Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMY AMALTEA W CAŁYM KRAJU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
U nas już postępy w stawiawianiu ścianek działowych, nareszcie widać jakie będą pomieszczenia, zdecydowaliśmy się wprowadzić zmiane w pokoju na dole jak widać na zdjęciu. W pokoju w tej wnęce bedzie zabudowana szafa i przynajmniej będzie widać schody, a nie będą tak schowane pomiędzy ścianami. A z kolei na zewnątrz wylewane są schody.

DSC07057..jpg

DSC07055..jpg

DSC07052..jpg

DSC07050..jpg

DSC07051..jpg

Bardzo pożąda kronika budowy, fantastycznie to wygląda, pewnie jesteście bardzo podekscytowani, że to już tyle, chociaż z drugiej strony jeszcze tyle. Ze zdjęć wygląda że prace są wykonywane bardzo dokładnie. W związku z podwójnym garażem dom wydaje sę dużo wiekszy. Jestem bardzo ciekawa dalszych waszych postępów więc prosze nas uaktualniać. Pozdawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wrzucam kilka naszych aktualnych fotek. Kolejno - przód, bok (od str wykusza), tył. Mamy kilka zmian, mi.n taras będzie zachodził zakolem od podcienia aż na tył domu i wuyjście na taras będzie własnie z tyłu domu i z wykusza. No i dodaliśmy drzwi do garażu od tyłu domu.

Iza - dodaj kilka zdjęć! :)

Monmiron - tak, tak te schody wypada nieco odsłonić. Pomyśleliśmy o tym juz na etapie adaptacji projektu, tyle, że u nas wyszło to kosztem gabinetu. I doradzono nam nieco obniżyć wysokośc stopni na schodach. Podobno wg projektu jest ciut za wysoko. Nie wiem, nie znam się, ale zmiany wprowadziliśmy:)

Aganicz - witaj i tu! :)

przód.jpg

bok.jpg

tył.jpg

Edytowane przez DaJa

Dokladnie, nam nikt tego nie doradzil i po wylaniu schodow okazalo sie za sa wlasnie odrobine za wysoko. Jak dla mnie nie ma az takiej roznicy bo moj wzrost nie jest na tyle wysoki zeby mi to przeszkadzalo. Ale jezeli chodzi o osoby wyzsze schodzac w dol ma sie wrazenie, ze sie zachaczy glowa o podciag. W zwiazku z tym aby nikt z nas nie nabral triku przechylania glowy na bok przy schodzeniu w dol musilismy skuc troche podciag.

Wyeksponowalismy je rowniez kosztem gabinetu ale wydaje mi sie ze warto bylo.

A jak tam wszystkim idzie teraz budowa, bo u nas w Podgorzynie troche zasypalo sniegiem i mielismy problem z dojazdem i wogole bardzo zimno. :cry::cry:

• 1 month później...

My dopiero za jakiś miesiąc ruszymy z budową (jak pogoda pozwoli). Mam pytanie do tych, co są na dalszym etapie. Chodzi o schody zewnętrzne, te półokrągłe. Czy myśleliście już czym je wykończyć, żeby było ładnie i trwale. Mój wykonawca sugeruje, żeby zrobić takie zwykłe, "kanciaste", bo łatwiej wykończyć, ale akurat taki kształt mi się podoba. Na zdjęciu widziałam, że jednak robicie półokrągłe ( np.monmiron84 ). Jakieś sugestie dotyczące wykończenia tych schodów?

Odwiedź profil

Zobacz posty Prywatna wiadomość

Odwiedź dziennik budowy Dodaj do kontaktów

Płatny profil

Witam

Szczerze mówiąc to nie zastanawialiśmy się nad tym jeszcze, natomiast miałam taką samą sytuacje, że tesciu, który nam stawia dom upieral się przy bardziej prostych schodacha, ale jakoś mi się to nie widziało, więc się uparlam przy takich. Nie zastanawialam się nad tym, bo nie ma to aż takiego wielkiego znaczenia dla mnie, w związku że poruszyleś ten temat to troszke poszukałam w necie, jednak dalej nie wiem. Napewno jednak nie beda to kafle bo to nie mój gust, ale przypuszczam, że są praktyczne.

A w jakiej części kraju się budujecie?

Pozdrawiam

Województwo pomorskie. Kafle nie wchodzą w grę, za dużo cięcia i potem, przy naszych zimach, niestety pęka i odpada.Myślałam, że ktoś już wykańczał i coś może podpowie na podstawie swoich doświadczeń.

Pozdrawiam

Rzeczywiście trochę jest tych firm w internecie, ta http://www.eko-dar.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=48 jest z zachodniopomorskiego. Bardzo podobna oferta. Pewnie będzie trzeba poszukać coś bliżej Gdańska. Stopnie wyglądają solidnie i estetycznie, dodatkowo te z grubszym kruszywem wyglądają " antypoślizgowo " co tez jest ważne przy schodach zewnętrznych.

Dzięki za sugestie, tez wcześniej o takim wykończeniu myślałam, ciekawe jak to wygląda cenowo.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich budujacych Amaltea. Po kilkunastomiesiecznym oczekiwaniu nasza budowa rusza na wione:) W ciagu tych miesiecy zastanawialem sie nad wieloma kwestiami dotyczycymi budowy. Pierwszym dylematem jest umiejscowienie kotlowni. Prawdopodobnie miejsce obok komina plus przestrzen pod schodami moze okazac sie za mala (planuje kociol na pelet wraz z zasobnikiem). Alternatywa jest ogrzewanie geotermalne przy ktorym problem znika.

Kolejne pytanie to czy podnosic scianke kolankowa (o jedena warstwe). Widzialem kilka roznych zdjec i te domki z podniesionymi sciankami nie wygladaja juz tak efektownie.

Odnosnie wykonczenia schodow zewnetrznych. Widzialem kilka realizacji (w necie) schodow wykonanych z kostki granitowej i wygladlo naprawde ladnie. Moj wykonawca rowniez proponuje kanciaste ale to tylko dla swojej wygody. Mi podobaja sie jednak zaokraglone:)

Pozdrawiam

Witam, rzeczywiście podniesienie ścianki kolankowej psuje wygląd bryły. My nie zamierzamy podnosić. Problemu kotłowni u nas nie będzie bo mamy gaz ziemny i ogrzewanie będzie gazowe plus kominek. Dziękuję za zdjęcia schodów. Rzeczywiście, takie zaokrąglone schody to większe wyzwanie dla wykonawcy, chociażby sam szalunek. Ale zdecydowanie bardziej pasują do całości.W jakiej części kraju budujecie? Na jaki materiał zdecydowaliście się na ściany? My chcemy budować z Silki, tak jak w projekcie. Wykonaca przekonuje o wyższości Porthermu, ale chyba jednak zostanie Silka.Trochę "chłodniejsza" ale ma inne dobre właściwości, np. dobrze kumuluje ciepło.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam.

Budujemy w poludniwej czesci woj. pomorskiego. Zdecydowalismy sie ytong 24 plus docieplenie welna lub styropianem . Odnosnie materialu na docieplenie jeszcze nie zdecydowalem. Podobnie jak ze scianami kazdy material ma swoje wady i zalety. Wybralbym rowniez silke na sciany ale nasz murarz nie ma doswiadczemia z tym materialem, niech sie uczyl na innej budowie:) O dobrego majstra u nas w rejonie jest dosc ciezko a oferta profesionalnej firmy byla dwukrotnie wyzsza. Dla mnie optymalna wysokosc scianki to 80 cm (w projekcie jest chyba 70 cm).

Mam zamiar zbudowac dom energooszczedny ale zobaczyma jak to wyjdzie w praktyce.

Pozdrawiam