Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ucieczka na Wieś :)

Recommended Posts

Witam w dzienniku który mam nadzieje, że przysłuży się chociaż jednej osobie ... tak na ochotnika to mogę to być ja ;)

Nasza budowa bo mogę tak śmiało nazwać 'rewitalizację' zapuszczonego domu z obórką trwa już ponad dwa lata. Chory optymizm, który towarzyszy chyba niejednemu niedoświadczonemu 'inwestorowi', u nas był chyba w stężeniu zabójczym ;) skoro zdecydowaliśmy się na tak poważny krok - nie mając na budowę za bardzo czasu, pieniędzy itp.

Przetrwaliśmy i chyba najgorsze już mamy za sobą.

Chciałabym podzielić się z innymi naszymi doświadczeniami - nieraz ciężkimi bo na naszej drodze do 'DOMU' pojawiło się wielu pseudo fachowców i naciągaczy, ale i wieloma dobrymi.

Ostatecznie zarówno te złe jak i dobre doświadczenia doprowadziły do tego, że bardzo cieszymy się z wyprowadzki z Wrocławia :)

Może czas na jakieś zdjęcia naszego kochanego domku nieustannie 'w trakcie budowy'

tak było

wiosna rok 2007 (przyjechaliśmy, zobaczyliśmy i już wiedzieliśmy hehehe)

http://www.sesko.pl/dom/DSC_0033.jpg

tak jest teraz

http://www.sesko.pl/dom/DSC_0034.jpg

• Odpowiedzi 419
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na początek kilka zdjęć z 'poziomu 0' - przypadkiem odkryłam, że chyba dawno nie sprzątaliśmy i pozwolę sobie najpierw trochę odgruzować chałupkę...

uprzedzam, że u nas króluje beton, szkło i póki co niedomalowane ściany ... hehehe

http://www.sesko.pl/dom/DSC_0266.jpg

http://www.sesko.pl/dom/DSC_0270.jpg

http://www.sesko.pl/dom/DSC_0267.jpg

Wiedzialam ze w srodku bedzie tez cacy 8)

malgosza, jak bys mogla czy miala moze, zdjecia "ogrodu zimowego" tak szczegolowo od zewnatrz? Skad znalazlas takiego magika ktory Ci to zrobil?

U mnie jak chyba widzialas - duzy pokoj jest powiekszony o byly balkon. Balkon byl zabudowany i mial skosny dach.... ten skos jest obecnie w tej czesci "wyciagniecia" pokoju. Narazie, oprocz ocieplenia dachu i tej wysunietej czesci i wstawienia okna balkonowego, nic nie robilismy.... ale w przyszlosci maja w tym miejscu przyjsc dwa okna dachowe i takiej samej szerokosci okna pod spodem na scianie (zamiast tego niewymiarowego okna wstawionego przez poprzednika) dlatego tez nie podnosilismy tego dachu ... tym bardziej ze z przodu jest identyczne wysuniety ganek.

Ale teraz mysle sobie, jak ogladnelam zdjecia u Ciebie :lol: ze moze zaszalec i pokusic sie o taka zabudowe 8)

hej Mohag z ogrodem zimowym to ja miałam najmniejszy problem w tej całej budowie bo producentem jest mój mąż. Zdjęcia porobię szczegółowo - z zewnątrz jeszcze brakuje klipsów i dlatego jest taki 'srebrny'. Czekam na wolne siły przerobowe naszych montażystów :wink: juz się sama niecierpliwie i bym chciała zobaczyć konstrukcje w pełnej krasie także od zewnątrz. Muszę przyznać, że bardzo się cieszę, że uparłam się na ogród zimowy - poza tym, że uzyskałam dodatkowe metry to świetnie się sprawdza jako pokój dzienny - doświetla mi pół parteru, no i walory estetyczne, bez tego mój dom byłby raczej bardzo przeciętny - uwielbiam konstrukcje aluminiowe, ich lekkość i niesamowity efekt przy połączeniu ze szkłem. A i oczywiście podstawa to widok na całą wioskę hehehe no dosłownie panorama :wink:

U Ciebie to zaczyna się w tym miejscu gdzie jest takie załamanie na suficie? Jakbyś podesłała fotkę z zewnątrz to może bym coś mogła doradzić. Jutro w ciągu dnia postaram się popstrykać fotki ogrodu

e-mól widać wprawne oko inwestorki hehehe - rzeczywiście jest to OSB - jest to tzw. prowizorka, która miała być już w listopadzie zastąpiona betonowym blatem - niestety nie mogę się doczekać ani poprawek w mojej betonowej posadzce, ani blatu... obawiam się czy nie pozostanie tak na zawsze :lol: [/u]

Ja bym tam dębowy blat dała i dębowe proste długie uchwyty do frontów. Nie jestem widać aż tak pro-factory :)

A ten blat to miał byc czymś impregnowany? Jak nie zaimpregnowany to słabo widzę użytkowanie, a zaimpregnowany to ta chemia z żywnością jakoś słabo mi pasuje.

Co planowałaś?

Znaleźć wykonawcę trudno, też się zastanawiałam, ale spasowałam, no chyba że.... jeszcze jedno źródło zostało, ostatnia próba.

e-mól widać wprawne oko inwestorki hehehe - rzeczywiście jest to OSB - jest to tzw. prowizorka, która miała być już w listopadzie zastąpiona betonowym blatem - niestety nie mogę się doczekać ani poprawek w mojej betonowej posadzce, ani blatu... obawiam się czy nie pozostanie tak na zawsze :lol: [/u]

Nelli Sza dzieki milo od Ciebie to usłyszeć i jednocześnie ujawniam się jako stary podglądacz także i Twojego wątku :oops:

e-mól ja właśnie już pół roku czekam na info o impregnacie do blatów od firmy która robiła mi posadzkę przemysłową - niestety już mi się cierpliwość nadwyrężyła i biorę pod uwagę inne rozwiązania - ale oczywiście jak najbardziej 'factory' !!

kurcze a ja myslalam, ze to jest tak specjalnie z tym blatem z OSB :oops: :roll: ostatnio widzialam taka lakierowana podloge i musze powiedziec ze calkiem, calkiem to wygladalo 8)

malgosza. ja to narazie nawet nie mam co myslec o zmianach, bo dopiero co robilismy cala elewacje i wstawialismy rolety ... tak ze teraz trzeba pare lat pomieszkac az sie przybrudzi :wink: do tego mam juz serdecznie dosc tego remontu, a jeszcze nam przyziemie do zrobienia zostalo, dwoje schodow zewnetrzych, nie mowiac o tarasie, ogrodku, garazu ....

Szkoda tylko, ze teraz sie pojawilas... bo jeszcze trzy miesiace temu tz przed ocieplaniem i elewacja wszystko bylo by mozliwe 8) Ale teraz na przyszlosc wiem gdzie mam pukac ... daleko tez nie mam w razie co :wink:

Mohag wiem dokładnie co czujesz - ja też już mam tak dość budowy i wszystkiego co sie z tym wiąże, dlatego zdecydowałam się w końcu na własny wątek na forum bo widzę że lepiej przejść przez to w gronie ludzi, którzy rozumieją ten trud... ale wiesz jak to jest jak już kurz opadnie, posadzimy ziółka w ogrodzie to jak nic zacznie się kombinowanie i remontowanie heheh