Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMY AMALTEA W CAŁYM KRAJU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Witam wszystkich milosnikow Amaltei.Super sprawa,aby w jednym miejscu gromadzic wszelkie informacje z budowy tego domku.Ja rowniez dolaczam do tej gropy gdyz´spelnia on wszystkie wymogi warunkow zabudowy.Od tych warunkow zabudowy powinnam zaczac poszukiwania projektu,a nie od tego co mi sie podoba i pasuje.Dobrze,ze trafilam na ten projekt,bo jest swietny.Do majacych juz stan surowy prosba o wklejanie zdjec ze srodka domku,gdyz tych jest malo.Z pozdrowieniami.

Witaj DaJa.Nasza Amaltee bedziemy budowac w Jeleniej Gorze i mam nadzieje,ze nie bedzie tak drogo jak w innych rejonach.Na zime planujemy zrobic stan zero,architekt wybrany,a ja siedze i rysuje poprawki jakie mamy popelnic.Glownie zalezy nam na parterze i to na nim sie skupilam.Jak mi sie uda to jutro wstawie trzy wersje po liftingu.Z pozdrowieniami.

Witaj Alutka:)

My już po poprawkach:

- powiększenie tarasu (będzie zadaszpony pod podcieniem) i otwarty z tyłu domu (z zachowaniem jego wyglądu - schodów i bocznych murków),

- zamiana okien z wyjściem na taras. Na podcień zostawiłam jedynie wyjście z wykuszu; na taras z tyłu domu będzie się wychodziło wyjściem na tylnej ścianie domu,

-likwidacja wyjścia na taras z gabinetu,

- "otwarcie" schodów poprzez usunięcie ściany (bardzo nie podobao mi się to co jest w projekcie, wygląda to jak "klatka schodowa"), co spowodowało zmniejszenie gabinetu (ale dzięki temu będzie kwadratowy),

- drzwi z tyłu garazu

- likwidacja spiżarni (ale nad tym jeszcze dumam...)

Na górze bez większych zmian - tylko likwidacja pralni i tym samym powiększenie łazienki:)

Edytowane przez DaJa

Witam wszystkich miłośników Amaltey!!! Ale nas jest! Ale ja byłam pierwsza!!! HI hi. Jest jeszcze jedna stronka gdzie możecie dowiedzieć się ważnych rzeczy, na forum watek: Czy budije ktoś Amaltea 1??? Napisałam go dawno temu i niestety opuściłam się trochę w uzupełnianiu wiadomości. warto zobaczyć. pozdrawiam pierwszy posiadacz AMALTEII

• 3 weeks później...

Witam,

również planujemy z żoną rozpocząć budowę Amaltei, choć pewnie dopiero w przyszłym roku, i w związku z tym nasze pytanie. Czy można by podjechać do kogoś z okolic Wrocławia, to pytanie zwłaszcza do LukaszKo, bo sami mieszkamy niedaleko i chcielibyśmy zobaczyć jak domek prezentuje się na żywo? Nawet jeśli jest w stanie budowy, to dużo by nam to pomogło.

Pozdrawiam,

Michał Strauss

Witam sedecznie

Jak sie miło składa bo my również z Jeleniej Góry i jesteśmy już na etapie więźby dachowej. Ten domek jest wspanialy juz nie moze sie doczekac w nim zamieszkac.

A tu jeszcze zalacze aktualne zdjecie.

Pozdrawiam.

Witaj DaJa.Nasza Amaltee bedziemy budowac w Jeleniej Gorze i mam nadzieje,ze nie bedzie tak drogo jak w innych rejonach.Na zime planujemy zrobic stan zero,architekt wybrany,a ja siedze i rysuje poprawki jakie mamy popelnic.Glownie zalezy nam na parterze i to na nim sie skupilam.Jak mi sie uda to jutro wstawie trzy wersje po liftingu.Z pozdrowieniami.

DSC06243..jpg

DSC06240..jpg

DSC06238..jpg

Edytowane przez monmiron84

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Monmiron - gratuluję zaawansowania! :) Mam pytanko - czy podwyższałeś ściankę kolankową? Jesli nie to prosze podaj mi realną wysokość ścianki kolankowej z murłata i wieńcem (w projekcie jest to 50 cm i nie wiem jaka będzie wysokość "na gotowo"). My dopiero na etapie fundamentów ale wciąż pełni obaw o te pokoiki na górze...[

Witam

My podnieśliśmy górne piętro o dwa pustaki, czyli razem cztery, więc wysokość ściany kolankowej mamy wyższą niż w projekcie. Nam wychodzi ok 1m.

Dzięki temu wyszło nam także użytkowe poddasze na które bedzie można sie dostac po tzw. kaczych schodach i jest naprawde duże i przestrzenne.

Załącze kilka zdjęć na których mniej więcej to widać. Pozdrawiam.

DSC06926..jpg

DSC06888..jpg

DSC06910..jpg

DSC06921..jpg

Dzięki za odpowiedź:) W związku z opowiedzią nasunęło mi się jeszcze kilka pytań (jesli można...):

1) Co prezentuje zdjęcie nr2 ? Jaką część domu?

2) Czy wraz z podniesieniem ścianki kolankowej wydłużyłeś krokwie i powiększałeś dach? Wszyscy zwracają nam uwagę, że bryła domu zdecydowanie zmieni się na gorsze jeśli nie wydłużymy dachu

3) Czy moge jeszcze prosić o jedno zdjęcie? Chodzi mi o te bliźniacze pokoiki na górze. Zazwyczaj zamieszczane są zdjęcia "na wprost", prezentujące drzwi balkonowe. Czy mogłabym zerknąc "w głąb" tych pokoików?

(a ja "doktoryzuję się" ze wstawiania tu zdjęć! i nie mam bladego pojęcia jak to zrobić!)

Zdjecie numer 2 przedstawia wlaśnie góre, tylko że my nie stawialismy jeszcze ścianek działowych, dlatego nie bede w stanie pokazać ci tych pokoi na zdjęciach bo w tej chwili jest to duża przestrzeń. Co do dachu to nic sie takiego nie zmieniło oprócz faktu ze cały budynek poszedł do góry, krokwie były zamówione takie same, ale z tego co wiem to zazwyczaj sie je troszke dluższe i tak zamawia a później docina.

Aby dodać zdjęcie musisz kliknąć na wiecej opcji, wtedy bedziesz miala więcej ikon w pasku. Jadna z tych ikon to spinacz z kawałkiem kartki, musisz kliknąć na niego. Wtedy wyskoczy ci nowe okno z napisem DODAJ PLIKI, po naciśnięciu tego wyskoczy ci jeszcze jedno małe okna i tam bedziesz mogla juz zciągnać zdjęcia. Muszą one tylko mieć określoną wielkość, ja swoje musze zmniejszać w programie Infran View.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj, a ja załącze nowe zdjęcia juz z oknami dachowymi.

DSC06965..jpg

DSC06953..jpg

DSC06952..jpg

DSC06951..jpg