Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie płytek w sezonie grzewczym na podłogówce

Recommended Posts

Mam do położenia blisko 100 m2 gresu na ogrzewanej podłodze. Pytanie: można to teraz wykonać czy lepiej czekać do wiosny i zrobić po wyłączeniu ogrzewania. Glazurkarz nie widzi problemu, ale jak wiadomo jemu zależy bardziej na kasie niż na tym, co się z tym będzie dalej działo.

Kleję właśnie płytki w salonie i na czas klejenia wyłączyłem (zakręciłem na rozdzielaczu) pętle salonu. Klej zgodnie z etykietką po trzech dniach osiąga wytrzymałość i po zafugowaniu i odczekaniu tygodnia załączam.

Identycznie kleiłem pokój obok i jest OK'.

Grzanie podłogi i klejenie można pogodzić.

P.S. Bałem się troszkę mrozów, bo wyłączona połowa parteru, ale ta resztka daje radę.

Miałam klejone płytki przy 3 tygodnie temu w wiatrołapie.

Nie zdecydowałam się na wyłączenie podłogówki z obawy o zamarznięcie pętli, skręciłam ją tylko na 10-15 stopni - co będzie to przekonam się po sezonie grzewczym, bo fuga ma 1.5 mm - mam nadzieje że się podłoga nie zbiegnie ;)

... Pytanie: można to teraz wykonać czy lepiej czekać do wiosny ...

na kleju jest napisane w jakich temperaturach mozna kłaść ...

proponuję zakręcić pętlę w miejscu układania płytek poczekać z e 2 doby żeby posadzka się ostudziła i kleić po skończonej robocie odczekać 3 tygodnie i znowu pomału zacząć nagrzewać podłogę

proponuję zakręcić pętlę w miejscu układania płytek poczekać z e 2 doby żeby posadzka się ostudziła i kleić po skończonej robocie odczekać 3 tygodnie i znowu pomału zacząć nagrzewać podłogę

:lol:

to ja w takim razie proponuję poczekać do deszczowego lata (żeby z kolei nie było za sucho i gorąco). :D

Kleiłem płytki na działającej podłogówce i jak na razie nic się nie dzieje (no ale jeszcze rok nie minął więc może wszystko przede mną). Faktycznie klej szybko schnie i kiepsko się pracuje. Można nałożyć kleju na 2-3 płytki na podłodze bo jak więcej to ciężko nadążyć żeby za bardzo klej nie podsechł. Dobrze byłoby dzień wcześniej wyłączyć odpowiednią pętlę żeby trochę podłoga ostygła.

Jeden z klejów elastycznych, na ogrzewania podłogowe, nazwy nie podaje coby nie reklamować:

Woda zarobowa biały ≈ 7,7 l / 1 worek 25 kg

Woda zarobowa szary ≈ 6,5 l / 1 worek 25 kg

Ciężar właściwy mieszanki Biały ≈ 1,6 kg/dm3 / Szary ≈ 1,65 kg/dm3 UNI 7121

Czas gotowości do pracy (pot life) ≥ 4 h

Temperatura użycia od +5 °C do +35 °C

Max. grubość wykonywanej warstwy ≤ 10 mm

Czas otwarty ≥ 30 min. EN 1346

Czas korygowania ≥ 30 min.

Ruch pieszy ≈ 24 h

Fugowanie ≈ 8 h ściany / ≈ 24 h podłogi

Pełna wytrzymałość ≈ 7 dni

Wydajność * ≈ 2,5 – 4 kg/m2

Dane uzyskane w temp. +23 °C, przy wilgotności względnej 50% i przy braku wentylacji. Dane mogą ulec zmianie w zależności od warunków

panujących na budowie: temperatury, wentylacji, nasiąkliwości podłoża i układanego materiału.

W skrocie: zmniejszy sie czas otwarty i czas korygowania. Warunek: nie przekraczać w żadna stronę temperatury.

temperatura podloza ma znaczenie, nie twierdze ze nie, ale podlogówka nie grzeje az tak bardzo aby woda odparowywala natychmiast. Czas otwarty i czas korygowalnosci sie skraca ale polozyc mozna. Wiecej wody z kleju zabiera niezagruntowane, chłonne podloze niz praca podlogówki. I wiem jaka jest róznica pomiedzy temp. otoczenia a podłoża :)

temperatura podloza ma znaczenie, nie twierdze ze nie, ale podlogówka nie grzeje az tak bardzo aby woda odparowywala natychmiast. Czas otwarty i czas korygowalnosci sie skraca ale polozyc mozna. Wiecej wody z kleju zabiera niezagruntowane, chłonne podloze niz praca podlogówki

zgadzam się w 100%, ale podwyzszona temp podloza wplywa niekorzystnie na odparowywanie wody z zaprawy. czas otwarty o korygowalnosci swoja drogą.

idąc tokiem myslenia z Twojego podpisu, szkodzić tej reakcji sie nie powinno a takie posuniecie wplywa negatywnie.

rowerem po chodniku tez nie można jeździc a jednak jeżdżą bo nic sie nie dzieje dopóki sie kogoś nie potrąci

nie dałbym gwarancji na ułozone plytki przy włączonym ogrzewaniu.

No tak, temperatura podłoża przede wszystkim nie powinna być ujemna. Bo tak jak kolega wczesniej wspomnial: narazone na dzialanie ujemnej temperatury podloze na dlugi czas zostaje zbyt zimne.

A co do tego przypadku mozemy wziac pod uwage ponad polowe naszych tarasów i balkonów. Przygotowane podłoże na balkonach/tarasach niejednoktrotnie jest mocniej nagrzane.

Przygotować podłoże, solidnie zagruntować, dobry klej i można śmiało kleić.

Przy zastosowaniu konkretnych produktów: daje na to gwarancję.

piterek63 kurka no widzisz cały problem w tym, że własnoręcznie żadnego, akurat tak się życie potoczyło, że reprezentuję firmę handlową, oragnizujemy i prowadzimy szkolenia m.in dla glazurników, a balkony i tarasy to akurat jeden z moich ulubionych tematów, w szczególności poprawki :)

Za zaproszenie na kawkę serdecznie dziękuję, mam nadzieje, że będzie aktualne jeszcze latem, bo napewno wyskoczę na rybki i wtedy chetnie skorzystam.

nudzi mi się a poza tym lubię się trochę pośmiać trochę pomóc i trochę dowiedzieć wszystkiego po trochę

A to zupełnie podobne pobudki do moich. I chociaż jestem tym niedobrym wstrętnym przedstawicielem firmy handlowej to jeszcze aż tak bardzo się nie zraziłem.

ups... no to się wepchnąłem na kawkę na dzika :oops: przepraszam :) W ramach przeprosin zabiorę Ci kilka worków dobrego elastyka.

Co do firmy: wolałbym lepiej nie... bardzo mocno krytykowana tutaj jest jakakolwiek forma reklamy.

Co do szkoleń: nie ma problemu, preferujesz jakiejs konkretnej firmy i dotyczące jakiegoś konkretnego zagadnienia? Bo zazwyczaj oragnizujemy takie "imprezy" w miarę możliwosci tematycznie.