Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustalenie szerokości elewacji frontowej dla bliźniaka

prezesso

Recommended Posts

Witam wszystich,

Właśnie złożyłem w gminie wniosek o wydanie warunków zabudowy dla działki znajdującej się w obszarze dla którego nie obowiązuje plan miejscowego zagospodarowania. Na działce chciałbym postawić bliźniak. Pani w gminie naświetliła mi przepisy w/g których zostanie określona szerokość elewacji frontowej dla planowanego bliźniaka, czyli zgodnie z ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym zostanie wyliczona średnia szerokość elewacji sąsiednich budynków i na taką średnią elewację z tolerancją +/-20% otrzymam zgodę. Pani twierdzi, że jeśli średnia wyjdzie powiedzmy 9 metrów to otrzymam zgodę na szerokośc elewacji bliźniaka 9 metrów +/- 20% czyli max. 10,8m - tak więc mogę o bliźniaku tylko pomażyć:) I tu pojawia się moje pytanie - przecież bliźniak to DWA domy jednorodzinne w zabudowie bliźniaczej, czy w związku z tym że to dwa domy szerokość elewacji frontowej w wydawanej decyzji nie powinna określać 1 segmentu, czyli dla bliźniaka być mnożona razy dwa? Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi wskazać paragrafy którymi mogę się podeprzeć aby obronić moje plany budowy bliźniaka lub które ewentulanie pogrzebią moją inwestycję?

Z góry dziękuje i pozdrawiam,