Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMY AMALTEA W CAŁYM KRAJU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to będę pierwsza :)

my budujemy w Gorzowie Wlkp, ale dopiero co kupiliśmy projekt :)

wprowadzamy kilka zmian:

- powiekszamy salon kosztem podcienia ( likwidujemy podcien )

- powiekszamy małą łazienke na dole i kawałek kotłowni ( pomieszczenia gosp.)

- likwidujemy spizarnie na rzecz wiekszej kuchni

prosze o pomoc we wstawianiu zdjec, jak to sie tu robi bo ni jak nie moge tego rozpracowac :)

dzieki

U mnie też jest kilka zmian. Właśnie projekt jest przerabiany przez architekta. Stworzyłem taki plan z wytycznymi co do zmian.

Zmiany:

- poszerzony garaż o 1metr

- wydłużony wykusz o około 1metr

- likwidacja drzwi tarasowych od jadalni oraz w sypialni

- zmiana wyglądu tarasu- podział na taras zadaszony oraz taras słoneczny (wygląd będzie inny niż na planie)

- boczne drzwi w garażu

http://img508.imageshack.us/img508/6540/1896small1.jpg

a gdzie budujesz?

zapomnialam tez dodac o tym, ze rowniez likwidujemy wyjscie z jadalni ( bo nie bedzie podcienia ) natomiast wyjscie z salonu będzie na glownej scianie , drzwi okienne przesówne, na taras który bedzie wlasnie za domem, bez zadaszenia.

Równiez rezygnujemy z wyjscia na taras z pokoju na dole, bedzie tam okno.

calkiem fajny pomysl z powiekszeniem wykuszu, tym bardziej jak likwiduję podcien to mozna troszke wysunąć wykusz ... hmm pomysle o tym :)

projekt dopiero bedzie u mnie jutro wiec zabieram sie od jutra za zmiany

a w jaki sposob powiekszyl pan garaz, w ktora strone, do tylu ?

jeszcze pytanko jakie ogrzewanie Pan wybral i w ogole jaki wyszedl koszt budowy domu w stanie surowym zamknietym..

bede wdzieczna za odpowiedz, dziekuje

Domek dopiero będzie budowany w okolicach Sobótki koło Wrocławia.

Garaż został poszerzony o jakiś metr po szerokości w prawo, aby można było swobodnie wsiąść do auta w garażu i jeszcze postawić jakieś półeczki.

Ogrzewanie to będzie piec na eko-groszek, a kosztów budowy na razie nie widać:) Teraz jedynie są koszty związane z formalnościami.

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Witam,

Jestem bardzo zainteresowany kupnem projektu z pracowni dobre domy zwanym Harmonia II. Jest to praktycznie ten sam projekt co Almatea - różni się układem wewnętrznym. Bardzo chciałbym zobaczyć jak wygląda projekt Harmonia lub Almatea na żywo. Mieszkam we Wrocławiu. Jeśli ktoś byłby w stanie pokazać mi swoje dotychczasowe dokonania to bardzo proszę o kontakt.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

LukaszKo - wprowadziłes ciekawe zmiany w projekcie. Być moze zainspiruję się niektórymi z nich (np wydłużonym wykuszem czy drzwiami do garażu).

Od jakiegoś czasu myślę jednak jeszcze o jednej zmianie. Nie podobaja mi się schody w Amalteii - są zupełnie schowane i obudowane ścianami. Sa ciemne i niewyeksponowane. Myślę więc o likwidacji ścianki przy schodach,co spowoduje pomniejszenie gabinetu (stanie się on pokojem kwadratowym co akurat mi bardziej odpowida) ale "otworzy" schody.

Brałes to pod uwagę?

Martwię się tez nieco małym salonem, ale nie chcę zrezygnowac z podcienia.

Najchętniej zaglądnęłabym we wnętrze postawionego już domku, no ale na naszym terenie (z tego co czytałam) to dopiero na wiosnę ruszają budowy.

ja likwiduję podcień aby powiekszyc wlasnie salon i w ogole tego nie zaluje, mysle ze to bardzo dobre rozwiazanie ( mi akurat ten podcien niepotrzebny, a wiekszy salon - owszem, ten przy tym ukladzie jest za maly ).

schody.... tak, masz racje, tez pomysle dzis z narzeczonym o ich odslonieciu.

ja powiekszam tez kuchnie likwidujac spizarnie ( bedzie wystarczajaco duzo szafek na przetwory ) :)

Mam pytanko - czy zakupując projekt muszę w treści zamówienia wypisac wszystkie proponowane zmiany czy robię to dobiero po zakupie projektu z osobą, która te zmiany będzie na niego nanosiła?

(bo kupić już musimy a wciąż trwają dyskusje co do kosmetycznych zmian :) )

Witam serdecznie:)

O wyeksponowaniu schodów nie myślałem w ogóle. Już projekt jest poprawiany przez architekta.

Co do zgody od pracowni projektowej na zmiany to trzeba wymienić te, które zmieniają konstrukcję domu np. likwidacja podcieni, wydłużenie garażu itd.

Pozdrawiam :)

Witam pytanie do kaati

Chodzi mi o wydłużenie garażu jak zgłosiłaś tą zmianę to jak zmienił się koszt projektu???? Czy zmianę okien wyjściowych na taras na zwykłe okna też trzeba zgłaszać??? Oraz czy powiększenie kuchni o spiżarnię wpływa na zmianę kosztów projektu???

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

• 1 month później...
  • 2 weeks później...