Gooral 02.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Jest sobie zbiornik CWU (140L Galmet) zasilany z kotła na ekogroszek. Gdy np. po prysznicu czujnik zamontowany przy płaszczu wykryje spadek temperatury ciepłej wody, sterownik pieca włącza pompę CWU. I po chwili z zaworu bezpieczeństwa zaczyna kapać woda. Uszkodzony zawór bezpieczeństwa? (6 barów, ciśnienie w sieci ok. 3) Próbowałem nie raz ciągnąć za dźwignię, by go otworzyć i przepłukać, ale bez większych zmian. Natomiast gdy z zaworu kapie, odkręcając kran z ciepłą wodą widać, że przez pierwsze 2-3 sekundy ciśnienie jest znacznie wyższe - ale tylko, gdy kapie. Do zbiornika CWU podłączone jest (na oko prawidłowo) naczynie wzbiorcze przeponowe (Airfix P 8L, ciśnienie wstępne: 2,7 bara), które to, jak rozumiem, powinno przejmować wzrastające ciśnienie spowodowane rozszerzaniem się w wyniku temperatury. Naczynie posiada na górze zawór powietrzny (próbowałem zmierzyć ciśnienie manometrem samochodowym, ale nie udało się...) Czy z tego wynika, że naczynie nie działa prawidłowo? Czy ciśnienie wstępne gazów powinno zostać w jakiś sposób dostosowane do instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 02.02.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 u mnie jest niestety to samo, u wielu moich znajomych również co jest tego przyczyną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.02.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 naczynie powinno być co najmniej 12 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gooral 02.02.2010 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 naczynie powinno być co najmniej 12 l. Zakładając, że naczynie jest za małe i trzeba je wymienić na większe, muszę wybrać nowe miejsce dla niego, bo się nie zmieści w aktualne. Stąd pytanie: czy musi ono być umieszczone w jakiś konkretny sposób w stosunku do CWU? (wyżej/niżej?) Zapewne musi być umieszczone w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.02.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 na dopływie zimnej wody, pomiędzy zasobnikiem i naczyniem oraz zaworem bezpieczeństwa nie może być żadnego zaworu odcinającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 03.02.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Naczynie posiada na górze zawór powietrzny (próbowałem zmierzyć ciśnienie manometrem samochodowym, ale nie udało się...) Według mnie masz odpowiedź. Brak ciśnienia po stronie gazowej membrany - zbiornik wypełniony wodą. Zabawy z zaworkiem czasem doprowadzają do jego rozszczelnienia. Wcisnij go na krótko, jesli nie sycy to wykreć go i wymień. Następnie napompuj pompką z manometrem do nominalnego ciśnienia (i tu przydaje sie zawor odcinajacy) rozszczelniajac instalację przed zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.02.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Pomiar ciśnienia powietrza w naczyniu robi się po opróżnieniu go z wody. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 03.02.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 O ile jest co mierzyć. Zdarza się, że ze zbiornika ucieknie gaz, a wtedy w celu diagnostycznym można mierzyć na napełninym zbiorniku. Jeśli nie ma ciśnienia, to nie spadnie juz bardziej po opróżnieniu z wody. Przy nabijaniu do nominalnego cisnienia wskazane jest opróżnienie z wody. Mam nadzieję, że wyjasniliśmy sobie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 03.02.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Miałem dokładnie to samo jak grzała się woda to puszczał zawór bezpieczeństwapomyślałem popsuty i został wymieniony na nowy po kilku dniach nowy również zaczął puszczać chciałem reklamować ale dobrałem się do naczynka sprawdziłem kupiłem nowe i jest spokój . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gooral 15.03.2010 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Zamiast w nowy zawór bezpieczeństwa zainwestowałem w manometr i okazało się, że zawór zaczyna popuszczać przy 5.9 bara, czyli w sumie spełnia swoje zadanie prawidłowo, natomiast szybki wzrost ciśnienia z 3 do 6 barów (nabiło by pewno więcej, gdyby nie zaczęło kapać) wskazywał na niesprawne naczynie wzbiorcze - zgodnie z sugestiami. Wystarczyło wtedy spuścić ok. 0.2 L by ciśnienie wróciło do normy. Dobrałem się zatem do naczynia, okazało się, że zawór powietrza musiał być źle wkręcony - wykręciłem, wkręciłem, napompowałem, zamontowałem i teraz amplituda ciśnienia nie przekracza 0.5 bara, więc pełen sukces Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 01.05.2010 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 A czy lekkie wycieki wody z zaworka podczas pomiaru ciśnienia w naczyniu wzbiorczym (bez spuszczania wody z niego, o ile to może w tym przypadku mieć znaczenie), mogą świadczyć o uszkodzeniu membrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts