Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wariujące rolety

michalmiko

Recommended Posts

Witam.

Szukałem, ale wyszukiwarka nie pomogła.

Mam problem, podłączyłem trzy rolety równolegle (teraz już wiem, że tak nie wolno) i jak jedna z nich otworzy/zamknie się całkowicie zaczyna wariować (zmienia obroty co sekundę). Wiem, że należy zastosować przekaźniki. Pytanie tylko, gdzie takie zdobyć? Zależy mi, aby były jak najmniejsze i niedrogie.

Jeszcze jedno: Jeżeli dobrze rozumiem, potrzebuję 6 przekaźników, gdzie na każdy silnik rolety przypadną dwa. Zasilanie przekaźnika podłączam do plusa z centralki (np. otwierania), a wyjście NO do fazy 230v oraz sterowania silnika. Tym sposobem w trakcie otwierania/zamykania odwrotna faza sterowania (np. zamykanie) do danego cyklu (np. otwierania) ma być odłączona od każdej rolety. Dobrze rozumiem?

Pozdrawiam i czekam na pomoc :).

musisze zakupić przekaźniki RCS4 polskiej produkcji.

U mnie działa bez problemu. Do każdej rolety potrzebujesz jeden i jeżeli chcesz zbiorczym przyciskiem zamykać wszystkie to do tego przycisku również potrzebujesz.

Tu jest wszystko opisane - możesz złożyć również tam zamówienie.

http://bister.strefa.pl/index.html

michalsiak

Dziękuję za odpowiedź. Z tego co widzę, te przekaźniki są dość rozbudowane (mają np. system podtrzymujący), a mi nie potrzeba tak rozbudowanych, bo mam już centralkę ;)

Jaka jest ich cena? Nie mogę znaleźć nigdzie informacji.

Zastanawiam się nad przekaźnikami montowanymi do płytki pcb, oraz płytką uniwersalną do nich...

Troszkę dużo, zamówiłem już 6 przekaźników na 250v więc będę miał trochę zabawy z przeróbką i lutowaniem, ale mam nadzieję, że będzie działać. Cena z przesyłką wyszła niewiele więcej od tego modułu, ale musiałem jeszcze dokupić płytkę pcb uniwersalną i listwę zaciskową

Jareko, ale każdy biegun rolety będzie odseparowany osobnym przekaźnikiem, tak więc do rolety będzie dochodził tylko jeden plus, a drugi nie będzie w "obiegu", tak że nie będzie na drugiej fazie pojawiało się napięcie jak jedną z rolet wyłączy krańcówka. Mam nadzieję, że to pomoże...

Właśnie to trochę dziwnie brzmi, ale tak sprawdziłem (włączyłem dwie rolety, z tym, że w tej, która całkowicie się otworzyła jako pierwsza wcześniej odłączyłem z instalacji przewód fazowy od zamykania i wszystko działało jak powinno. Poniżej dołączam szkic tego co chcę zrobić :)

Przedstawia on rolety w fazie otwierania, a te zygzaki na przekaźnikach oznaczają, że przekaźnik jest zwarty ;)

http://images48.fotosik.pl/255/3c1dcc32e2ec13bem.jpg

kolego 230V to prąd przemienny, jest faza i zero, tak na początek

jak zasilisz cewki przekaźników podłączonych w sposób jak na Twoim schemacie to będzie OK, każda linia jest odseparowana

Odnośnie terminologii elektrycznej, zgadzam się z Tobą :) Nie jestem z wykształcenia elektrykiem, a hobbistą, więc błędy mogą się zdarzać ;)

Czyli jednak mój "wynalazek" jest w porządku i powinno działać... Czekam teraz na przesyłkę z przekaźnikami i innymi elementami.

Jeżeli mogę pozwolę sobie na mały OT:

Czy macie jakiś sposób na nieschodzące się profile rolety po zamknięciu? W jednym miejscu pozostaje mi szpara :evil: . Gdzieś słyszałem, że można podważyć śrubokrętem, ale chyba zrobiłem jeszcze gorzej. Może smar w sprayu?

Prawie hmmm prawie czyni niezłą różnice. Silnik z odbiornikiem jest o około 200 zeta droższy ale,,. per saldo wychodzi taniej-odpada rozbudowanie instalacji-sterowniki i całą reszta gadżetów a późniejszą możliwość dowolnego sterowania i programowania jest niezaprzeczalna. Tylko niestety na tym etapie myśli się tylko o jak najtańszym rozwiązaniu które najtańszym tak naprawdę nie jest.

i co to zmienia?w dalszym ciągu do czasu spuszczenią ostatniej rolety wszystkie silniki są ze sobą połączone z tym tylko że przez przekazniki.

Jareko, małe sprostowanie: wszystkie silniki są pod napięciem nie do opuszczenia/podniesienia się ostatniej rolety, a do wyłączenia napięcia np. przełącznikiem.

Ta instalacja daje to, że przeciwny biegun jest tak jakby odłączony, więc gdy roleta się podniesie i wyłączy ją krańcówka to na przewodzie od opuszczania nie pojawia się napięcie i rolety nie "wariują" ;)

Wojtek R, silniki są droższe o około 100zł/szt. czyli wychodzi 400zł z pilotem za wszystkie rolety. W sumie mogłem tak zrobić od razu, ale już trudno. Też mam sterowanie pilotem, bo mam Bramstera ;), dodatkowo mogę sterować przyciskiem, mam podłączoną lampę ostrzegawczą i a do tego programator czasowy, który rano odsłania rolety (narazie jedną ;) ), słońce budzi mnie swoimi promieniami, a wieczorem się zasłaniają. Czego chceć więcej :lol:?

Ale mnie straszycie, że to nie będzie działać.

Zrobiłem małą imitację pracy przekaźników (jeszcze ich nie mam) z tego schematu. Odłączyłem z każdej rolety przewód fazowy od przeciwnego kierunku rolety (otwierania) i włączyłem zamykanie na wszystkich roletach naraz. Wszystko zadziałało tak jak powinno. Następnie zrobiłem analogicznie, jeżeli chodzi o otworzenie i również odbyło się bez przeszkód. Bądźmy dobrej myśli 8).