Iowa81 02.02.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Proszę o pomoc doświadczonych "muratorów", ponieważ większość rzeczy będziemy robić sami i nie wiemy do czego się zabrać.Mamy dom w stanie surowym zamkniętym (chyba tak się nazywa) + przyłącza: na zewnatrz nie ma ocieplenia domu i podbitki pod dachem.W środku mamy już: instalacje (bez baterii, kaloryferów itp.), tynki, gładzie, wylewki.Co teraz powinnismy robić (chcemy się jak najszybciej wprowadzić)? Najpierw drzwi, parapety, kaloryfery? A może podłogi? A może prace na zewnatrz? Prosze o podawanie szczegółów np.: najpierw szafki kuchenne i do nich dopiero dopasować pas z płytek nad blatem, czy najpierw płytki? Najpierw podłogi czy malowanie ścian? Czy wykładzinę dywanową (będzie w większości pomieszczeń) kłasć razem z podłogami panelowymi czy później? Kiedy lampy, kontakty, a może jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 02.02.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 U nas szło to jakoś tak:- kaloryfery (gdyby nie konieczność ogrzewania, zakładałbym je po malowaniu, a tak, podczas malowania zdejmowałem te kaloryfery, które akurat w tym przeszkadzały)- malowanie- kontakty, oświetlenie,- podłogi- drzwi wewnętrzne (po ułożeniu podłóg, można przed, ale trzeba pamiętać o wysokości podłogi i podniesieniu drzwi o tę wartość - np. panel 8mm, pianka 1-2mm)- paski z płytek lepiej zrobić po zabudowie, chociaż miałem odwrotnie i nie wyszło najgorzej- parapety - u nas ich prawie nie ma (w kuchni blaty dochodzą pod okna), montaż raczej przed malowaniem Drobna dygresja - chcesz to robić teraz? Kolejność może szlag trafić, bo słabo widzę np. układanie podłóg w takich temperaturach, czy nawet malowanie. Chcesz kłaść panele na zimnych wylewkach? Sprawdź najpierw ich wilgotność, żeby nie mieć kłopotów z gwarancją (gdyby coś)Napisz więcej, ile czasu leżą tynki i wylewki, z czego są ściany (może lepiej będzie ocieplenie zrobić na jesień, aby całą technologiczną wilgoć "wygnać" bez styropianowej zapory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iowa81 03.02.2010 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Dziękuje bardzo- za nieocenioną pomoc! Do podłóg i ścianek z płytek musimy wezwac fachowców - panele jednak będa tylko w jednym pokoju- w hollu i w łazienkach płytki, a w kuchni parwdodpodbwnie linoleum. Jakie wybrać parapety? Tanie, a ładne, które cieszyłyby oko a nie były wstydliwie zasłaniane ... Świetny pomysł z parapetem w kuchni- zabudowa kuchenna w projekcie kończy mi się równo przed oknem, ale zyskalabym dodatkowy blat roboczy... Czy jednak może być nad kaloryferem? Co trzeba zrobic koniecznie przed wprowadzeniem się, a co mozna robić już w czasie mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 03.02.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Tak wygląda jedno z dwóch okien w kuchni: http://images36.fotosik.pl/143/cfc2710ef2c08866med.jpg a tak jeden z trzech parapetów w całym domu:http://images42.fotosik.pl/168/47a45cbcc4887ccbmed.jpg Jest z PVC, jakieś nieduże pieniądze. Co do ogrzewania w kuchni, tylko podłogówka - ściany są zajęte... Blaty są niestandardowe (cięte z podwójnego blatu, cena skoczyła niestety, ale uważamy że było warto) Kiedy się wprowadzaliśmy, nie było:- karton-gipsów (zaawansowane w połowie)- pomalowane- drzwi wewnętrznych Było za to:- ogrzewanie- zabudowa kuchni- wszystkie prace glazurnicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iowa81 04.02.2010 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Oj podoba mi się, jakoś nie spotkałam tego u nikogo, ale podobałoby mi się... Czy gdybym zamontowała taki blat do parapetu w kuchni - moze z jakimis otworami czy jakiś ażurowy (nie mam zielonego pojęcia jaki) to można by było pod oknem kaloryfer? Bo grzejnik już mam Tylko ten blat... bardzo by mi pomógł w małej kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 04.02.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Oj podoba mi się, jakoś nie spotkałam tego u nikogo, ale podobałoby mi się... Czy gdybym zamontowała taki blat do parapetu w kuchni - moze z jakimis otworami czy jakiś ażurowy (nie mam zielonego pojęcia jaki) to można by było pod oknem kaloryfer? Bo grzejnik już mam Tylko ten blat... bardzo by mi pomógł w małej kuchni... Planujesz ten grzejnik zabudować? Szczerze mówiąc, słabo to widzę... Ten grzejnik nie spełni swojej funkcji w tym miejscu, nawet jeśli zapewnisz wypływ ciepłego powietrza górą - ogrzejesz szafkę, jej zawartość i ścianę. Gdybym był na Twoim miejscu, rozważyłbym częściowe skucie wylewki i rozprowadzenie podłogówki ZAMIAST tego grzejnika (nawet tylko jako pasek 25-30cm po obwodzie planowanej zabudowy - pytanie tylko, jak z zasilaniem (podłogówka to max 45 stopni).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iowa81 04.02.2010 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 hmmmm mialam na mysli raczej sam blat... mam małą kuchnie szaf sporo, ale blatów mi mało wyjedzie.... I taki blat bez szafki by mi się naparwdę przydał. Okno akurat łączy kanciapę kuchenna z jadolnią. a jeszcze pytanie z innej beczki: czy skoro mamy wylewki, gładzie w domu, okna, nawet kontakty... czy sa jeszcze jakieś drobiazgi o które powinniśmy zadbać przed przystąpieniem do urządzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 04.02.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 hmmmm mialam na mysli raczej sam blat... mam małą kuchnie szaf sporo, ale blatów mi mało wyjedzie.... I taki blat bez szafki by mi się naparwdę przydał. Okno akurat łączy kanciapę kuchenna z jadolnią. Jeśli tak, to rzeczywiście wskazana byłaby jakaś dodatkowa kratka (ażur), może z takich: http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=1799 albo zwykłe tuleje, np. takie http://www.sparta.com.pl/p,pl,za-kr-201,tuleja+wentylacyjna+t-35+satyna.html a jeszcze pytanie z innej beczki: czy skoro mamy wylewki, gładzie w domu, okna, nawet kontakty... czy sa jeszcze jakieś drobiazgi o które powinniśmy zadbać przed przystąpieniem do urządzania? Wyjdą w praniu Przed TYNKOWANIEM i WYLEWKAMI zrobiłem dokładna dokumentacją (zdjęciową) przebiegu wszystkich instalacji. Tynkarzom bardzo często udaje się zatynkować kable, które miały wglądać ze ściany - miałem dwa takie przypadki, warto przed malowaniem je powyciągać. Poza tym, bezpieczniej jest wtedy powiesić zwykły obrazek na ścianie, czy przykręcić listwę progową bez obawy uszkodzenia np. podłogówki. Oświetlenie - musi na czymś wisieć, żeby uniknąć bałaganu, warto zamontować haki lub chociaż po jednym solidnym kołku rozporowym blisko kabla przed malowaniem. Drzwi wewnętrzne - kilka razy przemyślcie na której stronie je montować i na którą stronę mają się otwierać - to co jest w projekcie, nie zawsze da się stosować. W łazienkach, jeśli nie macie ogrzewania podłogowego, warto wrzucić elektryczne maty grzejne, pod nogi w okolicach wanny/prysznica, sanitariatów czy umywalki - dla niektórych to fanaberia, bardzo jednak podnosi komfort użytkowania łazienki, a można to zrobić na wylewkach. Na pewno jest jeszcze 100 milionów innych drobiazgów, jak się przypomni to dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iowa81 04.02.2010 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 oj nieoceniony Pan jest choć poczatkowo sądziłam, że to kobieta Na szczęscie w łazienkach mamy podłogówkę plus grzejniki. To wszystko o czym Pan pisze też już jest, ale moze się coś jeszcze przypomni... proszę dopisać! Mam jeszcze pytanko: skoro przez te mrozy w domu utrzymywała się temperatura minus 4 do plus 1 stopnia, to kiedy mniej więcej możemy zabrac się za podłogi i ścian z płytki (fachowiec pewnie wie, ale część będziemy robić sami). żeby mnei dobrze zrozumiano: mam na myśli kiedy budynek mniej więcej się odmrozi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 05.02.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Mam jeszcze pytanko: skoro przez te mrozy w domu utrzymywała się temperatura minus 4 do plus 1 stopnia, to kiedy mniej więcej możemy zabrac się za podłogi i ścian z płytki (fachowiec pewnie wie, ale część będziemy robić sami). żeby mnei dobrze zrozumiano: mam na myśli kiedy budynek mniej więcej się odmrozi... Nie potrafię odpowiedzieć - wcześniej zadałem pytania pomocnicze - kiedy robiono wylewki i tynki? Jak długo dom stał zamarznięty itd...Wilgotność wylewek można sprawdzić prostą metodą, należy przykleić kwadratowy kawałek folii na podłogę (50x50, szczelnie obramować szeroką taśmą klejącą), po 24h odklejamy, jeśli wylewka pod folią ściemniała to znaczy że jest zbyt wilgotna na układanie paneli... tylko nie próbuj tego przy minus 4. Jak będzie w miarę ciepło (powyżej 10 stopni), pewnie można kłaść glazury, ale lepiej się upewnić i porozmawiać z wykonawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts