znawczyk 03.02.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Kupiłem niedawno pralkę Candy o ładowności 10kg. Pytanie dotyczy instalacji w łazience, czy ktoś może zna się na tym? mam zamiar ją sam zamontować ale poprostu nie spotkałem się jeszcze z tak dużą ładownością, czy może mieć jakiś wpływ. Swoją drogą wygląda całkiem przyzwoicie i nie chciałbym czegoś zknocić przy instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 03.02.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Ale o jaką instalację konkretnie Ci chodzi? Boisz się o przewody, czy może o strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znawczyk 08.02.2010 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Chodzi mi o instalację samej pralki, nie sądzę, żeby mógł się strop zawalić, aż taka ciężka nie jest ta pralka. Chodziło mi bardziej o odpływ wody itp, chociaż była tam podłączona pralka przez jakiś czas więc nie wiem. Może bardziej chodziło o ewentualne problemy z tak dużymi ładownościami. Ale skoro została wyprodukowana to raczej będzie działać dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 08.02.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Co ty chłopie kombinujesz ?Podłanczasz wodę i odpływ. Odpływ na odpowiedniej wysokości .Weź nie kombinuj.Jest instrukcja. Przeczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 08.02.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Zazwyczaj jak kupujesz pralkę, to kupujesz też instrukcję obsługi. Tam powinno być napisane, jak się pralkę podłącza. Jak już pominiesz te standardowe informacje, w jaki sposób pralkę wyrzucić na śmieci i jakie uprawnienia musi mieć fachowiec od włożenia wtyczki do gniazdka, to gdzieś przeczytasz, że podłączasz do instalacji 230 V, że pralka pobiera ileś tam watów, że gniazdko koniecznie musi być z bolcem ochronnym, że podłącza się wodę zimną załączonym wężem o średnicy ... a odpływ wody powinien być nie niżej niż ... i rurą o średnicy nie mniejszej niż... Sprawdzasz i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierowniczek 11.02.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 chyba koledze chodzi o to, czy jest w tym cos niezwykłego. No na przykład do podłączenia kuchenki gazowej jest potrzebny gazownik, który się podpisuje, i odpowiada za nieprawidłowe podłączenie. Nie wiem czy to samo dotyczy pralki, nie sądzę żeby był potrzebny hydraulik. A pralka jeżeli jest duża to nie ma znaczenia, znana firma, więc nie masz się czego bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.02.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja mam 8 kg i nic nie trzeba było robić dodatkowo (pralka ma standardowe rozmary tylko cięzka jest cholernie - 75 kg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.02.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja mam 8 kg i nic nie trzeba było robić dodatkowo (pralka ma standardowe rozmary tylko cięzka jest cholernie - 75 kg) Ile proszku trzeba wrzucić ? są jakieś przeliczniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.02.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Jak sobie kupisz "wypasioną" to sama Ci pokaże że jest za dużo. Ja mojej sypię "na oko", zawsze tak sypałam, to kwestia wyczucia. Ale na pewno nie sypię więcej niż wczesniej przy mniejszej (większośc ludzi daje za dużo proszku - tym bardziej że od pewnego czasu jest on skondensowany).Mam małe dziecko i ta pralka jest dla mnie złotem. Piorę raz w tygoniu jasne i ciemne (wczesniej prałam co 2-3 dnia jasne i ciemne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.02.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Poważnie pokazuje że jest za dużo proszku ??? Nie znam się ale ... pierzesz razem jasne i ciemne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.02.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 osobno . 2-3 razy w tydniu po dwa prania (jasne i ciemne) czyli wychodzi ok 4-6 prań tygodniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
znawczyk 12.02.2010 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 wiem wiem jest bardzo ciężka ta pralka, ale 10kg to naprawdę dużo w porównaniu do poprzednich które miałem, i zawsze narzekałem na brak miejsca.Czyli kolega mówi, że nie ma jakiś specjalnych węży czy coś, to dobrze. Jednak sam jej chyba nie będę podłączał, wezmę jakiegoś znajomego, nie chcę czegoś zepsuć na początku. A co do ilości prań to ja mam szczerą nadzieję, że nie będę musiał aż tak często już prać! nawet jak będę miał mniej niż 10 kg i pewnie tak będzie zazwyczaj, to podobno się lepiej piorą gdy nie jest cała załadowana pralka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 13.02.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 W mojej przynajmniej tak jest, ze jak mam mniej prania to ona waży go sobie o dostosowuje nie tylko ilość pobieranej wody ale także czas prania. Jestem z niej bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 13.02.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 W mojej przynajmniej tak jest, ze jak mam mniej prania to ona waży go sobie o dostosowuje nie tylko ilość pobieranej wody ale także czas prania. Jestem z niej bardzo zadowolona. Krótko: masz pralke inteligentną! (nie daj sie wciagać do dyskusji o filozofii)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Do tak dużej pralki trzeba mieć sporo miejsca do przygotowania i podziału prania ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierowniczek 16.02.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Nie no chyba bez przesady. Przecież nie trzeba tam wrzucać całych 10kg, a na pewno lepiej się wypiorą. Po za tym na pewno musi mieć opcję żeby zużywać mniej wody do mniejszej ilości, "inteligentna" na pewno jest. Ale faktycznie taka pralka niewątpliwie przyda się większej rodzinie, albo przyda się każdemu ale większej rodzinie bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.02.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Sens kupowania takie pralki to m.in. ekologia i ekonomia.Używanie niepełnego bębna to zaprzeczenie obu założeń.Połowa bębna to lekka ściema. To podobnie jak samochód z 5 osobami spali więcej a tylko z kierowcą mniej - czyli właśnie dostosowuje ilośc paliwa do obciążenia. Wiecie jaka to róźnica w spalaniu ? Tak więc chcąc pomóc środowisku wypełniajmy będę do końca. Używajmy nawet dłuższych programów ale bęben powinien być pełny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 19.02.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Podstawowy cykl (pranie ciemnej bielizny) trwa 1,5 godziny. Pralka po załadowaniu prania sprawdza (waży ? ) i koryguje ten czas kiedy jest mniej załadowana np do 1 godziny. Myślę, że podobnie robi z wodą, kilkakrotnie pobierą ja i najprawdopodbniej waży. Ale nie zastanawiam się nad tym. Patrzycie na to od strony faceta regulującego rachunki a nie od strony zabieganej/zapracowanej kobiety. Więc Wasze priorytety nie są moimi priorytetami. Dla mnie jest ważne że nie muszę co dwa dni prac (czytaj wieszać, prasować, składać). Segregacja ... o czym piszecie ? JA mam pralkę w łazience o 2,8 m powierzchni i nie mam problemu z segregacją (segreguję tak samo jak poprzednio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.02.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ja wskazuję tylko na fakt że najlepiej jest gdy pralka jest pełna. A to oznacza rzadsze pranie. Z tego tytułu można i nalezy naciągnąć męza na zakupy ciuchów tak aby było na pełen wkład do pralki odpowiedniej kolorystyki. I to jest ekologiczne ..... i ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierowniczek 12.03.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 No tak masz rację z tą częstotliwością prania, ale taki komfort ma się tylko mając tak dużą pojemność w pralce. Tylko kupowanie takiego sprzętu ma sens przy odpowiednich wymiarach, bo chyba nie sztuka zrobić dużą pojemność pralki w dużych wymiarach. Coś mi się obiło że ta akurat pralka jest w normalnych wymiarach ale ręki sobie nie dam obciąć, jak tak to chyba dobry pomysł. Kto by chciał w domu taką wielką szafę jak w pralniach hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts