Renia 13.02.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 nie prowda, jak dzieci pójdom na swoje i przestaną człowieka doić z piniendzy wtedy sie życie zaczyna, można se iść kupić co sie chce, pojechać gdzie sie chce - bez wyrzutów sumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 14.02.2010 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 fajne włosy pod pachami ma "Sebastian" Nooooo, to prawdziwy samiec ale cały słodki jest jak...cukier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 07.03.2010 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ha, od Sebastiana zaczęło się moje "tortowanie". To był mój pierwszy tort w życiu a teraz zrobiłam kolejne już na zamówienie Cieszę się, że komuś się moja robota spodobała, no i że parę groszy do kieszeni wpadło No to się chwalę http://img687.imageshack.us/img687/6983/gitaraq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 07.03.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 I taki:http://img694.imageshack.us/img694/645/gitaral.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadi 07.03.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 kania ale masz talent gratuluję wykonania i pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 07.03.2010 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 A dziękuję bardzo Sebastiana odtworzyłam ze zdjęcia ale ostatnie dwa torciki, to faktycznie mój własny projekt i wykonanie. Widzę, że muszę jeszcze popracować nad gładkością masy ale z różyczek, które robiłam pierwszy raz w życiu jestem zadowolona. Ponieważ to dział porad życiowych służę poradą, gdyby ktoś chciał sobie zrobić taki tort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadi 07.03.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Jak to zrobić? Kupić chciałaś napisać . Jestem takim beztalenciem, że nawet w miesiąc nie umaiłabym takiego cudeńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 08.03.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Super ten z różyczkami mi się strasznie podoba taki romantyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 08.03.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 A skąd jesteś jeśli można zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 08.03.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 A dziękuję bardzo Sebastiana odtworzyłam ze zdjęcia ale ostatnie dwa torciki, to faktycznie mój własny projekt i wykonanie. Widzę, że muszę jeszcze popracować nad gładkością masy ale z różyczek, które robiłam pierwszy raz w życiu jestem zadowolona. Ponieważ to dział porad życiowych służę poradą, gdyby ktoś chciał sobie zrobić taki tort. Ja chętnie skorzystam z porady, bo piekę całkiem niezłe torty, ale nie za bardzo umiem je ozdobić... Przeważnie smaruję masą, wyciskam szprycą naokoło zawijaski, w środku jakiś napisik, ewentualnie posypuję płatkami czekoladowymi lub kolorową posypką i gotowe! Najbardziej mnie ciekawi, z czego robisz masę na "kołderkę" i jak ją układasz? Marcepan? A z czego są te śliczne różyczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 08.03.2010 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Alibabko bardzo dobry przepis na masę cukrową do ozdabiania tortów jest taki: 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Najpierw zalewasz żelatynę wodą. Ja chwilę czekam, żeby napuchła a potem podgrzewam na parze aż do rozpuszczenia ostatniego ziarenka. Do trochę ostudzonej żelatynowej mieszanki dodaję stopniowo glukozę, roztrzepując "miotełką". Następnie dodaję po trochu cukier puder ale wtedy mieszam już wszystko ręką, bo chcę wyczuć kiedy cukru jest już dość, tzn kiedy masa robi się wystarczająco plastelinowa i nie klei się do rąk. Za pierwszym razem trudno wyczuć ten moment ale po uzyskaniu wprawy praca z masą, to sama przyjemność Do gotowej masy dodaje się barwniki. Bardzo ładnie na różowo barwi barszcz w proszku dodany do rozpuszczonej w wodzie żelatyny. W sklepach internetowych można kupić gotową masę białą lub kolorową (Sebastian ma czerwoną kołderkę z takiej masy) ale ja wolę pracować z robioną własnoręcznie - jest bardziej zwarta i się nie rwie w dużym kawałku. Różyczki robiłam również z tej masy mając w głowie, jak wyglądają pojedyncze płatki róży - starałam się zrobić takie płatki a potem po prostu je sklejałam na wodę. Mareczku, mieszkam w Gdańsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 08.03.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Kania, dzięki za porady Jutro lecę szukać w sklepach glukozy, resztę składników mam w domu. Najpierw wypróbuję na małej ilości, żeby nabrać trochę wprawy, a jak mi wyjdzie, to na święta ozdobię tak mój tort makowy. Może ulepię jakieś kurczaczki albo jajeczka? Jeszcze jedno pytanko: czy tą masę wałkujesz, żeby ją rozłożyć na torcie jak kołderkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 08.03.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Tak, wałkuję nieźle przy tym kombinując, co zrobić, żeby się nie przyklejało do wałka i blatu Smaruję wałek i blat tłuszczem albo pruszę (malutko!) masę mąką ziemniaczaną. Mąkę bardzo łatwo potem usunąć - wystarczy pomerdać po masie pędzelkiem. Kiedy mam już gotowy rozwałkowany placek znowu kombinuję, jak go przenieść na tort ale to nie jest już tak strasznie trudne - masę nawijasz na wałek albo nakładasz na przedramię i przenosisz na ciacho. Alibabko, wyjdzie Ci świetny tort! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibabka 08.03.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Alibabko, wyjdzie Ci świetny tort! Nie wątpię - po tak dokładnych radach mistrzyni sztuki nie ma siły, żeby nie wyszedł! Jeszcze raz wielkie dzięki! Buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 08.03.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 A mój ojciec (również odlotowy), jak kogoś dobrze zna i wie, ze sie nie obrazi, śpiewa: Niech Ci życie słodko płynie jak woda po śledziach Niech Ci morda tak zarośnie jak doopa niedźwiedzia Kania sorry, ale tak mi sie przypomniało. Jak to na FM. To kiedy z tatusiem na ryby mogę jechać? Nie ma to jak dobry humor nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 09.03.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Kania - dzięki! Zajrzałam do tematu, bo rodzice obchodzą niedługo 30. rocznicę ślubu i wymyśliłam, że upiekę im tort, ale z założenia miał być ekstra-wyjątkowy. Nigdy specjalnie nie szalałam przy ozdabianiu, bo mojej rodzinie wypieki znikają od razu po postawieniu na stół, ale na taką okazję chcę zrobić jakąś ładną dekorację. Planuję własną wersję ciasta architekta - ciasto budowlańca w formie tortu właśnie. Klasyczny tort raczej nie, bo tłusto-maślane kremy wolę zamieniać czymś lżejszym. http://lh4.ggpht.com/_k6v1AEHoR7M/S5YF5H4JMXI/AAAAAAAAASI/NGz9H5rURIY/s640/luty2010%20039.jpg 30. rocznica to podobno perłowa, więc chyba dekoracja morskie klimaty z perełkami będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 09.03.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Mareczku, mieszkam w Gdańsku. Oj to szkoda że tak daleko, bo z chęcią bym zamówiła takie cudeńko na urodzinki mojej córci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 09.03.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 kania - to mnie natchnęłaś Ci powiem...juz nazamawiałam gotowych mas, barwników itp - w weekend będę tworzyć Ja myslałam, ze takie tory to tylko we filmach ( u nas w cukierniach takich nie ma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneet 09.03.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 W końcu został wybrany napis - kalka z oryginału (nie ja wybierałam, żeby nie było ) A wyszły mi takie "cycatki": http://img688.imageshack.us/img688/6017/p1000312h.jpg kania, ten tort to rewelka, mój mąz w tym roku 35 lat kończy i myślę, że ten tort baaaardzo by mu sie podobał napisz skąd jesteś? chetnie bym zamówiła u Ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadi 09.03.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 ......., mieszkam w Gdańsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.