Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie dachu przy ociepleniu domu

Recommended Posts

Witam.

Poszukuje dobrych koncepcji jak rozwiązać wykończenie dachu ( rynny itp ) podczas ( albo i przed ) wykonaniem ocieplenia budynku. Problemem jest aktualna konstrukcja dachu oraz to w jaki sposób jest wykonane odprowadzanie wody z dachu.

Aktualnie dach jest zupełnie w obrysie domu i tego nie chciałbym zmieniać ( po prostu przedłużenie dachu w każdą stronę generuje koszty na jakie mnie stać nie będzie - chyba że okażą się zupełną koniecznością ).

Fotki znajdują się tutaj

http://picasaweb.google.pl/edysiak81/Dom?authkey=Gv1sRgCIavlazdmv-IkwE# ( nie wiem jeszcze jak wstawiać klikalne zdjęcia z Picassy - ale obiecuje że się nauczę :D )

W tej chwili rynny są położone na wystającym gzymsie, z dachu papa bezpośrednio jest nałożona na rynny.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł lub sprawdzone rozwiązanie w takim lub podobnym przypadku to proszę napiszcie co i jak.

MEDE to ja wiem, że będzie za krótki. W tej chwili jest zrobione tak że woda leci do rynien a nie dowolnie.

Jedynie co to mogę myśleć po zbiciu gzymsu ( tego na którym teraz jest rynna ) tak obrobić zakończenie dachu żeby woda leciała tam gdzie chcę.

Ma ktoś jakiegoś dobrego pomysła ?

należy postawić tu zasadnicze pytanie...

w jakim stanie obecnie jest dach, czym ma być kryty, jak sądzę blachodachówką, a może ma być tylko papa? a może gont bitumiczny...

Powiem Ci jedno, zrobisz elewację z ociepleniem, dach musisz ruszyć, zmieni się połozenie rynien, które również musisz do czegoś przymocować. Przy tego typu remontach nie jest to sprawa prosta i niejednokrotnie pociąga za sobą kolejne elementy które trzeba poprawić. Skorzystaj z porady dekarza, on oceni stan dachu, podpowie pewne rozwiązania, zorientujesz się w kosztach. W moim przypadku elewacja z kryciem dachu szła jednocześnie, także miałam kilka "ciężkich " tematów dachowych. Chciałam pogodzić i zgrać elewację z podbitką, zależało mi na dobrym zabezpieczeniu tarasu nad oranżerią - upierdliwy temat..

należy postawić tu zasadnicze pytanie...

w jakim stanie obecnie jest dach, czym ma być kryty, jak sądzę blachodachówką, a może ma być tylko papa? a może gont bitumiczny...

Powiem Ci jedno, zrobisz elewację z ociepleniem, dach musisz ruszyć, zmieni się połozenie rynien, które również musisz do czegoś przymocować. Przy tego typu remontach nie jest to sprawa prosta i niejednokrotnie pociąga za sobą kolejne elementy które trzeba poprawić. Skorzystaj z porady dekarza, on oceni stan dachu, podpowie pewne rozwiązania, zorientujesz się w kosztach. W moim przypadku elewacja z kryciem dachu szła jednocześnie, także miałam kilka "ciężkich " tematów dachowych. Chciałam pogodzić i zgrać elewację z podbitką, zależało mi na dobrym zabezpieczeniu tarasu nad oranżerią - upierdliwy temat..

Dach jest pokryty papę, jest pełne deskowanie. Chcę dać nową warstwę papy na całości.

Dekarz był ( jak do tej pory jeden ) i mówił, że jedynie przedłużenie dachu w każdą stronę będzie jedynym rozwiązaniem. Wiem że to generuje duże koszty więc szukam innych możliwości.

to może inaczej, nie zrywać starej papy, nabić na to co jest łaty i położyć blachodachówkę, wyciągnąć automatycznie dach tylko na stronach spadku, na miejsce gzymsu nabić wzdłuż ściany coś na podobę murłaty, aby wzmocnić mocowanie dachówki przy krawędzi ścian, a przy końcu dobić deski do mocowania rynien.

to może inaczej, nie zrywać starej papy, nabić na to co jest łaty i położyć blachodachówkę, wyciągnąć automatycznie dach tylko na stronach spadku, na miejsce gzymsu nabić wzdłuż ściany coś na podobę murłaty, aby wzmocnić mocowanie dachówki przy krawędzi ścian, a przy końcu dobić deski do mocowania rynien.

Rozwiązanie dobre - ale na moją aktualną sytuację za drogie :). Rozmawiałem już jednak z dekarzem i opisał mi rozwiązanie które jeżeli dobrze zrozumiałem będzie do zaakceptowania. Przy następnej wizycie ma mi dokładniej rozrysować cały schemat obróbki wykończenia dachu i wtedy pewnie będę pisał aby posłuchać Waszych opinii.