KrzysztofLis2 27.09.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Taka możliwość z całą pewnością jest, ale to nie ma żadnego sensu. Jedną z zalet wentylacji mechanicznej jest możliwość rezygnacji z kominów. Te zazwyczaj nie są tanie. Zobacz sobie, ile będzie Cię kosztowało wystawienie kanałów wentylacyjnych i porównaj z cenami wentylacji mechanicznej. Dom parterowy, czy z poddaszem użytkowym? Jeśli parterowy, to kanały po poddaszu (dobrze ocieplić!!!!) i pozamiatane. Jeśli poddasze użytkowe, to już trzeba byłoby zostawić mądrze miejsce na położenie kanałów. W WM masz kanały wyciągowe z kuchni i łazienki (tam, gdzie teraz będziesz mieć kanały wentylacyjne systemowe), ale i kanały nawiewowe w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 27.09.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Nie chodzi o to, że zbuduję kanały wentylacyjne z nastawieniem, że później je przerobię na wentylację mechaniczną. Ja chcę mieć wentylację grawitacyjną, celowo mam ją zaprojektowaną i wierzę, że zda egzamin. Ale wiadomo - różnie to bywa - i chcę być w miarę możliwości przygotowana na ewentualne przeróbki. A jeśli pewne (w miarę proste) wcześniejsze zabiegi mogą mnie uratować przed potencjalnym rujnowaniem domu - to chcę je zastosować. To trochę tak, jak wyprowadzanie rurek pod grzejniki "w razie czego" przy ogrzewaniu podłogowym, mimo, że nie zakładamy przecież z góry, że będą potrzebne. Nie kwestionujemy takich kroków, mówiąc, że bez sensu będzie gdy jednak uruchomimy te grzejniki, bo cała inwestycja w podłogówkę pójdzie w błoto. Bo w takiej sytuacji liczy się to, żeby nie marznąć, jednocześnie unikając prucia ścian i podłóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 28.09.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 "W razie czego" możesz wykonać przebicia przez strop i podłogę umiejscawiając już anemostaty, podłączyć te anemostaty pod kanały, które trzeba "wyciągnąć" na strych (to dotyczy TYLKO parteru - a resztę możesz wykonać za parę latek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 28.09.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Dzięki, tak właśnie myślałam, że będzie się to wiązało z dziurawieniem stropu. Muszę sobie to wszystko przemyśleć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 08.10.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 proszę o poradę - chcę rozprowadzić rury płaskie pod wentylację mechaniczną w warstwie styropianu na piętrze (pod wylewką) i przebić się na parter przez strop i zastanawiam się nad zastosowaniem kanałów plastikowych lub metalowych - jakie polecacie/odradzacie i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 24.10.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.11.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Jeśli będziesz chciał, to ocynkowane posiadam w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts