78mysz 03.02.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 ja bym dokoptowała do balkonu to okno i zrobiłabym wielkie, piękne oknisko Za późno - ściany już stoją - za dużo byłoby teraz zabawy z nadprożami, wieńcami, itd. ale jakie później widoki. Myśle, ze gra warta zachodu, choć nie ukrywam, ze też by mi się nie chciało i wogóle na etapie sso uważałam ze duzo kasy i problemów z takim przestawianiem.Teraz bym sie nie zastanawiała dłuzej jak dwie sekundy .Jadalnia prawie na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 03.02.2010 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 ale jakie później widoki. Myśle, ze gra warta zachodu, choć nie ukrywam, ze też by mi się nie chciało i wogóle na etapie sso uważałam ze duzo kasy i problemów z takim przestawianiem.Teraz bym sie nie zastanawiała dłuzej jak dwie sekundy .Jadalnia prawie na tarasie. To jest szeregówka- więc ogródka nie ma zbyt wielkiego, ani jakiś super widoków. Poza tym nie sądzę, żeby deweloper, który to buduje, to zgodziłby się na aż taki zakres dodatkowyh robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 03.02.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 ale jakie później widoki. Myśle, ze gra warta zachodu, choć nie ukrywam, ze też by mi się nie chciało i wogóle na etapie sso uważałam ze duzo kasy i problemów z takim przestawianiem.Teraz bym sie nie zastanawiała dłuzej jak dwie sekundy .Jadalnia prawie na tarasie. To jest szeregówka- więc ogródka nie ma zbyt wielkiego, ani jakiś super widoków. Poza tym nie sądzę, żeby deweloper, który to buduje, to zgodziłby się na aż taki zakres dodatkowyh robót. zapewne to odpada , a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 03.02.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Skrzydło 60cm będzie bardzo wąskie, jeśli odejmiemy szerokość ramy to zostaje malutkiej szerokości szyba. Ja wybrałbym 2x90cm. Może skorzystam z tematu i podczepie sie ze swoim pytaniem. Mam wyjście na balkon 300cm i nie wiem czy podział na 3x100 będzie dobry czy lepiej zrobić 4x75. Czy woogóle drzwi balkonowe o szerokości 100cm będa odpowiednio mocne. ..zależy z czego jeśli z PVC to wykonanie skrzydeł o szer 1000mm i wysokości załóżmy 2300-2400 w drewnopodobnym kolorze i bez poprzeczek jest mało realne... choć pewnie znajdą się ludzi ektórzy będą chcieli Ci to sprzedać więc przy takich gabarytach pozostaje zrobić 4 skrzydła , 2 boczne mogą być stałe a środek otwierany ze słupkiem ruchomym albo , wersja przesuwana wtedy masz więcej światła i 1500mm przejścia.. Balkon z PCV, wysoki na 210cm. Moze po bokach zrobie fixy 60 szklone w oscieznicy a posrodku drzwi 2x90 z ruchomym slupkiem.Co o tym sadzicie? Boje sie ze jak podziele balkon na 4 to te 75cm na skrzydło bedzie mało i średnio będzie to wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 03.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Skrzydło 60cm będzie bardzo wąskie, jeśli odejmiemy szerokość ramy to zostaje malutkiej szerokości szyba. Ja wybrałbym 2x90cm. Może skorzystam z tematu i podczepie sie ze swoim pytaniem. Mam wyjście na balkon 300cm i nie wiem czy podział na 3x100 będzie dobry czy lepiej zrobić 4x75. Czy woogóle drzwi balkonowe o szerokości 100cm będa odpowiednio mocne. ..zależy z czego jeśli z PVC to wykonanie skrzydeł o szer 1000mm i wysokości załóżmy 2300-2400 w drewnopodobnym kolorze i bez poprzeczek jest mało realne... choć pewnie znajdą się ludzi ektórzy będą chcieli Ci to sprzedać więc przy takich gabarytach pozostaje zrobić 4 skrzydła , 2 boczne mogą być stałe a środek otwierany ze słupkiem ruchomym albo , wersja przesuwana wtedy masz więcej światła i 1500mm przejścia.. Balkon z PCV, wysoki na 210cm. Moze po bokach zrobie fixy 60 szklone w oscieznicy a posrodku drzwi 2x90 z ruchomym slupkiem.Co o tym sadzicie? Boje sie ze jak podziele balkon na 4 to te 75cm na skrzydło bedzie mało i średnio będzie to wyglądać. No i masz racje, ze sie boisz.Dlaczego tak usilnie szatkujecie te okna? To wszsytko zależy jeszcze od bryły, ale generalnie im mniej podziałów tym lepiej. Mozna zrobić skrzydła na 150 szerokie. Mozna wziąć profile aluminiowe jak ja, ale nie wszsycy są zwolennikami takich okien. W pozostałych opcjach wystarczy zrobić fixa na górze i pod spodem skrzydło np 100 na 190 wysokie. Myśle, ze przy niektórych oknach dałoby sie wykonać takie duże stabilne skrzydło stosując tylko dodatkową poprzeczkę na dowolnej wysokości.Trzeba tylko trochę pokombinować polecam wersję przesuwną.W ostateczności zrobić skrzydło przesuwne na 90-100 cm, a reszta fix, ale z jednej strony-asymetryczny podział. http://bi.gazeta.pl/im/6/7240/z7240866X.jpg tu jest okno przesuwne z fikuśnym fixem nad nim: http://www.lizurej.pl/media/oknadrewniane/okn_93.jpg tu jest harminijkowe z fixem: http://www.lizurej.pl/media/opisytechniczne/gal_27.jpg http://stolarka.excellent.com.pl/images/okna_3_new.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 03.02.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 A może podejść do tematu zupełnie inaczej, jeśli jest problem z miejscem wewnątrz to zrobić 2-skrzydłową tarasówkę otwieraną na zewnątrz?? Takie ustrojstwo zdażyło mi się sprzedać nawet do ciaśniutkiego pokoiku w bloku (jednoskrzydłowe). Może się okazać że to najlepsze wyjście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 04.02.2010 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 A może podejść do tematu zupełnie inaczej, jeśli jest problem z miejscem wewnątrz to zrobić 2-skrzydłową tarasówkę otwieraną na zewnątrz?? Takie ustrojstwo zdażyło mi się sprzedać nawet do ciaśniutkiego pokoiku w bloku (jednoskrzydłowe). Może się okazać że to najlepsze wyjście. Pozdrawiam A z czym się "je" takie drzwi? Bo to chyba nie są zwyczajne drzwi montowane odwrotnie? Jak z zabezpieczeniem zawiasów przed deszczem, śniegiem, itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 04.02.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Wyjdą na jakieś 72 cm (program którego używam nie pozwala na takie niuanse, jak głębokość osadzenia) Sorki za pytanie nie na temat, ale co to za program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 04.02.2010 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 sweethome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 04.02.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 04.02.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 A może podejść do tematu zupełnie inaczej, jeśli jest problem z miejscem wewnątrz to zrobić 2-skrzydłową tarasówkę otwieraną na zewnątrz?? Takie ustrojstwo zdażyło mi się sprzedać nawet do ciaśniutkiego pokoiku w bloku (jednoskrzydłowe). Może się okazać że to najlepsze wyjście. Pozdrawiam pod warunkiem, ze na tarasie jest miejsce. Takie drzwi są faktycznie swietne do małych pomieszczen,bo nie zajmują w środku miejsca, ale trzeba je zabezpieczyc przed wiatrem itd, zeby w razie czego nie latały do skutku po elewacji jak zagiel. A ja mam drzwi balkonowe jako wejscie do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.02.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Mozna zrobić skrzydła na 150 szerokie. W pozostałych opcjach wystarczy zrobić fixa na górze i pod spodem skrzydło np 100 na 190 wysokie.150 - ryzykowne, 100x190 - bez problemuDla autora watku 2x90 - bez problemu [ale z poprzeczkami w skrzydlach]60 cm skrzydlo to jest niezgodne z przepisami budowlanymi - musialbys dwa skrzydla otwierac. Przy skrzydle 60 cm szyby bedzie mniej niz 40-ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 04.02.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 A może podejść do tematu zupełnie inaczej, jeśli jest problem z miejscem wewnątrz to zrobić 2-skrzydłową tarasówkę otwieraną na zewnątrz?? Takie ustrojstwo zdażyło mi się sprzedać nawet do ciaśniutkiego pokoiku w bloku (jednoskrzydłowe). Może się okazać że to najlepsze wyjście. Pozdrawiam pod warunkiem, ze na tarasie jest miejsce. Takie drzwi są faktycznie swietne do małych pomieszczen,bo nie zajmują w środku miejsca, ale trzeba je zabezpieczyc przed wiatrem itd, zeby w razie czego nie latały do skutku po elewacji jak zagiel. A ja mam drzwi balkonowe jako wejscie do domu Robi się to na zawiasach takich jak drzwi wejściowe PCV, okucie może być też zasuwnica drzwiowa albo normalne okienne i wtedy daje się w skrzydle z klamką hamulec żeby nam wiatr nie straszny. Wykonalne też na normalnych zawiasach okiennych ale tego nie polecam. W obu wersjach zamek na wkładkę i może służyć jako drugie wejście do domu. Faktycznie na tarasie musi być miejsce ale jeśli jest to będzie chyba najlepsze rozwiązanie choć sporo droższe od zwykłego słupka ruchomego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts