mbz 26.09.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Znalazlam dzis taka stronke: http://tortolandia.freshsite.pl/index.php ale Wam to chyba niepotrzebne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 26.09.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 mbz bardzo Ci dziękuję za ten link. Właśnie znalazłam tam wzór, którego potrzebuję i szukam już od tygodnia - taki fajny Elmo z Ulicy Sezamkowej!!! Suuper strona, już dodałam do ulubinych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 02.11.2010 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Do pośmiania a'propos napisów tortowychhttp://www.joemonster.org/art/7014/Uwazaj_zamawiajac_tort_z_napisem_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.11.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Do pośmiania a'propos napisów tortowych http://www.joemonster.org/art/7014/Uwazaj_zamawiajac_tort_z_napisem_ Boskie:rotfl::rotfl::rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajkowski 04.11.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 No kania teraz taką reklamę sobie zrobiłaś że niedługo cukiernie własną otworzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata2309 26.02.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Hej, czy możecie mi zdradzic przepis na ta mase marcepanowa. wczoraj robiłam ale dzis to okropnie wyglada:( wszystko takie suche:(i troche popekane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 27.04.2011 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Pewnie po takim czasie sama znalazłaś odpowiedź albo się kompletnie zniechęciłaś i już nie jesteś zainteresowana odpowiedzią ale może się przyda: * 0-80 dag cukru pudru, * 10 dag glukozy (w płynie lub w proszku), * 4 łyżeczki żelatyny, * 70 ml wody. Żelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając), aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na palniku i dodać glukozę. Ciągle mieszać syrop (przez ok. minutę), uważając, aby się nie zagotował. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast, np. olejek migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie), stopniowo dosypywać przesiany cukier puder, ciągle mieszając. Wylać masę na blat, dosypywać cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny. Oczyścić blat z cukru pudru, posypać go mąką ziemniaczaną i wałkować masę, podsypując mąką tak, aby masa nie przyklejała się do blatu. Nadmiar mąki można łatwo usunąć za pomocą pędzelka. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub ułożyć na przedramieniu i przenieść na tort posmarowany masą na bazie masła, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ to ją rozpuści. Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną. Aby się nie rozpuściła, tort trzeba pokryć (góra i boki) masą maślaną: * ½ szklanki cukru, * 1 kostka masła, * 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego), * sok z cytryny (z około połowy). Masło utrzeć na puch, dodać resztę składników. Masą maślaną wysmarować tort. Przed pokrywaniem tortu masą cukrową warto tort schłodzić w lodówce. Będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować. Jakość masy zależy w dużym stopniu od rodzaju cukru pudru. Przy okazji przedstawię mój ostatni torcik - prezent dla niani na pożegnanie http://img696.imageshack.us/img696/6906/p1020504j.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yagaya 11.05.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Ojej, super przepis. Zrobiłam, wszystko wyszło cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 13.05.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Yagaya - no to super ale jak to tak - mamy uwierzyć na słowo? Pokaż zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.