spamik 03.02.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Witam,Mam otwór wyjścia na taras o szerokości 180cm. Zastanawiam się czy nie zrobić drzwi łamanych (3 elementy - każdy 60cm. Coś takiego jak tutaj: [url http://www.gidanex.pl/drzwi-przesuwne-harmonijkowe-patio-6080-c-90_96_104.html - schemat 321) czy zostać jednak przy dwóch skrzydłach (2x90cm). Za rozwiązaniem 3 skrzydeł przemawia fakt, że będą zajmować mniej miejsca po otworzeniu (jednak 90cm to wchodzi trochę w pokój). Zastanawiam się ,czy jednak do takiego otworu podział na 3 elementy nie będzie zbyt rozdrobniony (za dużo ram, mniej światła)? Ma ktoś jakieś opinie na ten temat (może zdjęcia), które rozwiązanie lepiej wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 03.02.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Witam, Mam otwór wyjścia na taras o szerokości 180cm. Zastanawiam się czy nie zrobić drzwi łamanych (3 elementy - każdy 60cm. Coś takiego jak tutaj: http://www.gidanex.pl/drzwi-przesuwne-harmonijkowe-patio-6080-c-90_96_104.html - schemat 321) czy zostać jednak przy dwóch skrzydłach (2x90cm). Za rozwiązaniem 3 skrzydeł przemawia fakt, że będą zajmować mniej miejsca po otworzeniu (jednak 90cm to wchodzi trochę w pokój). Zastanawiam się ,czy jednak do takiego otworu podział na 3 elementy nie będzie zbyt rozdrobniony (za dużo ram, mniej światła)? Ma ktoś jakieś opinie na ten temat (może zdjęcia), które rozwiązanie lepiej wybrać? ..przy szer 180 nie ma się co porywać na 3-skrzydła , teraz okna mają dość masywne słuplki , futryny i skrzydła więc tego światła przy takim podziale będzie zbyt mało. Pozatym teraz okna licuje się z zewnętrzną częścią muru lub montuje nawet w strefie ocieplenia (jeśli to mur 2-warstwowy) sprawia to, że skrzydła będą Ci wystawać pewnie nie więcej niż na 70cm... Nie wspominam już o kosztach harmonijek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 03.02.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 3x60cm? Żebym ja mógł swobodnie przejść, to 2 skrzydła musiałbym otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 03.02.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 a co stoi na przeszkodzie, zeby zrobić jeden otwór na 180 i w nim umieścić drzwi 60tki na wyjscie na balkon? Jak wygląda bryła domu? Więcej ram to mniej swiatła, mniejsze widoki i większe mostki cieplne. Można jeszcze zrobic skrzydło przesuwne. Ja takie mam.Szer skrzydła wynosi 150cm i wsuwa się na drugie przy otwarciu, nie zajmując miejsca w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 a co stoi na przeszkodzie, zeby zrobić jeden otwór na 180 i w nim umieścić drzwi 60tki na wyjscie na balkon? Nie bardzo rozumiem o co chodzi ? Co do drzwi przesuwanych, to musiałyby być też 90cm, więc co najwyżej taki otwór miałbym na wyjście, a jednak chciałbym szerzej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 03.02.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Wg mnie przy takich wymiarach podział drzwi na 3 części nie jest dobrym rozwiązaniem. Nie będzie to moim zdaniem zbyt ładnie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 03.02.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Skrzydło 60cm będzie bardzo wąskie, jeśli odejmiemy szerokość ramy to zostaje malutkiej szerokości szyba. Ja wybrałbym 2x90cm. Może skorzystam z tematu i podczepie sie ze swoim pytaniem.Mam wyjście na balkon 300cm i nie wiem czy podział na 3x100 będzie dobry czy lepiej zrobić 4x75. Czy woogóle drzwi balkonowe o szerokości 100cm będa odpowiednio mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 hmm, ok. A takie kombinowane rozwiązanie, żeby były dwa skrzydła, ale otwierane jak harmonijka (na jedną stronę)? Nie wiem czy takie coś istnieje, ale przecież jak są trzy elementy, to 2 składają się jak harmonijka (i takie coś by mi pasowało), a trzecie jak zwykłe drzwi. Da się właśnie taką harmonijkę zamontować, bez tego 3 elementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 03.02.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Skrzydło 60cm będzie bardzo wąskie, jeśli odejmiemy szerokość ramy to zostaje malutkiej szerokości szyba. Ja wybrałbym 2x90cm. Może skorzystam z tematu i podczepie sie ze swoim pytaniem. Mam wyjście na balkon 300cm i nie wiem czy podział na 3x100 będzie dobry czy lepiej zrobić 4x75. Czy woogóle drzwi balkonowe o szerokości 100cm będa odpowiednio mocne. ..zależy z czego jeśli z PVC to wykonanie skrzydeł o szer 1000mm i wysokości załóżmy 2300-2400 w drewnopodobnym kolorze i bez poprzeczek jest mało realne... choć pewnie znajdą się ludzi ektórzy będą chcieli Ci to sprzedać więc przy takich gabarytach pozostaje zrobić 4 skrzydła , 2 boczne mogą być stałe a środek otwierany ze słupkiem ruchomym albo , wersja przesuwana wtedy masz więcej światła i 1500mm przejścia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 03.02.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 hmm, ok. A takie kombinowane rozwiązanie, żeby były dwa skrzydła, ale otwierane jak harmonijka (na jedną stronę)? Nie wiem czy takie coś istnieje, ale przecież jak są trzy elementy, to 2 składają się jak harmonijka (i takie coś by mi pasowało), a trzecie jak zwykłe drzwi. Da się właśnie taką harmonijkę zamontować, bez tego 3 elementu? Moim zdaniem chcesz przekombinować... 2x90 w wersji dwa skrzydła z ruchomą belką będą tańsze, trwalsze, funkcjonalniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 2x90 w wersji dwa skrzydła z ruchomą belką będą tańsze, trwalsze, funkcjonalniejsze... No właśnie z tą funckjonalnością może być problem: wyjście na taras jest w rogu salonu (odsunięte od ściany na ok 30cm), więc jakbym zrobił harmonijkę otwieraną na ścianę, to miałbym swobodne wyjście na taras od środka salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 03.02.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 2x90 w wersji dwa skrzydła z ruchomą belką będą tańsze, trwalsze, funkcjonalniejsze... No właśnie z tą funckjonalnością może być problem: wyjście na taras jest w rogu salonu (odsunięte od ściany na ok 30cm), więc jakbym zrobił harmonijkę otwieraną na ścianę, to miałbym swobodne wyjście na taras od środka salonu. Mam dwa wyjścia na taras, w tym jedno w narożniku. 90cm skrzydła nie jest problemem, ani w narożniku, (też mam ok 30cm) bo skrzydło prawe otwarte jest przy ścianie, ani w drugą lewą stronę - nie otwieram go ciągle bo jedno jest wystarczające aby przejść, a jak już jest otwarte to i tak wystaje tylko jakieś 50cm poza lico ściany w kierunku do pomieszczenia - ale u mnie ściana ok 48cm grubości. Otwieram je raczej tylko gdy trzeba coś przenieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 03.02.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 2x90 w wersji dwa skrzydła z ruchomą belką będą tańsze, trwalsze, funkcjonalniejsze... No właśnie z tą funckjonalnością może być problem: wyjście na taras jest w rogu salonu (odsunięte od ściany na ok 30cm), więc jakbym zrobił harmonijkę otwieraną na ścianę, to miałbym swobodne wyjście na taras od środka salonu. ale drzwi składane w harmonijkę tez gdzies sie muszą otwierac, więc albo będą wystawać na salon albo na taras. Z oknem 180 chodziło mi o to zeby zrobić fixa na i do tego dołożyc zwykłe drzwi.Jeśli taraz masz zadaszony i osłonięty, to harminijkę możesz zrobić przy podziale na dwa, ale nie będziesz mieć dobrego efektu przy podziale na 3. Jesli skrzydło 90 przy otwieranym balkonie za bardzo Ci przeszkadza to lepiej zrób suwaną 90tkę. A nie masz więcej miejsca na ścianie żeby zwyczajnie wstawić jeszcze szersze okno? Wklej rzut jak to wygląda . A takie kombinowane rozwiązanie, żeby były dwa skrzydła, ale otwierane jak harmonijka (na jedną stronę) taka harmonijka po otwarciu nie zostawi ci szerokiego światła bynajmniej-od otworu bedziesz musiał odjąć jeszcze 2 razy grubość profilu conajmniej. A słupek między dwa skrzydła harmonijkowe i otwierane trzecie i tak wypadałoby wstawić, dla stabilności szklenia Może skorzystam z tematu i podczepie sie ze swoim pytaniem. Mam wyjście na balkon 300cm i nie wiem czy podział na 3x100 będzie dobry czy lepiej zrobić 4x75. Czy woogóle drzwi balkonowe o szerokości 100cm będa odpowiednio mocne tak mam zrobione swoje okna 300x240 -jedno to fix, drugie przesuwka http://images47.fotosik.pl/253/d1889bfde45b6143med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Wklej rzut jak to wygląda http://aguirre.001webs.com/taras.jpg http://aguirre.001webs.com/taras2.jpg Gdyby wszystko szło na ścianę, to byłoby pewnie zgrabniej. Tylko jak piszecie szkoda też światła jakie zabiorą drzwi harmonijkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 03.02.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 ja bym dokoptowała do balkonu to okno i zrobiłabym wielkie, piękne oknisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 ja bym dokoptowała do balkonu to okno i zrobiłabym wielkie, piękne oknisko Za późno - ściany już stoją - za dużo byłoby teraz zabawy z nadprożami, wieńcami, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 03.02.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Rysunek przekłamuje: otwarte drzwi zajmują dokładnie połowę ich szerokości - przecież nie będą zamontowane z licem ściany, tylko wpuszczone na jakąś głębokość w ścianę - nie wiem ile u ciebie...ale efekt będzie taki, że nie wejdą na 90cm w salon jak to jest na rysunku...Ja bym zrobił te 155 jako witrynę albo tylko uchylne, a 180 dwa skrzydła z czego prawe byłoby tym najczęściej używanym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Rysunek przekłamuje: otwarte drzwi zajmują dokładnie połowę ich szerokości - przecież nie będą zamontowane z licem ściany, tylko wpuszczone na jakąś głębokość w ścianę - nie wiem ile u ciebie...ale efekt będzie taki, że nie wejdą na 90cm w salon jak to jest na rysunku... Wyjdą na jakieś 72 cm (program którego używam nie pozwala na takie niuanse, jak głębokość osadzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 03.02.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Rysunek przekłamuje: otwarte drzwi zajmują dokładnie połowę ich szerokości - przecież nie będą zamontowane z licem ściany, tylko wpuszczone na jakąś głębokość w ścianę - nie wiem ile u ciebie...ale efekt będzie taki, że nie wejdą na 90cm w salon jak to jest na rysunku... Wyjdą na jakieś 72 cm (program którego używam nie pozwala na takie niuanse, jak głębokość osadzenia) Co to jest - 70cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 No zawsze lepiej jakby ich nie bylo - naprzeciwko tarasu chciałbym mieć stół, więc im mniej przeszkadzających elementów, tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts