Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za komin

andreff

Recommended Posts

To może zaczne..

kupowałam dwa kominy z wkładami ceramicznymi fi 200 dł 8,5mb i 9 mb z wentylacjami, oraz jeden komin 4 przewodowy wentylacyjny dł 8mb z firmy KONEKT z Białegostoku - kupowane przez allegro, w listopadzie, wraz z przesyłką, która niestety nie była tania zapłaciłam coś koło 6 tyś zł, za schiedla wycena około dwa razy tyle :evil:

Kominy już pobudowane, wg murarzy niby trochę nierówne pustaki, :-? choć dali radę,

wyposażenie - wkład ceramiczny, wełna do ocieplenia na całej długości, do tego zakończenia kominów stalowe, drzwiczki, kratki wentyl, klej, wyczystki, trójniki, i wyjście do podłaczenia pieca w komplecie, przesyłka ekspresowa, kontakt z firmą bdb, jak kominy się sprawdzą? będzie wiadomo po kilki latach użytkowania, ale dlaczego miały by się nie sprawdzić, wg mnie nie było sensu kupować droższych :wink:

ja właśnie też przymierzam się do kupna tego komina. Jestem już po wstępnych uzgodnieniach. Kompletny komin (łącznie z klejem) 8 metrowy z 3 wentylacjami to koszt z transportem trochę ponad 2.400 zł. wkłady ceramiczne sprowadzają z Niemiec reszta produkowana jest w kraju. Piec planujemy na paliwo stałe z podajnikiem. Również uważam że nie ma potrzeby przepłacać.

• 2 weeks później...

Wszystko zależy jaki ma być komin z wentylacją czy bez i do jakiego typu kotła. Mieszkam 40 km od Torunia. Kominy kupowałem jednak w Sirbudzie w Pruszkowie przez internet bo ceny firmowych były kilkaset złotych niższe niż na naszym terenie i gwarantowali darmowy transport. Kupowałem Leiery.

W naszym województwie kominy produkuje też Henkor i BFC( chyba nawet w samym Toruniu ) ale i tak wychodziły drożej niż te kupione w Pruszkowie a wyprodukowane w Malborku.