kania 11.03.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Dziewczyny, jak bedziecie robily tort, to pamietajcie, ze masa do powlekania tortu i figurki sa dosc ciezkie. Lekki tort na bitej smietanie moze Wam oklapnac a bita smietana zacznie wychodzic bokami (ja tak mialam niestety). Jezeli chcecie bita smietane, to lepiej dodac do niej sporo zelatyny. Torty w stylu angielskim - te piekne na obrazkach i na filmach, to najczesciej sam biszkopt, babka jogurtowa lub keks.Bita smietana rozpuszcza mase cukrowa. Najlepiej caly tort - z wierzchu i po bokach posmarowac maslem utartym z cukrem pudrem dla wyrownania powierzchni i odizolowania masy cukrowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 11.03.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Ja w sobotę zmajstruje cos na próbę Masa własnoręcznie wyrobiona już czeka w lodówce Jak wyjdzie to pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 12.03.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Dzięki za ostrzeżenie. U mnie masy to krem na budyniu - do zlepiania i sernikowa (podstawą jest twaróg i galaretka) - biszkopt jasny i ciemny. Nie powinno się ugiąć pod masą, bo w wersji "nieeleganckiej", czyli z polewą czekoladową jest raczej sztywny i nie ugina się podczas krojenia. Ale nie będę lepić syreny z masy - może raczej jakieś muszelki i rozgwiazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 12.03.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Bowess - będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 13.03.2010 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Dzisiaj taki torcik upichcilam:http://img94.imageshack.us/img94/3856/p1000385v.jpghttp://img682.imageshack.us/img682/9682/p1000389c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 15.03.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 kania - sliczny ten torcik ! Literki pewnie wykrawaczkami/foremkami Ja w sobote mój pierwszy popełniłam Z lekka nieudolny i z przygodami bo ani zamówione masy nie doszły, ani barwniki, więc masy musiałam klecić sama (co wcale nie jest takie trudne) i to na 2 razy bo z pierwszej partii nie starczyło na obłozenie to później musiałam kombinować i zamaskować ubytki a barwniki kupiłam do jajek i mieszałam a różowy z barszczyku Knorra - dzięki kania Teraz jestem juz o pare spraw mądrzejsza A wyszło tak: http://i41.tinypic.com/bhgnsg.jpg http://i42.tinypic.com/259hiip.jpg z checią pobawiłabym się jeszcze ale kto to będzie jadł?? Ja na diecie jestem Kania - a podstawka to widze z folii alu? Na koniec dopiero przenosisz na nią czy od razu i na niej już dekorujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 15.03.2010 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Elutek - dziękuję za miłe słowa Oczywiście napis zrobiłam za pomocą wykrawaczek, bo zrobić ładny odręczny napis na torcie jest dość trudno. Poza tym wydawało mi się, że takie drukowane literki pasują do tortu dla dziecka. Arcobaleno może nawet lepiej, że musiałaś kombinować z załataniem boków, bo wyszło Ci śliczne "gniazdko" z liści W ogóle bardzo ładny torcik - taki florystyczny. Ciasto od razu kładę na podkładce. Widzę, że kolor fiołków wyszedł Ci raczej fioletowy niż różowy. Ja dawałam barszcz Winiary i wychodzi zdecydowanie badziej różowy. W takim razie muszę wypróbować kiedyś Knorra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 15.03.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Kania - fiolet jest z barwników do jajek Ten drugi to miał być róż właśnie, ale to kombinacje alpejskie : fiolet, pomarańcz na końcu barszcz i wyszedł taki "klatkowy" róż (to określenie jeszcze z czasów mieszkania w bloku ) W nastepną sobotę następny mały torcik bo znajomi przyjeżdżają i się domagają A i już mam pierwsze zamówienie na urodziny 4-latka Zażyczył sobie tort z postacią z bajki, która nie jest głównym jej bohaterem i której foto ciężko w necie znaleźć, ale na szczęście mam kanał MiniMini Zastanawiam się tylko jak przyklejasz te cięższe ozdoby do tortu?? MOże nadziać je na wykałaczkę?? Na co w ogóle kleisz ozdoby? Ja kleiłam na rozpuszczony w mikrofali żelek ( taki słodycz dla dzieci) ale średnio mi się jego zastosowanie podobało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 15.03.2010 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Różyczki i misiek na tortach, które pokazałam były na wykałaczkach. Wszystkie pozostałe elementy (np. wszystkie elementy misia, które były dość ciężkie) pięknie się przykleiły zwyczajnie na wodę lub białko. Można kupić też klej spożywczy ale jak dla mnie to trochę lipa, bo kiepsko trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 20.03.2010 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Propozycja dla forumek, ktore mysla o torcie na chrzest swoich maluchow (wykonanie wlasne ale wzor zadany). Za tydzien bede miala do pokazania nastepny tort na chrzciny - wysyp chrztow na wiosne, moze sie przyda do podpatrzenia http://img9.imageshack.us/img9/8234/p1000407r.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/9066/p1000412u.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 21.03.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 kania - nie mogę się na te Twoje cuda napatrzeć i ja też i tor arco też piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Kania - torcik chrzcinowy cudny ! A my tak przywitalismy wiosnę http://i39.tinypic.com/1ilf92.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 21.03.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 arcobaleno - no nie mówiłam jesteś niesamowita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 21.03.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 mężulek mnie tu maltretuje czy aby na pewno ta kołderka jest smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 21.03.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 agaaa - kolega zjadł całego tulipana, więc chyba ta masa nie jest taka zła [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 21.03.2010 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 No cóż...prawdę mówiąc ta masa nie ma wyrafinowanego smaku ale wata cukrowa w sumie też nie Ja traktuję ją raczej jako ozdobę ale jak mam dobry dzień, to potrafię nawet dopatrzyć się w niej nuty marcepanowej. Jeżeli ktoś tę masę traktuje poważnie konsumpcyjnie, to proponuję dodać np. olejek migdałowy. Jeżeli chodzi o dzieci, to nie wybrzydzają i jedzą wszystko jak leci Arcobaleno, no piękny ten tulipan! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.03.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 o żesz Dziewczyny moje Kochane jakie Wy tu cuda robicie GRATULUJĘ .....a żem z tych ciekawskich ...to sama takie cudo spróbuje na Swieta wyczarować jestem pod wrażeniem Nigdy nie robiłam innego tortu niz okragły ...... a więc ciasto-biszkopt na blaszce nie w tortownicy sie piecze,tak ?- wykrawa z niego dpowiednią figurę i przykrywa masą cukrową ....tak ? Kania a Ty jakie masy do tortu stosujesz ? ja ostanio odkryłam kremy do tortów Dr Otekera i sa całkiem niezłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.03.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 .....i jeszcze jedno pytanie do Kani ......na ile wcześniej można zrobić dekoracje na tort ( kwiatki czy zwierzątka ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 22.03.2010 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ew-ka bardzo mi miło, że się zaraziłaś tortowaniem Masy najczęściej robię na bazie bitej śmietany i dodaję owoce, rodzynki w alkoholu, orzechy włoskie, migdały, kawałki czekolady - co kto sobie życzy. Smaczna jest bita śmietana z dodatkiem białej czekolady, z tym, że trzeba jej dać dość sporo, żeby smak był wyczuwalny. Bitą śmietanę najlepiej usztywnić żelatyną. Są osoby, które życzą sobie masę budyniową - tę również przygotowuję samodzielnie. Oczywiście każda tortowa masa będzie odpowiednia, więc można popuścić wodze fantazji w tym temacie. Ozdoby z cukru są długowieczne - można je przygotować sporo wcześniej na spokojnie. Ja właśnie tak dziubię je, w miarę wolnego czasu, przez cały tydzień, aby wykorzystać np. w piątek. Tak wyglądały np. różyczki z mojego tortu w opakowaniu o jajkach na kilka dni zanim wylądowały na torcie. Z tego co wiem, jubilatka przechowuje je do dziś i wyglądają jeszcze bardzo ładnie. Termin spożycia masy cukrowej na opakowaniu jest dość odległy. http://img687.imageshack.us/img687/228/p1000355t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 22.03.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Kobietki - gratuluję wam zdolności manualnych oraz wizji artystycznych! W sobotę mój tatusiek ma urodziny - szykuję dla niego tort z marcepanem, musem czekoladowym, wisienkami w wódeczce wymoczonymi! Zastanawiam się nad sposobem dekoracji. Może mi coś podrzucicie? Tak, wałkuję nieźle przy tym kombinując, co zrobić, żeby się nie przyklejało do wałka i blatu Ja ostatnio nauczyłam się wykorzystywać folię strecz! Wkładam masę pomiędzy dwie warstwy i działam wałkiem Jest niesamowicie pomocna również podczas przenoszenia i układania No cóż...prawdę mówiąc ta masa nie ma wyrafinowanego smaku(...) (...) potrafię nawet dopatrzyć się w niej nuty marcepanowej. Jeżeli ktoś tę masę traktuje poważnie konsumpcyjnie, to proponuję dodać np. olejek migdałowy... Olejek migdałowy można zastąpić również cukrem migdałowym (swojskiemu marcepanowi dodaje charakteru ), cukrem cynamonowym, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.