Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wściekła limonka na ścianie. Utknęłam.

jaksie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaksie - w pokoju moich synków (2,5 i 5.l) jest właśnie podobna limonka na ścianie (kolor z mieszalnika Beckersa) i nie wyobrażam sobie by mieli inny kolor ścian (póki co, bo za jakiś czas pewnie będzie malowanie siłą rzeczy). I przyznam Ci, że jak malarz skończył malować to byłam trochę przerażona jaskrawością tego koloru :wink:. Tymczasem jak wstaliśmy meble, zabawki,i itd., to ten kolor zrobił się taki "spokojniejszy" i pastelowy. Baaardzo mi się podoba. Moim dzieciom i tym co przychodzą też się podoba i to jest najważniejsze :D

A, sufit jest jasnobłękitny (też z mieszalnika Beckersa) by nawiązywał do podłogi w kolorze klonu morskiego (coś a la jasnoniebieski). Meble są w jasnym kolorze (nie pamiętam nazwy ale coś jakby kolor klonu). Brakuje jeszcze narzut na ich tapczany, ale i tak całość wygląda fajnie i przyjemnie spędza się w nim czas :D

Brzmi jak reklama :lol:

Ja proponuję duże białe ramy ze sporym białym paspartou ... trochę zasłonią ścianę i nadadzą lekkości. Jasne dodatki jak najbardziej wskazane, ale dodałabym również jakiś kolor, np kobalt -ale żeby ocenić co by najbardziej pasowało warto oglądnąć na żywo ... Do tego jakieś roślinki (najlepiej na wysokości poza zasięgiem rączek :) )

http://images42.fotosik.pl/168/a883950a8dd16509med.jpg

To kolor ścian w pokoju mojego 2letniego synka.

Planowaliśmy 3 tony jasniejszy, a wyszedł szkaraddnie jaskarawy, jak widać wyżej :evil:

Musi zostać, bo jeśli chcemy się wreszcie wprowadzić, to nie ma mowy o kolejnym malowaniu.

Meble będą z jasnego "drewna", nie ma pojęcia w jakich kolorach zrobić zasłonki, dywan, kapę na łóżko. Doradźcie coś proszę.

My pomalowaliśmy podobnym kolorem i tez dla dwulatka. Podoba mi się ten kolor ogólnie, ale stwierdziłam że mój synek jest za bardzo żywiołowy na przebywanie w pomieszczeniu gdzie jest taki kolor i ja go przemaluję.

Do takiej limonki wg mnie pasuje granat i biel. Ciekawa jetsem co wymyślisz.

W rzeczywistości jest jasniejszy, mieszkam teraz tu od wczoraj i widzę, że kolor na zdjęciu jest dużo bardziej jaskrawy. Niestety nie umiem tego uchwycić na zdjęciu :evil:

Kolor zostaje, jasna kremowakapa na łózko już jest, neistety mam problem z zasłonkami.

Poszłam do salonu z firanami, ktory robił nam zasłony do reszty domu, wybrałam ładny materiał, krem, taki "surowy" materiał bez zadnego połysku, wzoru. Z robocizną wyszło grubo ponad 700 zł. Inne, tansze materiały były takie sztuczne, połyskujące itp :( Chyba oszaleli. Niestety sama szyć nie potrafię. Chyba kupię jakieś gotowe zasłony w IKEA.

jaksie, a zajrzyj na stronę ww.stylus.pl, kupowałam tam cudny śmietankowy materiał imitujący len. Nazywało się to Danis, i za 10 metrów wyszło mi 330 zł, a wystarczyło mi to na zasłonki na cztery okna. Tyle że ja szyję sama, ręcznie; mają też usługę szycia - ale wtedy wiadomo, drożej..

jaksie, właśnie trafiłam na ten wątek- wrzuć fotki, jak pokój będzie gotowy. Jak dla mnie limonka jest fajna dla chłopca.

Osobiście jestem zdania, że tylko nudne "kawomleki" i beże "wyciszą" pokój- jeśli naprawdę tego potrzeba.

W razie jakby co, to może duży plakat z jakiegoś fajnego filmu kinowego można rzucić na ścianę. W Jankach, jak się ładnie uśmiechniesz, dostaniesz plakat z aktualnego repertuaru. Przetestowałam- młody ( i starszy też :roll: ) zachwyceni. Aktualnie u mnie wisi "Załoga G" :wink:

Wszyscy zawsze popełniają ten sam błąd, nie biorąc poprawki na to że kolory znajdujące się w katalogach i na próbkach są różne. Dzieje się tak chociażby dlatego że ściany mają inną chłonność, albo żeby daleko nie szukać zwykłe oświetlenie pokoju również ma wpływ na kolor ścian. Ja zawsze doradzam klientom aby po przygotowaniu ściany do malowania gdzieś z boku na ścianie przetestowali sobie barwę, taki prosty zabieg często zapobiega podobnym sytuacją jak ta z jaskrawą limonką. Jak podoba sie wam kolor podchodzący pod zieleń to przetestujcie Barwy natury zielona herbata, jest na 100% bardziej stonowany i na pewno będziecie zadowoleni. A tak w ogóle osoba która sprzedaje wam farby powinna zasygnalizować wam że ten kolor jest taki jaskrawy!

Wszyscy zawsze popełniają ten sam błąd, nie biorąc poprawki na to że kolory znajdujące się w katalogach i na próbkach są różne. Dzieje się tak chociażby dlatego że ściany mają inną chłonność, albo żeby daleko nie szukać zwykłe oświetlenie pokoju również ma wpływ na kolor ścian. Ja zawsze doradzam klientom aby po przygotowaniu ściany do malowania gdzieś z boku na ścianie przetestowali sobie barwę, taki prosty zabieg często zapobiega podobnym sytuacją jak ta z jaskrawą limonką. Jak podoba sie wam kolor podchodzący pod zieleń to przetestujcie Barwy natury zielona herbata, jest na 100% bardziej stonowany i na pewno będziecie zadowoleni. A tak w ogóle osoba która sprzedaje wam farby powinna zasygnalizować wam że ten kolor jest taki jaskrawy!

Kolor jest idelanie taki jak na próbniku, problemem jest tylko ułomność ludzkiego albo mojego tylko oka ;) Inaczej odbieram ten sam kolor na małej powierzchni w katalogu, a inaczej na dużej ścianie. Teraz wiem, ze powinnam wybrać ten sam odcień, tylko 2-3 tony jaśniejszy. I tyle.