra dopłaty ...

a niby czemu maja robic coś za friko ?

a niby czemu maja sie narażac na kary umowne za niedotrzymanie terminu oddania prac zasadniczych - bo ktoś im proponuje " dodatkowe fuchy bezpłatne" ?

a gdyby Ci Góral kazał leciec po flaszke i nie dał na to pieniędzy ?

i tak przez tydzień ....? /a nie było tego w umowie/ - ciekawe czy bez dziamania byś latala ... :-?