Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja mechaniczna - gdzie prowadzic rury?

Recommended Posts

Taka możliwość z całą pewnością jest, ale to nie ma żadnego sensu.

Jedną z zalet wentylacji mechanicznej jest możliwość rezygnacji z kominów. Te zazwyczaj nie są tanie.

Zobacz sobie, ile będzie Cię kosztowało wystawienie kanałów wentylacyjnych i porównaj z cenami wentylacji mechanicznej.

Dom parterowy, czy z poddaszem użytkowym? Jeśli parterowy, to kanały po poddaszu (dobrze ocieplić!!!!) i pozamiatane. Jeśli poddasze użytkowe, to już trzeba byłoby zostawić mądrze miejsce na położenie kanałów. W WM masz kanały wyciągowe z kuchni i łazienki (tam, gdzie teraz będziesz mieć kanały wentylacyjne systemowe), ale i kanały nawiewowe w pokojach.

Nie chodzi o to, że zbuduję kanały wentylacyjne z nastawieniem, że później je przerobię na wentylację mechaniczną. Ja chcę mieć wentylację grawitacyjną, celowo mam ją zaprojektowaną i wierzę, że zda egzamin.

Ale wiadomo - różnie to bywa - i chcę być w miarę możliwości przygotowana na ewentualne przeróbki. A jeśli pewne (w miarę proste) wcześniejsze zabiegi mogą mnie uratować przed potencjalnym rujnowaniem domu - to chcę je zastosować.

To trochę tak, jak wyprowadzanie rurek pod grzejniki "w razie czego" przy ogrzewaniu podłogowym, mimo, że nie zakładamy przecież z góry, że będą potrzebne. Nie kwestionujemy takich kroków, mówiąc, że bez sensu będzie gdy jednak uruchomimy te grzejniki, bo cała inwestycja w podłogówkę pójdzie w błoto. Bo w takiej sytuacji liczy się to, żeby nie marznąć, jednocześnie unikając prucia ścian i podłóg ;)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...