Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM Z WIDOKIEM pracownia DOMY Z WIZJĄ

Recommended Posts

Zaczynam budowę tego domu (jako bliźniak). Mam kilka Pytań:

1. Czy można i opłaca się zastosować ogrzewanie podłogowe (parter) góra zwykłe.

2. Jaki kominek?

3. Centralen odkurzanie - czy to się opłaca?

TO na razie tyle bo jestem laikiem i w dodatku pierwszy raz na forum.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 years później...
Szukaliśmy i szukaliśmy domku, który spełniłby nasze oczekiwania. Czyli ma być nieduży, ale ładny i ciekawy. Ważnym kryterium przy wyborze była antresola, użytkowe poddasze i dodatkowy (oprócz salonu) pokój na parterze. Znaleźliśmy projekt, który jest blisko naszego ideału. Wady to brak kominka (który i tak byśmy dobudowali), zastanawia nas też sposób ogrzewania domu. Dom jest w konstrukcji szkieletowej, którą i tak zamierzaliśmy zastosować.

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/1.jpg

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/2.jpg

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/3.jpg

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/4.jpg

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/5.jpg

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/7.jpg

Pow. użytkowa: 104,5 m2

Pow. zabudowy: 82,8 m2

Kubatura: 450 m3

Wys. w kalenicy: 6,98 m

Kąt nach. dachu: 30 °

ŚCIANY : szkieletowe drewniane wypełnione wełną mineralną, pokryte szalówką drewnianą, na fragmentach kamień naturalny, STROPY : drewniane, SCHODY : drewniane, DACH : dachówka ceramiczna lub cementowa

Czekamy na ocenę domu i rady

Oczywiście, że mam rzuty :D

http://i469.photobucket.com/albums/rr59/grzegorzTST/rzuty.jpg

Parter:

Kuchnia+jadalnia 12,8m

Salon 27,4m

Gabinet/sypialnia 13,2m

Łazienka 7,8m

Hol 4,7m

Poddasze:

Sypialnia 13,8m

Sypialnia 14,0m

Antresola 10,8m

Bardzo prawdopodobne, że wiatę zastąpimy garażem.

Czy nie jest za ciasny dla Was ?Brak intymnosci ,ciasnota ,duchota ..no zupelnie ten domek do zamieszkania sie nie nadaje :(

No właśnie nie jest za ciasny - jest nas dwoje, gromadki dzieci nie planujemy.

Brak intymności? - jeśli chodzi o okna to właśnie takie podobają nam się bardzo, a i istnieją drewniane rolety :wink:

Duchota?? - z której strony?

Zaznaczam, że nie szukamy rezydencji dla wielopokoleniowej rodziny, ani wielkiego domu na pokaz. 104m powierzchni użytkowej to na pewno nie ciasnota :wink:

Każdy ma inne wymagania, ale my już na początku napisaliśmy - "ma być nieduży" i tego będziemy się trzymać :lol:

Jak dla mnie super - mam jedynie 2 uwagi:

1. jak dla mnie za mało powierzchni roboczej w kuchni - można by ją powiększyć ale wówczas będzie idelany widok z salonu na ewentualny kuchenny bałagan

2. brak łazienki na górze - w nocy trzeba biegać po schodach, do tego jest ograniczona ilość tzw. "przestrzeni gospodarczej" a w domu (nawet takim wymiecionym z gratów jak mój ;-) ) zawsze jest trochę rzeczy do przechowania - walizki, narty, inne sprzęty używane sezonowo.

Jeszcze dziś będę dzwoniła do firmy o szczegóły projektu, rzeczywiście o pomieszczeniach gospodarczych nie pomyśleli wogóle, dlatego sądzę, że dobrym rozwiązaniem byłby doklejony garaż z dodatkowym pomieszczeniem zamiast wiaty. Kuchnię zagospodarowałabym "po swojemu" i raczej nie zmieniałabym jej wielkości. A wc na górze też z chęcią bym wkleiła do jednej z sypialni a przy drugiej dodałabym garderobę. Nie wiem jak to się sprawdzi w realu. Będę wiedziała po rozmowie z architektem.

Dzwoniłam do architekta z firmy i okazało się, że powstał już projekt "Z widokiem 2", który jest bardziej przystosowany do zamieszkania :lol: Cieszę się, bo odejdą koszty zmian w projekcie :) Czekam na maila z wszystkimi informacjami :wink:

Nie pomysl ze chce Cie zniechecic ..Oj nie....Jestem zdania ,ze nalezy bezwzglednie starac sie realizowac marzenia ,te male i te duze w szczegolnosci :wink: ale..z pelna swiadomoscia..Przedstawie Ci moje subiektywne odczucia..

Ten domek w tej odslonie ktora nam pokazalas jednak nie nadaje sie do calorocznego zamieszkania .Chcesz wprowadzic na gorze dodatkowa toalete w jednym z pokoi ,no fajnie ,a jak inni mieszkancy poddasza beda mogli z niej skorzystac? Pukajac do Twojej sypialni? Praktycznie nie ma miejsca na kuchnie ,a wiem z wlasnego doswiadczenia ze klamotow kuchennych wiecznie przybywa ,czesto zdarza sie nam kobitkom przytargac z wypadu do miasta jakies dzbanuszki ,talerzyczki ,zestaw garnkow w promocji itp..a gdzie to pomiescic w tej mini kuchence?Salonik wyglada jak wystawa sklepowa ,obojetnie jak ten domeczek ustawic na dzialce latem bedzie goraco ..oj bedzie .No i bliskosc sasiadow nie pozadana ,no chyba ze masz duza dzialke .Garaz na auto w miejscu wiaty? Nie latwo bedzie doprojektowac ..no chyba ze odwrotnie ,a to juz insza inszosc ..Sprobuj moze przerobic ten projekt i stworzyc swoj wlasny , ulepszony ..bo nie powiem pomysl jest ciekawy

Wiele zmian i to kosztownych Cie czeka ..no ale jesli nadal wiesz ze chcesz to realizuj ..Powodzenia :wink:

Masz w zupełności rację. Sam pomysł domu mi się podoba, ale codzienne życie w nim byłoby trudne :lol:

Dlatego zrobiłam listę zmian i zadzwoniłam do firmy.

Wersja 2 jest powiększona o ponad 10m2 powierzchni użytkowej, sypialnia na parterze została zamieniona miejscami z kuchnią, dodano pomieszczenie gospodarcze, zmieniła się nieco bryła domu, przybyło okien od frontu, wiatrołap jest oddzielnym pomieszczeniem, w salonie jest kominek, a antresola jest tylko od zachodu. Na górze dodano łazienkę z wyjściem na korytarz oraz miejsce na garderobę (w miejscu gdzie wcześniej była pustka od strony wschodniej). Dom ma teraz 116,5m pow.użytkowej. Zmiany objęły także materiał - teraz projekt dostosowany jest do silikatów. Propozycje architektów zawsze wyglądają jak wystawy sklepowe :wink: ale to od nas zależy jak się tam urządzimy. Wszystko o czym piszesz zostało już uwzględnione :D Gorąco nie będzie, gdyż to wielkie okno balkonowe zostało zadaszone, chronić prywatności będą rolety :), zresztą zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie.

Jak tylko domek Z widokiem 2 ujrzy światło dzienne wstawię ulepszoną wersję, na razie na materiałach, które dostałam jest zaznaczone, że są własnością firmy i nie mogę ich rozpowszechniać itd

PS dziękuję Wam za uwagi, przydały mi się w sprecyzowaniu wymagań :)

Fajnie ze pomyslalas o jednostronnej antresoli ,bo przy pierwotnej wersji z samego patrzenia mialam zawroty glowy :lol: biorac pod uwage szerokosc tego domku bedzie to dobre rozwiazanie .Ciesze sie razem z Toba ze posiadasz juz gotowe wyobrazenie swojego gniazdka,wiem jak jest trudno z tej calej masy gotowcow wybrac cos dla siebie ,cos co nas urzeknie i wrecz powali na kolana ..czekam z niecierpliwoscia na widoczek 2 :wink:

• 8 months później...

Witam

zastanawiam się nad zakupem projektu ww. Mam pytanie, czy może ktoś zrealizował bądź realizuje projekt i może się podzieli kosztami budowy tego domu. Mam zamiar przeznaczy na samą budowę 350tys i myśle czy wystarczy....., a nigdzie na forum nie widze osób realizujących ten projekt.

http://www.domyzwizja.pl/

http://www.domyzwizja.pl/projekty/widokiem_z/galeria/duze/1.jpg

Projekt przewiduje antresole, ma 116m2 użytkowych, jest bez garażu, pow. zabudowy 99m2, dach 165m2. Mam zamiat także garaż dodac na 1 auto.

pozdrawiam

PatiJ

Witam

zastanawiam się nad zakupem projektu ww. Mam pytanie, czy może ktoś zrealizował bądź realizuje projekt i może się podzieli kosztami budowy tego domu. Mam zamiar przeznaczy na samą budowę 350tys i myśle czy wystarczy....., a nigdzie na forum nie widze osób realizujących ten projekt.

http://www.domyzwizja.pl/

http://www.domyzwizja.pl/projekty/widokiem_z/galeria/duze/1.jpg

Projekt przewiduje antresole, ma 116m2 użytkowych, jest bez garażu, pow. zabudowy 99m2, dach 165m2. Mam zamiat także garaż dodac na 1 auto.

pozdrawiam

PatiJ

tak sie trafiło, ze to drugi post na ktory dzis odpiszę:

zastanów sie jakby ten projekt nie miał takich kolorwych wizualizacji,

czy też by cię interesował.

Ta pracownia ma to do siebie ze wizualizacje mają najlepsze,

projekty przeciętne.

Cena o ktorej piszesz to

- primo - sumptem zleconym w ilu % ?

- jesli zostawisz drewno na elewacji i to ogromne okno które nadaje charakteru

temu domowi, moim zdaniem 350 to za mało.

Bede wszystko zlecał ekipom, różne ekipy na różne etapy budowy. Mam na uwadze do stanu deweloperskiego, bez wykończenia w środku. Elewacja drewniana nie musi być, natomiast okna jak najbardziej. Wiem ze wszystkie okna do tego domu zgodnie z wymiarami + dodatkowo jedne do podłogi otwierane w Oknoplascie wycenili na 20tys brutto.

pozdrawiam

Witam,

też się interesowałem kiedyś tym projektem.

Uważam, że jest to wygodny dom dla max 3 osób. Dodatkowo wydłużyłbym go po 50 cm z każdej strony, tak aby pokoje na górze były szersze a przez to bardziej ustawne i komfortowe w codziennym użytkowaniu. To, co mnie sie nie podoba w tym projekcie, to przechodni salon z wejsciem np.: do łazienki ale jest to dom mały, wzglednie tani i prosty w budowie i eksploatacji no i najważnijesze jest to, że jest dobrze doświetlony, co przy słabo nasłonecznionych działkach ma znaczenie.

A Ty juz zakupiłaś projekt? Gdzie chcesz dobudowac ten garaz?

Pozdrawiam,

jeszcze nie mam projektu, nie wiem czy bedzie mnie stac na jego realizacje. Raz słysze że bez problemu innym razem że raczej nie. Mam 350tys na samą budowę w stanie deweloperskim. Sama wycena biura projektowego to 340tys netto.

Już ustaliłem ze za stolarkę okienną z drzwiami troszke za malo policzyli.

Ten projekt jest stosunkowo młody i nie mogę doszukać się na forum budujących, którzy coś konkretnie by powiedzieli w temacie kosztów.

Ja miałem zamiar garaż dostawić przy ścianie łazienki dolnej gdzie okno, a wejście do domu zrobić tam gdzie pom.gospodarcze - to bedzie przód domu z wysuniętym z przodu garażem. Z wejścia które jest teraz zrobić garderobe.

pozdrawiam