Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie poddasza

Recommended Posts

Wlasnie ocieplam Isoverem i uzywam i Uni i Iso, różnica poniędzy nimi jest spora. Uni wziąłem dlatego, ze potrzebowałem 20 cm, a takiej Iso nie ma. Teraz bym ułożył dwa razy po 10 iso zamiast uni maty. Mam jeszcze super mate 5. Ale jeszcze jest w paczkach wiec nie mam porównania. W kazdym razie Uni mata jest marna w porównaniu z Iso.

Xaveryd

U mnie jest tak, ze pomiedzy krokwie (skosy) daje 15, i w stelaz 10 czyli w sumie 25. Pomiedzy jetki daje 20 + 5 lub 15 + 10 bo mam niestety dwie rozne grubosci jetek (czesc 20 cm a czesc 12 cm) :cry: Iso mata jest bardziej miesista, bardziej sprezysta i nie rwie sie tak jak Uni. Iso duzo lepiej dochodzi do swojej grubosci, co ma znaczenie przy krojeniu wąskich pasów wełny (np. do profili C), nie rwie sie, po prostu duzo lepsza jakosc. Uni wygląda tak, jakby byla zrobiona z odpadów (takie zbite kołtuny) ale to moze moje wrazenie.

Xaveryd

Stelaż jest metalowy. Zawieszony jest na wieszakach kotwowych do drewna w miejscach, gdzie trudno mi bylo dojść wkrętarką oraz na wieszakach typu ES ale o dlugości do 15 centymetrów. Myślalem o wkaładaniu klocków drewniachych w cześć ESów na skosach, zeby profil był stabilny, ale jest wystarczająco sztywne bez klocków.

Xaveryd

:) Podobnie jak ty jestem na etapie wyboru wełny.Super-Mata ma najmniejszy współczynnik przenikania ciepła0,033,po niej jest Toprock-Rockwool 0,035-jest trochę tańszy,wzięłam Rockwool ponieważ będzie na 23.02 a nie na połowę marca-tyle się czeka.Nie kładż wełny starszej niż 6 m-cy,ponieważ się do końca nie rozpręży.Powodzenia :wink: