edusia 20.01.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 mój mąz nie jest elektrykiem moze ktoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 20.01.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Kupić gotowe oprawy ze świetlówkami, takie co mają wtyczkę do wetknięcia w gniazdko. Przykręcić pod szafkami na wkręty do drewna. Zasłonić listwą pasującą kolorystycznie do szafek. Wetknąć wtyczkę do najbliższego gniazdka (ewentualnie podciągnąć przedłużacz, jeśli najbliższe jest i tak za daleko). Włączyć świetlówki przyciskiem na oprawie. Gotowe . Są rozwiązania znacznie elegantsze niż to wyżej, ale to na pewno należy do najprostszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 20.01.2004 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 mój mąz nie jest elektrykiem moze ktoś pomoże Co chcesz się dowiedzieć w tej materii? Napisz jakieś szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 21.01.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Należy zwrócić uwagę na parę szczegółów: 1. nie umieszczać opraw zbyt blisko zlewozmywaka.2. Wybrać oprawę atestowaną lub znanego producenta a nie tą tanią (czytaj Chińską). 3.Wybrać oprawę przystosowaną do montażu na podłożu palnym 4. jeżeli oprawa jest metalowa i posiada zacisk ochronny podłączyć przewodem trójżyłowym do gniazda z bolcem.Za mało szczegółów żeby podać coś konkretniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 11.02.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 IKEA ma dosyć suto obsypane kosze z tego typu oświetleniami, gotowe niedrogie i estetyczne... są też gotowe przykłady jak to zamocować przy ekspozycjach mebli kuchennych. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1983 28.01.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 witam to ja podsiagne czy wystacza zwykle przeluzacze czy z uziemieniem? ponadto czytalam o podlaczaniu piekarnika itp do przedluzaczy, ze zyla w przedluzaczu powinna byc nie mniejsza niz w danych sprzecie, jak to sprawdzic o zgrozo... nie ma to jak kobieta i elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 28.01.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 do samego oświetlenia nie zawsze jest potrzebne uziemienie. czasami w niektórych urządzeniach lub oprawach oświetlenie jest dodatkowo uziemione. zależy to głównie od warunków pracy danego urządzenia/oświetlenia (czy jest np. podwyższona wilgotność) lub obudowy szafek/ opraw są z materiałów przewodzących... z tego co wiem. do opraw ikei nie potrzeba przedłużaczy z tzw. bolcem saluti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna1983 28.01.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 a co z tymi zylami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.01.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 witam to ja podsiagne czy wystacza zwykle przeluzacze czy z uziemieniem? ponadto czytalam o podlaczaniu piekarnika itp do przedluzaczy, ze zyla w przedluzaczu powinna byc nie mniejsza niz w danych sprzecie, jak to sprawdzic o zgrozo... nie ma to jak kobieta i elektryka Jeśli wtyczka lampy zawiera przewód ochronny(uziemienie) to i w przedłużaczu być powinien. Przedłużacz powinien mieć wszystkie żyły nie cieńsze niż ma, albo pisze w instrukcji. Podłączanie kuchenki przez osoby nieuprawnione (bez wpisu uprawnionego elektryka w karcie gwarancyjnej) skutkuje utratą gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 31.01.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 ...Podłączanie kuchenki przez osoby nieuprawnione (bez wpisu uprawnionego elektryka w karcie gwarancyjnej) skutkuje utratą gwarancji. oraz grozi śmiercią lub kalectwem... załączam prosty schemat połączeń : http://www.taproot.com/blog/June06Electric.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 13.02.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 wezwalem elektryka do mojego domku ( wiem z innej beczki ) i jak zobaczyl moj licznik i kabelki idace do niego to sie za glowe zlapal i zapytal czy to wszystko dziala moja odpowiedz byla , a co jest nie tak .otoz kabel doprowadzakjacy prad do licznika jest cienszy niez te co odchodza od licznika i wszystko dziala ,lodowka ,pralka ,piekarnik ,telewizor ,i odkuzacz , i nawet 1.5kw bojler korek nieszczelil ani razu chalupa sie niespalila (jeszcze) ale dlugo tam juz niepomieszkam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 13.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 wezwalem elektryka do mojego domku ( wiem z innej beczki ) i jak zobaczyl moj licznik i kabelki idace do niego to sie za glowe zlapal i zapytal czy to wszystko dziala moja odpowiedz byla , a co jest nie tak . otoz kabel doprowadzakjacy prad do licznika jest cienszy niez te co odchodza od licznika i wszystko dziala ,lodowka ,pralka ,piekarnik ,telewizor ,i odkuzacz , i nawet 1.5kw bojler korek nieszczelil ani razu chalupa sie niespalila (jeszcze) ale dlugo tam juz niepomieszkam pozdrawiam A dlaczego miałoby nie działać? p.s. fajne to "korek nieszczelil" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 14.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 bo jak powlaczam wszystko to wyobraz sobie ze kabel ten co idzie do licznika powinien sie dos mocno nagzac taki bedzie pobor no ale cale szczescie ze o tym zawsze pamietam i nic narazie sie nie stalo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 14.02.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ... wyobraz sobie ze kabel ten co idzie do licznika powinien sie dos mocno nagzac taki bedzie pobor... Jestem w stanie sobie wyobrazić nawet bardzo grube kable To, że przed licznikiem jest cieńszy od tych za, nie musi świadczyć o tym, że jest cienki... A to, żeby pamiętać o tym co się włącza - no cóż każdemu się może zdarzyc zapomnieć - i wtedy bieda :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 15.02.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 no moze zle mnie zrozumiales juz wyjasnieam elektryk jak zdja obudowe na korki to sie zaglowe zlapal kabel doprowadzajacy prad do licznika jest cienszy niz te co rozprowadzaja prad po mieszkaniu .i stwierdzil ze jak cos sie zacznie palic lub walnie prad to trzeba bedzie ten kabel wymienic ,ale spoko domek stoi od 60 lat budowali niemcy w czasie wojny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts