Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zamontować podszawkowe oswietlenie w kuchni pomóżcie!!!!

edusia

Recommended Posts

Kupić gotowe oprawy ze świetlówkami, takie co mają wtyczkę do wetknięcia w gniazdko. Przykręcić pod szafkami na wkręty do drewna. Zasłonić listwą pasującą kolorystycznie do szafek. Wetknąć wtyczkę do najbliższego gniazdka (ewentualnie podciągnąć przedłużacz, jeśli najbliższe jest i tak za daleko). Włączyć świetlówki przyciskiem na oprawie. Gotowe :lol: . Są rozwiązania znacznie elegantsze niż to wyżej, ale to na pewno należy do najprostszych.

Należy zwrócić uwagę na parę szczegółów:

1. nie umieszczać opraw zbyt blisko zlewozmywaka.

2. Wybrać oprawę atestowaną lub znanego producenta a nie tą tanią (czytaj Chińską).

3.Wybrać oprawę przystosowaną do montażu na podłożu palnym

4. jeżeli oprawa jest metalowa i posiada zacisk ochronny podłączyć przewodem trójżyłowym do gniazda z bolcem.

Za mało szczegółów żeby podać coś konkretniejszego.

• 3 weeks później...
  • 3 years później...

do samego oświetlenia nie zawsze jest potrzebne uziemienie. czasami w niektórych urządzeniach lub oprawach oświetlenie jest dodatkowo uziemione. zależy to głównie od warunków pracy danego urządzenia/oświetlenia (czy jest np. podwyższona wilgotność) lub obudowy szafek/ opraw są z materiałów przewodzących... z tego co wiem.

do opraw ikei nie potrzeba przedłużaczy z tzw. bolcem ;)

saluti

witam :D

to ja podsiagne :)

czy wystacza zwykle przeluzacze czy z uziemieniem?

ponadto czytalam o podlaczaniu piekarnika itp do przedluzaczy, ze zyla w przedluzaczu powinna byc nie mniejsza niz w danych sprzecie, jak to sprawdzic :evil: o zgrozo... nie ma to jak kobieta i elektryka :oops:

Jeśli wtyczka lampy zawiera przewód ochronny(uziemienie) to i w przedłużaczu być powinien.

Przedłużacz powinien mieć wszystkie żyły nie cieńsze niż ma, albo pisze w instrukcji.

Podłączanie kuchenki przez osoby nieuprawnione (bez wpisu uprawnionego elektryka w karcie gwarancyjnej) skutkuje utratą gwarancji.

• 2 weeks później...

wezwalem elektryka do mojego domku ( wiem z innej beczki ) i jak zobaczyl moj licznik i kabelki idace do niego to sie za glowe zlapal i zapytal czy to wszystko dziala

moja odpowiedz byla , a co jest nie tak .

otoz kabel doprowadzakjacy prad do licznika jest cienszy niez te co odchodza od licznika

i wszystko dziala ,lodowka ,pralka ,piekarnik ,telewizor ,i odkuzacz , i nawet 1.5kw bojler

korek nieszczelil ani razu chalupa sie niespalila (jeszcze) ale dlugo tam juz niepomieszkam pozdrawiam

wezwalem elektryka do mojego domku ( wiem z innej beczki ) i jak zobaczyl moj licznik i kabelki idace do niego to sie za glowe zlapal i zapytal czy to wszystko dziala

moja odpowiedz byla , a co jest nie tak .

otoz kabel doprowadzakjacy prad do licznika jest cienszy niez te co odchodza od licznika

i wszystko dziala ,lodowka ,pralka ,piekarnik ,telewizor ,i odkuzacz , i nawet 1.5kw bojler

korek nieszczelil ani razu chalupa sie niespalila (jeszcze) ale dlugo tam juz niepomieszkam pozdrawiam

:o

A dlaczego miałoby nie działać?

p.s. fajne to "korek nieszczelil" :D

... wyobraz sobie ze kabel ten co idzie do licznika powinien sie dos mocno nagzac taki bedzie pobor...

Jestem w stanie sobie wyobrazić nawet bardzo grube kable :)

To, że przed licznikiem jest cieńszy od tych za, nie musi świadczyć o tym, że jest cienki...

A to, żeby pamiętać o tym co się włącza - no cóż każdemu się może zdarzyc zapomnieć - i wtedy bieda :/

no moze zle mnie zrozumiales

juz wyjasnieam

elektryk jak zdja obudowe na korki to sie zaglowe zlapal

kabel doprowadzajacy prad do licznika jest cienszy niz te co rozprowadzaja prad po mieszkaniu .

i stwierdzil ze jak cos sie zacznie palic lub walnie prad to trzeba bedzie ten kabel wymienic ,ale spoko

domek stoi od 60 lat budowali niemcy w czasie wojny

pozdrawiam