dgasek 04.02.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam Też się naczytałem jak to się da prądem tanio grzać. Stwierdziłem że w oczekiwaniu na gaz dwie czy trzy zimy wytrzymamy. Oj to był drogi eksperyment. Na dole mamy grzejniki i podłogówkę , na górze same grzejniki. Grzejniki dobrane na temp. 55/45, regulusy o małej pojemności wodnej. Może mamy źle dom ustawiony , moze za dużo okien a może ściana 25 +15 i dach z dachówki , odeskowany i 20cm wełny to za mało albo całość źle zbudowana a moze za duża 160m2 + pełne podpiwniczenie, ale nie szło tego tego ogrzać za skończone pieniadze prądem. Piec był przepływowy 15kW. W ostatniej chwili zamontowano mi piec na eko groszek bo chyba byśmy zamarźli Szacunek dla wszystkich którzy uważają że prąd jest tańszy od LPG, a nawet od węgla. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 04.02.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam Też się naczytałem jak to się da prądem tanio grzać. Stwierdziłem że w oczekiwaniu na gaz dwie czy trzy zimy wytrzymamy. Oj to był drogi eksperyment. Na dole mamy grzejniki i podłogówkę , na górze same grzejniki. Grzejniki dobrane na temp. 55/45, regulusy o małej pojemności wodnej. Może mamy źle dom ustawiony , moze za dużo okien a może ściana 25 +15 i dach z dachówki , odeskowany i 20cm wełny to za mało albo całość źle zbudowana a moze za duża 160m2 + pełne podpiwniczenie, ale nie szło tego tego ogrzać za skończone pieniadze prądem. Piec był przepływowy 15kW. W ostatniej chwili zamontowano mi piec na eko groszek bo chyba byśmy zamarźli Szacunek dla wszystkich którzy uważają że prąd jest tańszy od LPG, a nawet od węgla. Pozdr Orzepływowy piec elektryczny to najgorsze z mozliwych rozwiązanie. Ot, i wszystko na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam Też się naczytałem jak to się da prądem tanio grzać. Stwierdziłem że w oczekiwaniu na gaz dwie czy trzy zimy wytrzymamy. Oj to był drogi eksperyment. Na dole mamy grzejniki i podłogówkę , na górze same grzejniki. Grzejniki dobrane na temp. 55/45, regulusy o małej pojemności wodnej. Może mamy źle dom ustawiony , moze za dużo okien a może ściana 25 +15 i dach z dachówki , odeskowany i 20cm wełny to za mało albo całość źle zbudowana a moze za duża 160m2 + pełne podpiwniczenie, ale nie szło tego tego ogrzać za skończone pieniadze prądem. Piec był przepływowy 15kW. W ostatniej chwili zamontowano mi piec na eko groszek bo chyba byśmy zamarźli Szacunek dla wszystkich którzy uważają że prąd jest tańszy od LPG, a nawet od węgla. Pozdr Mój znajomy wybudował dom razem ze mną. Ma piec na ekogroszek. W styczniu poszły mu 2 tony. Potwierdzam takie domy nie nadają się do grzania elektryką. Nikt nie twierdzi, że elektryczne grzanie jest tańsze. Może być ono bardziej opłacalne od drogich (inwestycyjnie) rozwiązań przy małym zapotrzebowaniu na ciepło i akumulacji taniej taryfy. Proste. W twoim przypadku proponuję wykonanie "sesji" kamerą termowizyjną. Koszt niewielki, a może da się coś naprawić w ociepleniu. Ekogroszek przecież też nie jest najtańszy, wiec chyba warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 04.02.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Trochę mit powtarzany przez tych, którzy zużywają 3MW/rok prądu. Dla tych, którzy używają prądu do wszystkiego i spalają go na poziomie min. 16MW koszt ten jest znaczący na trzecim miejscu po przecinku za 1 kWh. Chcac grzać elektrycznie + dodatkowo bufor musisz mieć conajmniej zamówione 20kW (aby mieć zabezp. 32A -mówię o ukł. trójfazowym). To daje opłatę 20*175=3500zł (takie ceny są u mnie). Jest to kwota znacząca w porównaniu do ceny kotła - tak uważam. Ło matko, Ty mówisz o początku. Przecież bez prądu żyć nie będziesz. Od świeczki interneta nie odpalisz. Jakieś minimum musisz zamówić. Popraw mnie jeśli się mylę, ale z trójfazówką jakąkolwiek z 2500 wyniesie. Uczciwie byłoby więc mówić o dodatkowym 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.02.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ło matko, Ty mówisz o początku. Przecież bez prądu żyć nie będziesz. Od świeczki interneta nie odpalisz. Jakieś minimum musisz zamówić. Popraw mnie jeśli się mylę, ale z trójfazówką jakąkolwiek z 2500 wyniesie. Uczciwie byłoby więc mówić o dodatkowym 1000. Chyba troche więcej niz 1000. Tutaj jest okazja aby dac rade osobom, które będą zamawiały przyłącze, bo można sporo zaoszczędzić. Płaci się za każdy kW zamówiony, a tak naprawde liczy się zastosowane zabezpieczenie przy liczniku. Nikt nie przyjdzie z energetyki, że za dużo zużywacie pradu. Trzeba ustalić, jakie jest minimalne zadeklarowane zuzycie dla poszczególnych zabezpieczeń. np. aby mieć 3x32A wystarczy zamówić 20kW. Gdy zamówimy więcej, to zapłacimy więcej nic nie zyskując. Tak samo ja niewiedząc o tym zamówiłem 16kW-dostałem zabezpieczenie 3x25A. Pewnie dla 10kW też by było to samo zabezpieczenie. Chociaż mogło byc gorzej, mogłem zamówić 19kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 04.02.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Ekogroszek przecież też nie jest najtańszy, wiec chyba warto? Taką sesję sobie mogę zrobić ale teraz to i tak nie ma znaczenia , bo drugi raz prądu nie zaryzykuję. Faktycznie piecyk przepływowy nie był szcześliwym rozwiązaniem, ale nie ma gwarancji że inny sposób grzania prądem będzie znacząco tańszy.Jak doczekam się gazu to się zastanowię. Póki co przy ekogroszku da się zaoszczędzić na siłowni A propos zabezpieczeń : to ja zamówiłem 16kW i mam 3x32A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 04.02.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Mój znajomy wybudował dom razem ze mną. Ma piec na ekogroszek. W styczniu poszły mu 2 tony. Co takiego? Co to za dom co pożera 65kg groszku na dobę??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 04.02.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 zakontyk i jak ci wychodzi z rachunkiem za ogrzewanie i ile metrów grzejesz no i oczywiście jaka masz izolacje i wentylację Odpowiedź pod koniec strony (Wysłany: Pon, 1 Luty 2010 00:25): http://forum.muratordom.pl/ogrzewajacy-elektrycznoscia-wystap,t14712-1380.htm Przy okazji zajrzałem na strony Umiłowanej i Jaśnie Panującej mi ENEI. A tam niespodzianka. Od 27.01.2010 podwyżka. W moim wypadku (zużyciu) i rozliczając koszty stałe na 1kWh wypada: I taryfa: 0,6034 II taryfa: 0,2604 W przybliżeniu wzrost o mniej więcej 5,7/5,2 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 04.02.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Sorry, nie czytałem wszystkich postów i być może się powtarzam.Mam dla Ciebie propozycję.Przedzwoń do Rzeszowa i porozmawiaj z właścicielem firmy TERMAR.Instalował mi klimę i namawiał mnie na ogrzewanie elektryczne całego domu z wykorzystaniem klimatyzatorów.Ma tak u siebie.Nie znam zasady,ale twierdził,że uzysk ciepła jest dużo większy niż przy zastosowaniu tradycyjnych radiatorów.Twierdził,że koszt grzania jest porównywalny z ogrzewaniem gazowym.jabol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 A skąd pobierają część energii te klimatyzatory aby zrównać się z gazem ? krzyk123 są domu, które wiecej potrzebują na ogrzanie, nawet takie koło 140 m2. Niestety, taka jest brutalna prawda, przy prądzie może być niespodzianka w takim domu. Prąd w taniej taryfie jest do zaakceptowania, w zwykłem już nie bardzo. I tego się trzymajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 05.02.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Też tak myślę, chociaż nie mam aż takiej pewności jak ty. Klimatyzator z możliwością grzania to tak naprawdę pompa ciepła Powietrze-Powietrze, więc działa z jakimś tam COP>1 (myslę że średnia COP w całym sezonie może być >2, co rekompensuje konieczność grzania również w drogiej taryfie). Więc jakaś szansa jest, że nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Oczywiście rozumiem działanie powietrznej pompy ciepła, choć to nie to samo co klimatyzator.W okresach przejściowych może i coś wspomaga, w taką zimę jak teraz to tylko szkoda sprężarki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 z tym generatorem na pewno się opłaca http://www.youtube.com/watch?v=wrHdRbnfTTg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Chcę to mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ten wynalazek był pokazany w 2002r, ale są opory w jego wykorzystaniu, pewnie dlatego że jego zastosowanie burzy dotychczasowy porządek, a finanse tego świata nie dopuszczą do zubożenia wysoko ustawionych grup społecznych, żyjących z energetyki i jej opodatkowania. Za to nic nie stoi na przeszkodzie aby próbować go odtworzyć we własnym zakresie i na własny użytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 05.02.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ten wynalazek był pokazany w 2002r, ale są opory w jego wykorzystaniu, pewnie dlatego że jego zastosowanie burzy dotychczasowy porządek, a finanse tego świata nie dopuszczą do zubożenia wysoko ustawionych grup społecznych, żyjących z energetyki i jej opodatkowania. Za to nic nie stoi na przeszkodzie aby próbować go odtworzyć we własnym zakresie i na własny użytek. Jasne Kolejna teoria spiskowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 05.02.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Oczywiście rozumiem działanie powietrznej pompy ciepła, choć to nie to samo co klimatyzator. W okresach przejściowych może i coś wspomaga, w taką zimę jak teraz to tylko szkoda sprężarki ! Chyba żeby zaciągać powietrze przez GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.02.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ten wynalazek był pokazany w 2002r, ale są opory w jego wykorzystaniu, pewnie dlatego że jego zastosowanie burzy dotychczasowy porządek, a finanse tego świata nie dopuszczą do zubożenia wysoko ustawionych grup społecznych, żyjących z energetyki i jej opodatkowania. Za to nic nie stoi na przeszkodzie aby próbować go odtworzyć we własnym zakresie i na własny użytek. A świstak siedzi i zawija sreberka. W filmiku nie ma nic co sugerowałoby zasadę działania (oprócz sugestii, że to związane z magnetyzmem), a to nie jest nic tajnego jeśli chce się urządzenie opatentować. oczywiście nie mi wyrokować, czy choć część prawdy jest w tym materiale, ale jak dla mnie to bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 ten wynalazek był pokazany w 2002r, ale są opory w jego wykorzystaniu, pewnie dlatego że jego zastosowanie burzy dotychczasowy porządek, a finanse tego świata nie dopuszczą do zubożenia wysoko ustawionych grup społecznych, żyjących z energetyki i jej opodatkowania. Za to nic nie stoi na przeszkodzie aby próbować go odtworzyć we własnym zakresie i na własny użytek. A świstak siedzi i zawija sreberka. W filmiku nie ma nic co sugerowałoby zasadę działania (oprócz sugestii, że to związane z magnetyzmem), a to nie jest nic tajnego jeśli chce się urządzenie opatentować. oczywiście nie mi wyrokować, czy choć część prawdy jest w tym materiale, ale jak dla mnie to bajka. opis wynalazku jest tutaj http://www.rexresearch.com/christie/christie.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 05.02.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 opis wynalazku jest tutaj http://www.rexresearch.com/christie/christie.htm I czemu nie weszło jeszcze do produkcji? CIA blokuje czy Alkaida? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts