Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący zawór bezpieczeństwa przy CWU

Gooral

Recommended Posts

Jest sobie zbiornik CWU (140L Galmet) zasilany z kotła na ekogroszek. Gdy np. po prysznicu czujnik zamontowany przy płaszczu wykryje spadek temperatury ciepłej wody, sterownik pieca włącza pompę CWU. I po chwili z zaworu bezpieczeństwa zaczyna kapać woda.

Uszkodzony zawór bezpieczeństwa? (6 barów, ciśnienie w sieci ok. 3)

Próbowałem nie raz ciągnąć za dźwignię, by go otworzyć i przepłukać, ale bez większych zmian. Natomiast gdy z zaworu kapie, odkręcając kran z ciepłą wodą widać, że przez pierwsze 2-3 sekundy ciśnienie jest znacznie wyższe - ale tylko, gdy kapie.

Do zbiornika CWU podłączone jest (na oko prawidłowo) naczynie wzbiorcze przeponowe (Airfix P 8L, ciśnienie wstępne: 2,7 bara), które to, jak rozumiem, powinno przejmować wzrastające ciśnienie spowodowane rozszerzaniem się w wyniku temperatury. Naczynie posiada na górze zawór powietrzny (próbowałem zmierzyć ciśnienie manometrem samochodowym, ale nie udało się...)

Czy z tego wynika, że naczynie nie działa prawidłowo? Czy ciśnienie wstępne gazów powinno zostać w jakiś sposób dostosowane do instalacji?

naczynie powinno być co najmniej 12 l.

Zakładając, że naczynie jest za małe i trzeba je wymienić na większe, muszę wybrać nowe miejsce dla niego, bo się nie zmieści w aktualne. Stąd pytanie: czy musi ono być umieszczone w jakiś konkretny sposób w stosunku do CWU? (wyżej/niżej?) Zapewne musi być umieszczone w pionie.

Naczynie posiada na górze zawór powietrzny (próbowałem zmierzyć ciśnienie manometrem samochodowym, ale nie udało się...)

Według mnie masz odpowiedź. Brak ciśnienia po stronie gazowej membrany - zbiornik wypełniony wodą. Zabawy z zaworkiem czasem doprowadzają do jego rozszczelnienia. Wcisnij go na krótko, jesli nie sycy to wykreć go i wymień. Następnie napompuj pompką z manometrem do nominalnego ciśnienia (i tu przydaje sie zawor odcinajacy) rozszczelniajac instalację przed zbiornikiem.

O ile jest co mierzyć. Zdarza się, że ze zbiornika ucieknie gaz, a wtedy w celu diagnostycznym można mierzyć na napełninym zbiorniku. Jeśli nie ma ciśnienia, to nie spadnie juz bardziej po opróżnieniu z wody. Przy nabijaniu do nominalnego cisnienia wskazane jest opróżnienie z wody. Mam nadzieję, że wyjasniliśmy sobie problem.

Miałem dokładnie to samo jak grzała się woda to puszczał zawór bezpieczeństwa

pomyślałem popsuty i został wymieniony na nowy po kilku dniach nowy również zaczął puszczać chciałem reklamować ale dobrałem się do naczynka sprawdziłem kupiłem nowe i jest spokój .

• 1 month później...

Zamiast w nowy zawór bezpieczeństwa zainwestowałem w manometr i okazało się, że zawór zaczyna popuszczać przy 5.9 bara, czyli w sumie spełnia swoje zadanie prawidłowo, natomiast szybki wzrost ciśnienia z 3 do 6 barów (nabiło by pewno więcej, gdyby nie zaczęło kapać) wskazywał na niesprawne naczynie wzbiorcze - zgodnie z sugestiami. Wystarczyło wtedy spuścić ok. 0.2 L by ciśnienie wróciło do normy.

Dobrałem się zatem do naczynia, okazało się, że zawór powietrza musiał być źle wkręcony - wykręciłem, wkręciłem, napompowałem, zamontowałem i teraz amplituda ciśnienia nie przekracza 0.5 bara, więc pełen sukces :) Dzięki wszystkim za pomoc :)

• 1 month później...