Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne ?? czy się oplaca??

mar1982kaz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wystarczy trochę pomyśleć - oczywiście Ci co na tym stracą - prawdopodobnie straciliby wszyscy. Swoją drogą na pewno produkują, ale dla wybrańców.

Jestem pod wrażeniem, że w to wierzysz :o

Jak widać sprawa pochodzi z 2002 roku. Jeśli by to nie był FAKE to autorzy wynalazku mieliby dzisiaj tyle kasy co Bill Gates, a te genaratorki mógłbyś kupić w promocji w Castoramie :D

wystarczy trochę pomyśleć - oczywiście Ci co na tym stracą - prawdopodobnie straciliby wszyscy. Swoją drogą na pewno produkują, ale dla wybrańców.

Jak widać sprawa pochodzi z 2002 roku. Jeśli by to nie był FAKE to autorzy wynalazku mieliby dzisiaj tyle kasy co Bill Gates, a te genaratorki mógłbyś kupić w promocji w Castoramie :D

Dokładnie. Nie widziałem filmiku - ale gdyby było dobre to nie tak ciężko znaleźć fundusze na produkcję.

A gdyby tak blokowali to być na youtube tego nie znalazł :)

Dokładnie. Nie widziałem filmiku - ale gdyby było dobre to nie tak ciężko znaleźć fundusze na produkcję.

A gdyby tak blokowali to być na youtube tego nie znalazł :)

A i zapewne gościu tż by już nie zył ... nie za taką zabijają ....

opis wynalazku jest tutaj

http://www.rexresearch.com/christie/christie.htm

A czytałeś go?

Ja przejrzałem tylko pobieżnie (język mają dość ciężki) i nic wyjaśniającego nie znalazłem.

Generalnie jak myślisz, po co coś takiego reklamować? Ten film nie wyglądał jak pocztówka do przyjaciela, ale jak reklama.

Ja nie wiem co mam myśleć o tym wynalazku ale jest o nim tak mało w necie że aż może coś w tym jest.

W końcu Tesla, też łebski koleś, coś już kombinował i chyba nawet wykombinowal a więc ..... hmmm :roll:

pzdr

takich wynalazków schowanych głęboko w szufladach są setki, w/w B.G swoim wynalazkiem nie zagrażał grupom żyjącym z energetyki - raczej im sprzyjał. Na w/w stronie jest dość dokładnie opisany patent tego generatora. Sporo wynalazców, których prace są "burzące obecny porządek" - jeśli nie dają się "wyciszyć" po prostu - ginie w niewyjaśnionych okolicznościach.

Orzepływowy piec elektryczny to najgorsze z mozliwych rozwiązanie. Ot, i wszystko na ten temat.

Dlaczego ?

Bo ciepło musi być dystrybuowane z czym zwiazane są straty. Jest gorzej sterowalne ... dodatkowa pompa ... same niepotrzebne straty. I koszt instalacji wysoki.

Takie rozwiązanie elimuje wszystkie zalety prądu - używanego w miejscu zapotrzebowania.

Ja nie wiem co mam myśleć o tym wynalazku ale jest o nim tak mało w necie że aż może coś w tym jest.

W końcu Tesla, też łebski koleś, coś już kombinował i chyba nawet wykombinowal a więc ..... hmmm :roll:

pzdr

takich wynalazków schowanych głęboko w szufladach są setki, w/w B.G swoim wynalazkiem nie zagrażał grupom żyjącym z energetyki - raczej im sprzyjał. Na w/w stronie jest dość dokładnie opisany patent tego generatora. Sporo wynalazców, których prace są "burzące obecny porządek" - jeśli nie dają się "wyciszyć" po prostu - ginie w niewyjaśnionych okolicznościach.

No i na tym koniec?? :)

Trzeba to ruszyć coby prąd mieć za "friko" :).

pzdr

pzdr

No i na tym koniec?? :)

Trzeba to ruszyć coby prąd mieć za "friko" :).

pzdr

Ludzie giną a strona WWW jest ciągle w sieci..... kto ją utrzymuje ? Przecież taką firmę można wykupić za grosze, zniszczyć dużo łatwiej niż człowieka zabić ...

Bo ciepło musi być dystrybuowane z czym zwiazane są straty. Jest gorzej sterowalne ... dodatkowa pompa ... same niepotrzebne straty. I koszt instalacji wysoki.

Takie rozwiązanie elimuje wszystkie zalety prądu - używanego w miejscu zapotrzebowania.

Czyżby następna odmiana walki akumulacja kontra grzanie dynamiczne?

Problemem jest to, czy decydujemy się przy budowie domu na jedno konkretne rozwiązanie. Tak jest przy wyborze sposobu przedmówny, czyli niecentralnie. Gdy chcemy zostawić sobie furtkę, wtedy inwestujemy w centralne wodne (nie wnikam, czy podłogowe, czy grzejnikowe z buforem. Wtedy na początek można wstawić piec elektryczny przepływowy (niski koszt w porównaniu np. z pompą ciepła), lub grzałki w buforze. Za jakiś czas przy zmianie koncepcji wymieniamy tylko źródło ciepła :)

dokładnie!!!! mając centralne ogrzewanie wodne jest jakaś alternatywa przy wyborze źródła (węgiel,olej,prąd) gdy jedno mocno zdrożeje można zamienić na inne a gdy ma się same kable w ścianach to po sprawie. w moim przypadku nie ma gazu więc ogrzewać będe elektrycznie ale gdy się pojawi to bez problemu będę mógł podłączyć. myślę że jak zainstaluje bufor 1000l to dam rade grzać samą 2taryfą

dokładnie!!!! mając centralne ogrzewanie wodne jest jakaś alternatywa przy wyborze źródła (węgiel,olej,prąd) gdy jedno mocno zdrożeje można zamienić na inne a gdy ma się same kable w ścianach to po sprawie. w moim przypadku nie ma gazu więc ogrzewać będe elektrycznie ale gdy się pojawi to bez problemu będę mógł podłączyć. myślę że jak zainstaluje bufor 1000l to dam rade grzać samą 2taryfą

Noto dobrze pisze. Masze dwie zalety ogrzewania elktrycznego:

1. niski koszt inwestycyjny

2. Niecentralność sterowania

Twoja instalacja zabija to co najfajniejsze. Pieniązki przeznaczone na bufor i instalacje co przaznacz na dodatkow ocieplenie lub wentylacje mecahniczą. Najlepiej zrób jedno i drugie. 25 cm styropianu to nie jest zbytek łaski w tym przypadku. Zamontuj konwektory lub promienniki. Tam gdzi potrzeba maty do podłogówki. Kasy Ci jeszcze zostanie a rachunki bedziesz miał takie same lub niższe jak w opcji z buforem.

Co do cen róznych paliw na przestrzeni lat. jeden wój. wszystko drozało w podobnym tempie. chyba oprócz węgla - ten zdrozał najbardziej.

Czyżby następna odmiana walki akumulacja kontra grzanie dynamiczne?

Myślę ... że nie.

Ogrzewanie tym sposobem niby jest dynamiczne (brak bufora) a jednak nie jest bo ciepło tworzone jest daleko i ma pewną bezwładność. Taki mix, który jest zlepkiem bardziej wad niż zalet.

Jeśli nadal mówisz o kotle elektrycznym przepływowym, to stosowanie go przy grzejnikach bez bufora faktycznie jest złym rozwiązaniem. Wtedy albo podłogówka (wtedy często nie trzeba bufora), albo bufor. Wtedy grzejemy 100% w drugiej taryfie i wtedy nie odbiega kosztowo od innych rozwiązań (zależy jeszcze od zapotrzebowania na ciepło).

Przy styropianie od wewnątrz jak najbardziej może sprawdzić się elektryczne niecentralne.

Noto dobrze pisze. Masze dwie zalety ogrzewania elktrycznego:

1. niski koszt inwestycyjny

2. Niecentralność sterowania

Jakos mnie to nie przekonuje ...

1. Niski koszt inwestycyjny ??

Grzejnik "wodny" kosztuje 500 PLN a dynamiczny piec akumulacyjny 2000 PLN.

Koszty rurek i przewodow elektrycznych porownywalne = pomijalne.

Pamietac trzeba o cwu - w przypadku ogrzewania elektrycznego "wodnego" te sprawe mamy juz rozwiazana .... tak ze koszt pieca tez pomijalny.

Chyba zapomniales, ze porownujesz prad z pradem ... :) a nie z gazem ...gdzie koszt przylacza musi byc znaczny.

2. Niecentralnosc sterowania ??

Kazdy grzejnik "wodny" moze byc wyposazony w glowice termostatyczna - rowniez programowana ...i moze byc sterowany niecentralnie.

Moze i NOTO dobrze pisze ... ale wytykanie 60 watowej pompki przy zapotrzebowaniu na cieplo rzedu kilku-kilkunastu kilowatow jest ...zabawne. Rownie dobrze mozna napisac o dodatkowych stratach w piecach dynamicznych ... bo wyposazone sa w wentylatory :)

Pozdrawiam "cieplo"

Y

Witam

Też się naczytałem jak to się da prądem tanio grzać. Stwierdziłem że w oczekiwaniu na gaz dwie czy trzy zimy wytrzymamy. Oj to był drogi eksperyment.

Na dole mamy grzejniki i podłogówkę , na górze same grzejniki. Grzejniki dobrane na temp. 55/45, regulusy o małej pojemności wodnej.

Może mamy źle dom ustawiony , moze za dużo okien a może ściana 25 +15 i dach z dachówki , odeskowany i 20cm wełny to za mało albo całość źle zbudowana a moze za duża 160m2 + pełne podpiwniczenie, ale nie szło tego tego ogrzać za skończone pieniadze prądem. Piec był przepływowy 15kW.

W ostatniej chwili zamontowano mi piec na eko groszek bo chyba byśmy zamarźli :)

Szacunek dla wszystkich którzy uważają że prąd jest tańszy od LPG, a nawet od węgla.

Pozdr

Orzepływowy piec elektryczny to najgorsze z mozliwych rozwiązanie. Ot, i wszystko na ten temat.

Nie zgodzę sie z tobą, użytkowałem taki kociol 12kW KOSPELA własnie przepływowy w 2005/2006r. Koszt sezonu grzewczego około 3000zł dom powierzchnia 120m2

Tak z ciekawości pokażę w wątku ilość dni przez które pracowało CO.

sezon 2005/2006 ogrzewanie włączone przez 228dni tem. dzień 21stC/noc 20 wszystko taryfa jednostrefowa

sezon 2006/2007 ogrzewanie włączone przez 178dni tem. dzień 22stC/noc 21 obecnie GZ 50

sezon 2007/2008 ogrzewanie włączone przez 238dni tem. dzień 22stC/noc 21

sezon 2008/2009 ogrzewanie włączone przez 199dni tem. dzień 22stC/noc 21,

Obecnie na gazie są to koszty +- 1500zl na sezon

Kotła przepływowego nie zdemontowałem, wisi i czeka awaryjnie.

Dodatkowo na sezon okolo 3m3 drzewa do kominka.

I nie twierdze że było to na tamtą chwilę najgorsze z możliwych rozwiązań, lepsze tak mi się wydaje od instalacji butli na działce z gazem lub ogrzewanie olejowe.

Pozdrawiam, ciepły dom to na pewno osczędności