Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna - gdzie prowadzic rury?

Recommended Posts

Witam!

Zdecydiwalismy sie na wentylacje mechaniczna w naszym domu. Obecnie jestesmy na etapie wykanczania projektu. W zwiazku z tym mam pytanie - jak rozwiazaliscie u siebie problem prowadzenia i ukrycia rur? Zalezy nam na dosc wysokich pomieszczeniach, wiec jesli prowadzenie rur znaczaco wplynie na wysokosc pomieszczen bedziemy chyba musieli je podwyzszyc w projekcie (o ile???).

Bede wdzieczna za wszelkie rady i pomysly w tym temacie.

Nie bardzo chce podwyzszac kondygnacjie, bo robi sie wtedy troche zamieszania z dodatkowymi stopniami schodow itp.

Pozdrawiam serdecznie :)

Witam!

Zdecydiwalismy sie na wentylacje mechaniczna w naszym domu. Obecnie jestesmy na etapie wykanczania projektu. W zwiazku z tym mam pytanie - jak rozwiazaliscie u siebie problem prowadzenia i ukrycia rur? Zalezy nam na dosc wysokich pomieszczeniach, wiec jesli prowadzenie rur znaczaco wplynie na wysokosc pomieszczen bedziemy chyba musieli je podwyzszyc w projekcie (o ile???).

Bede wdzieczna za wszelkie rady i pomysly w tym temacie.

Nie bardzo chce podwyzszac kondygnacjie, bo robi sie wtedy troche zamieszania z dodatkowymi stopniami schodow itp.

Pozdrawiam serdecznie :)

ja wentylację kupiłem w Wolf'ie. Na rurach 75mm (jakiś tam ich system), fajnie się rozprowadza, rozrysowali do jakich pomieszczeń na 1 anemostat mają iść 2 rury a gdzie wystarczy jedna rura. Dla Wolfa rekuperatory produkuje chyba Renovent (taki sam wygląd reku) więc może Renovent też ma takie rurki. Rury idą bez łączeń do rozdzielacza przy reku

Ja zrobiłem w ten sposób:

wentylacja dolnej kondygnacji jest na stropie kanałami 6x12 (plastik) i jest podprowadzona do ścianki kolankowej. Stamtąd elastyczną rurą na strych. Ani kawałka sufitu podwieszanego nie trzeba było.

wentylacja poddasza jest wyprowadzona bezpośrednio na strych.

• 7 months później...
u mnie w projekcie zrobiono kondygnację parteru wysoką na 305, aby zmieścić rury. Dodatkowe 30 cm ma być właśnie na wentylację. Siłą rzeczy muszą byc sufity. Czy to jest prawidłowe, standardowe działanie? Niestety te dodatkowe 30 cm zostało już wymurowane, więc nic nie zmienię, ale czytając Wasze wypowiedzi mam wrażenie, że tego nie trzeba było robić i projektantka niepotrzebnie podwyższyła nam budynek. Czy tak?

sama już sprawdziłam - ok. 40-50 za m2 z materiałem, za potrzebne na parterze ok. 75m wyjdzie nam ok. 4000 zł. Super. Strop jest dopiero robiony, ale wykonawcy wymurowali zgodnie z projektem wysokość ponad 3m. Jestem zła, że wczesniej tego nie dopatrzyłam. Nie zwróciły mi tez na to uwagi firmy wyceniające wentylację. :(

Firmy robią jak umieją i jak im wygodniej.

Sufit podwieszany kosztuje Cię 4000. A sam strop będziesz tynkować? Pewnie nie więc odlicz 75m2 tynku.

Ja nie robię sufitu podwieszanego, od chudziaka do stropu mam 2,95. A na gotowo wyjdzie kolo 2,65. I już wiem, że trochę mało.

Małe pomieszczenia ok, ale np. salon wydaje się za niski.

A jak potem z góry zejść do płyty? rurka od sufitu w dół? Chyba lepiej gaz puścić w podłodze, w ociepleniu. o ile przepisy na to pozwalają. Nie wiem jak jest z chowaniem rurek gazowych. Woda i CO to standard, pod lub w wylewce. O elektryce w peszlu po podłodze też słyszałam.

Niestety, tak. Tym samym podwyższyła Wam koszty budowy. Zapytaj ją czy wie ile kosztują sufity podwieszane na cały parter...?

Można było prawie za darmo zrobić przepusty w stropie (przed wylaniem) z rury kanalizacyjnej fi 160mm.

Podepnę się z pytaniem - mam zaprojektowaną wentylację grawitacyjną i na taką jesteśmy zdecydowani, ale zastanawiam się, czy nie dałoby się jakoś przygotować, jeśli zaistniałaby potrzeba założenia wentylacji mechanicznej. Czy jeśli mam kanały went zaprojektowane w ścianach (systemowe), to mogłyby one w razie potrzeby posłużyć do poprowadzenia instalacji? I do tego jakieś przepusty w stropie - czy da radę jakoś pokombinować, żebym miała możliwość zmiany na went mechaniczną bez gruntownej przebudowy?