Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

165 mb ogrodzenia z funadamentem - jak?

akswał

Recommended Posts

Witajcie

Zanim tu napisałam, używałam "szukajki"

Mam wysoki poziom wód gruntowych i na dodatek bestie (psa) która przekopuje sie pod każdym mi znanym ogrodzeniem, dlatego też bedę zmuszona ponieść gigantyczny wydatek na pełne fundamenty dookoła mojej posesji 165 mb.

W jakimś wcześniejszym temacie przczytałam, że żeby obniżyć koszty betonu na fundamenty, to można je podsypać gruzem.

A teraz pytania typowej blondynki:

1. Czy ten gruz wysypuje się przed czy w trakcie lania betonu z gruchy?

2. Jaka proporcja gruzu do betonu powinna być by fundment sie trzymał i był mocny?

3. Skąd wziąć gruz który nie świeci?

Ogrodzenie chcę zrobić tymczasowe na wylanych już fundamentach, w ogóle w jednym miejscu marzy mi się sztuczna skarpa oparta o ogrodzenie - ale to bedzie chyba już większa jazda z murkami oporowymi.

a może wkopana siatka pomoże - pomaga zakopana na płasko gdy pies doły kopie - albo elektryczny pastuch - po paru razach nie podejdzie do płota :wink:

a co z dzieciaczkami - też po paru razach już nie podejdą? SUPER POMYŚLANE - nie ma co. Szkoda gadać. :x

co mają dzieci do tego :o

siatkę można stosować gdy inne metody zawodzą - mowa o kopiących i podkopujących psach - dziecko jest chyba rozumne i nie podkopuje się pod siatką anie nie rozkopuje działki :wink: