Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza

Recommended Posts

wymyśliłlem sobie że obniżę scianę szczytową o 10cm. żeby uzyskać ciągłość ocieplenia w miarę możliwości i pytanie?

1. muszę zrobić szczelinę wentylacyjną i jak ją zrobić jak nie ma do czego papniaków przybić,myślałem że może nabić jakąś listwę?

2. co włożyć w tę szczelinę 10cm.,wełnę albo styropian?

pomiędzy deskami a wełną bedzie szczelina gdyż nie mam folii to wiadome ale chodzi o to że nie domurowałem szczytu do samych desek tylko zostawiłem lukę na 10cm. od samej murłaty do wysokości płatwi tam gdzie będzie pomieszczenie ogrzewane,w przyszłości będzie styro z zewnątrz więc mogę między deski a mur wcisnąć jakieś docieplenie wtedy będzie ciągłość tylko nie wiem co lepsze,nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś na forum wypowiedział się na ten temat a nie wydaje mi się to bez sensu,jakiś tam mostek termiczny przecież jest,no chyba że się mylę? :roll:

dodam że pierwsze krokwie od muru w mieszkaniu są w odległości ok. 30cm. od sciany więc z jednej strony sznurek przybije ale z drugiej jest właśnie ta owa dziura,przecież nie przybije sznurka do krokwi która leci z zewnętrznej strony domu :)na tych 30cm. przy scianie też musi być szczelina went.

postaram się wkleić zdjęcia tylko mi drogę na działkę zasypalo :D :D

pomiędzy deskami a wełną bedzie szczelina gdyż nie mam folii to wiadome ale chodzi o to że nie domurowałem szczytu do samych desek tylko zostawiłem lukę na 10cm. od samej murłaty do wysokości płatwi tam gdzie będzie pomieszczenie ogrzewane,w przyszłości będzie styro z zewnątrz więc mogę między deski a mur wcisnąć jakieś docieplenie wtedy będzie ciągłość tylko nie wiem co lepsze,nie rzuciło mi się w oczy żeby ktoś na forum wypowiedział się na ten temat a nie wydaje mi się to bez sensu,jakiś tam mostek termiczny przecież jest,no chyba że się mylę? :roll:

Nie mylisz się. :wink:

Daj styropian, bez przerwy.