Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowe - ważność

Violek

Recommended Posts

Czy mozecie mi poradzic co musze zrobic zeby nie stracic pozwolenia na budowe domu - dostalam je wiosna 2008 czyli za okolo miesiac traci ważność.

Nie zaczelam jeszcze nic robic bo zminiely mi sie plany życiowe :(

Chcialabym jednak utryzmac to pzowolenie bo nigdy nie wiadomo kiedy znowu bede mogla myslec powaznie o budowie domu.

Jak najprosciej i najtaniej utrzymac waznosc tego pozwolenia?

POMOCY :o

Niech Ci kierownik zrobi wpis w dzienniku budowy, to przedłuży ważność o kolejne dwa lata.

Jeżeli jest. :wink:

Jeżeli nie ma to poszukać kierownika , złożyć oświadczenie kierownika o podjęciu obowiązków, odebrać dziennik, zgłosić zamiar rozpoczęcia budowy, poczekać 7 dni , zrobić wpis do dziennika.

Powodzenia :)

Niech Ci kierownik zrobi wpis w dzienniku budowy, to przedłuży ważność o kolejne dwa lata.

Jeżeli jest. :wink:

Jeżeli nie ma to poszukać kierownika , złożyć oświadczenie kierownika o podjęciu obowiązków, odebrać dziennik, zgłosić zamiar rozpoczęcia budowy, poczekać 7 dni , zrobić wpis do dziennika.

Powodzenia :)

No własnie - nie mam jeszcze kierownika :oops:

Dzieki za odpowiedzi :) Zaczynam szukac kierownika budowy :)

Co prawda jest kilka interpretacji mówiących o tym, że jak nie rozpoczęto budowy to „zyskali” ten jeden rok, ale moim zdaniem, nie ma to podstaw prawnych, bo zapis noweli jest jednoznaczny:

Do spraw wszczętych i niezakończonych decyzją ostateczną do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy tej ustawy.

Ustawa weszła w życie pod koniec sierpnia 2008r, dlatego biorąc to wszystko pod uwagę, moim zdaniem, w tym przypadku obowiazują „stare” zapisy, czyli 2 lata.

Moje pozwolenie jest z datą 21 marca 2008.

Przeczytalam wszystko dokladnie i nigdzie nie pisze nic o waznosci tego pozwolenia :( Jest za to na koncu pieczatka o brzmieniu " Niniejsza decyzja jest ostateczna ( i data) 01.04.2008 r.

Faktycznie nie wbito jeszcze szpadla - nawet nie ogrodzilismy jeszcze dzialki bo jest duza i wymaga to duzych nakladow :cry:

Czy jesli zadzwonie albo przejade sie do urzedu to poinformuja mnie o tym ile to pozwolenie jest wazne?

Kurcze czy u nas wszystko musi byc takie zagmatwane?

Moje pozwolenie jest z datą 21 marca 2008.

Przeczytalam wszystko dokladnie i nigdzie nie pisze nic o waznosci tego pozwolenia ....

Nie do wiary :o , ale może ?

Jak przed sierpniem to będzie ważne dwa lata.

Rozpoczęcie bodowy ;

http://forum.muratordom.pl/post3931062.htm#3931062