Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMY AMALTEA W CAŁYM KRAJU

Recommended Posts

Rzeczywiście trochę jest tych firm w internecie, ta http://www.eko-dar.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=48 jest z zachodniopomorskiego. Bardzo podobna oferta. Pewnie będzie trzeba poszukać coś bliżej Gdańska. Stopnie wyglądają solidnie i estetycznie, dodatkowo te z grubszym kruszywem wyglądają " antypoślizgowo " co tez jest ważne przy schodach zewnętrznych.

Dzięki za sugestie, tez wcześniej o takim wykończeniu myślałam, ciekawe jak to wygląda cenowo.

Pozdrawiam.

Hej Grape gdzie budujecie bo My tez zaczynamy pod koniec marca jak sie uda z Almateą II w Baninie :)

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

eva&jarek - my baaardzo dugo zastanawialismy sie nad ścianką kolankową... Ostatecznie, juz po otrzymaniu pozwolenia na budowe zdecydowaliśmy się jednak podniesc i robiliśmy poprawki do projektu. Podnieslismy o jeden rząd cegły (w sumie z murłata i wieńcem dobijemy do 100cm).

eva&jarek - my baaardzo dugo zastanawialismy sie nad ścianką kolankową... Ostatecznie, juz po otrzymaniu pozwolenia na budowe zdecydowaliśmy się jednak podniesc i robiliśmy poprawki do projektu. Podnieslismy o jeden rząd cegły (w sumie z murłata i wieńcem dobijemy do 100cm).

Mamy jeszcze kilka miesiecy na podjecie decyzji odnosnie scianki kolankowej. Wydaje mi sie, ze po podniesieniu o jedna warstwe (zakladam ze bliczek ma wysokosc 20cm) dobijecie do 90 cm. By zamaskowac nieco podniesienie scianki kolankowej mozna podobno wydluzyc krokwie i jeszcze ewenlualnie zmienic nieco kat nachylenia dachu. Cos kosztem czegosc, na ocene decyzji przyjdzie jeszcze poczekac. Pozdrawiam

Domyślam się, że ciężko podjąć taką decyzję czy troszke podnieść czy może zostawić tak jak w projekcie, ale jeżeli mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami to według mnie jeden lub dwa pustaki więcej, w ogólnym całoksztaucie naprawdę nie robią aż takiej rożnicy, a napewno nie jest to kosztowne, ale za to zyskaliśmy dużo wiecej miejsca w środku. Jak tak sobie pomyśleć to jednak we wnętrzu domu będziemy przebywać częściej niż oglądać go z zewnątrz, a przestrzeń jaką zyskaliśmy jest tego warta. Na załaczonych zdjeciach można sobie porównać dom z projektu i nasz z podniesioną ścianką kolankową do 1m. Na jednym ze zdjęć stoimy na strychu, który będzie w pełni użytkowy ponieważ swobodnie można się po nim przemieszczać.

Co do ogrzewania, u nas bedzie kominek w wężownicą i płaszczem wodnym i piec gazowy jako alternatywa.

Pozdrawiam

w2_h286..jpg

w1_h286..jpg

w2_h286..jpg

w1_h286..jpg

DSC07139..JPG

DSC07027..JPG

DSC06774..JPG

Edytowane przez monmiron84

Domyślam się, że ciężko podjąć taką decyzję czy troszke podnieść czy może zostawić tak jak w projekcie, ale jeżeli mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami to według mnie jeden lub dwa pustaki więcej, w ogólnym całoksztaucie naprawdę nie robią aż takiej rożnicy, a napewno nie jest to kosztowne, ale za to zyskaliśmy dużo wiecej miejsca w środku. Jak tak sobie pomyśleć to jednak we wnętrzu domu będziemy przebywać częściej niż oglądać go z zewnątrz, a przestrzeń jaką zyskaliśmy jest tego warta. Na załaczonych zdjeciach można sobie porównać dom z projektu i nasz z podniesioną ścianką kolankową do 1m. Na jednym ze zdjęć stoimy na strychu, który będzie w pełni użytkowy ponieważ swobodnie można się po nim przemieszczać.

Co do ogrzewania, u nas bedzie kominek w wężownicą i płaszczem wodnym i piec gazowy jako alternatywa.

Pozdrawiam

Rozumie, ze podniesli Panstwo/podniesliscie o 2 rzedy? Ja rozpatruje ewentualnie o jeden. Tyl domu wyglada fajnie, przod czolo lekko podwyzszone ale efekt koncowy bedzie najwazniejszy. Na stryszku nam nie zalezy, znajac zycie to i tak bedzie tam graciarnia. Brak schodow i tak ograniczy jego funkcjonalnosc.

Planujemy kominek rekraacyjnie. Mysle nad geotermalnym ale zobaczymy jak bedzie z finansami. Jak koszty nas przerosna to piec na pelet.

Ogolnie zazdroszcze postepow w pracy.

Pozdrawiam:)

Co do naszego stryszku, to sie zgadzam pewnie był by nieźle zagracony gdyby miał forme typowego strychu, jednak po kilku zmianach i przeróbkach jesteśmy w stanie zainstalować kacze schody z normalnym wejściem na strych, w związku z tym zdecydowałam się zrobić tam pralnie wraz z suszarnią i miejscem do prasowania, a na drugim koncu będzie stała męża siłownia. Wszystkie brudy z daleka :p

Oby do kwietnia i ruszamy dalej. :lol2:

Co do naszego stryszku, to sie zgadzam pewnie był by nieźle zagracony gdyby miał forme typowego strychu, jednak po kilku zmianach i przeróbkach jesteśmy w stanie zainstalować kacze schody z normalnym wejściem na strych, w związku z tym zdecydowałam się zrobić tam pralnie wraz z suszarnią i miejscem do prasowania, a na drugim koncu będzie stała męża siłownia. Wszystkie brudy z daleka :p

Oby do kwietnia i ruszamy dalej. :lol2:

To niezly pomysl z zagospodarowaniem tego strychu. Mamy jeszcze duzo czasu by to rozwazyc. Bedziemy jednoczesnie budowac dodatkowy garaz (wolnostojacy), wiec na brak miejsca nie powinienem narzekac. Za kilka tygodni czekaja nas prace fundamentowe. Mam nadzieje, ze wiosna sie nie spozni w tym roku:)

Pozdrawiam

Mamy jeszcze kilka miesiecy na podjecie decyzji odnosnie scianki kolankowej. Wydaje mi sie, ze po podniesieniu o jedna warstwe (zakladam ze bliczek ma wysokosc 20cm) dobijecie do 90 cm. By zamaskowac nieco podniesienie scianki kolankowej mozna podobno wydluzyc krokwie i jeszcze ewenlualnie zmienic nieco kat nachylenia dachu. Cos kosztem czegosc, na ocene decyzji przyjdzie jeszcze poczekac. Pozdrawiam

ja równiez uwazam, ze podniesienie o 1 rzad cegieł róznicy w bryle domu nie robi. Przy 2 rzedach uwazam, ze juz powinno sie wydłuzac krokwie. U nad dojdziemy do 1 metra ścianki kolankowej, bo oprócz podniesienie o 1 rząd cegieł architekt zaproponował nam obniżenie stropu o 10 cm (podobno w projekcie jest więcej niz standard). Zgodzilismy sie na to i tym samym w na parterze mamy - 10 cm nad głowa (kompletnie nieodczuwalne), a na piętrze dodatkowe +10 cm ścianki kolankowej :)

Edytowane przez DaJa

ja równiez uwazam, ze podniesienie o 1 rzad cegieł róznicy w bryle domu nie robi. Przy 2 rzedach uwazam, ze juz powinno sie wydłuzac krokwie. U nad dojdziemy do 1 metra ścianki kolankowej, bo oprócz podniesienie o 1 rząd cegieł architekt zaproponował nam obniżenie stropu o 10 cm (podobno w projekcie jest więcej niz standard). Zgodzilismy sie na to i tym samym w na parterze mamy - 10 cm nad głowa (kompletnie nieodczuwalne), a na piętrze dodatkowe +10 cm ścianki kolankowej :)

To pewnie przy stropie monolitycznym da sie jeszcze cos wycisnac (bedzie cienszy). Zamierzam zrobic wymyslne sufity podwieszane, wiec obnizac raczej nie bede ale pomysl dobry:)

• 2 weeks później...
Eva&jarek - wiesz, zalezy gdzie się stawia dom. My na wiosce i szczerze mówiąc rolety zewnętrzne dadzą mi poczucie bezpieczenstwa. Zamykamy od zewnątrz cały dom - górę i dół. Koszt rózny zalezy na co sie zdecydujesz. Proste rolety bez mechanizmów silniczkowych to koszt ok 7 tysiecy. Ale takie zdalnie sterowane na pilota i z owymi silniczkami (polecane zwłaszcza przy duzych, tarasowych oknach) to koszt od...12 do 17 tysięcy...

Eva&jarek - wiesz, zalezy gdzie się stawia dom. My na wiosce i szczerze mówiąc rolety zewnętrzne dadzą mi poczucie bezpieczenstwa. Zamykamy od zewnątrz cały dom - górę i dół. Koszt rózny zalezy na co sie zdecydujesz. Proste rolety bez mechanizmów silniczkowych to koszt ok 7 tysiecy. Ale takie zdalnie sterowane na pilota i z owymi silniczkami (polecane zwłaszcza przy duzych, tarasowych oknach) to koszt od...12 do 17 tysięcy...

Tez budujemy na wsi - choc duzej. Wyslalem zapytanie do firmy zajmujacej sie produkcja okien jednak nie otrzymalem odpowiedzi. Dla mnie glowna zaleta ma byc oslona przed zimnem, sloncem i swiatlem. Zdecyduje sie raczej na elektryczne. Rozwazam jeszcze montaz rekuperacji i paru jeszcze innych udogodnien. Zobaczymy najpierw ile wyniesie nas stan surowy zamkniety. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

U nas juz taki stan jak widac na zdjęciach.

dziś zdjeto szalunek ze schodów i w końcu mozna normalnie pospacerowac po górze:)

jestesmy tez po pierwszej wycenie mebli kuchennych (wycena z samego Wolsztyna; oczywiście Meble Wolsztyńskie).

Cena - masakra. szkoda nawet gadac! :(

przód.jpg

tył1.jpg

tył.jpg

• 1 month później...

za pare tygodni rozpoczynam budowe Amaltea I (odbicie lustrzane), nie widziałem tego wątku wcześniej ale po przeczytaniu waszych postów powiększył bym salon, wykusz i garaż o 1m, ale za późno w projekcie zmieniłem parę rzeczy np. powiększyłem okna z przodu z 120 na 150, zlikwidowałem drzwi w jadalni, drzwi w pokoju zamiast tego okno, pod całością podpiwniczenie, wejście do piwnicy z pom. gospodarczego i z zewnątrz, na pewno podwyższę ścianę kolankową i zrobie trzeci strop jak się da jeszcze nie wiem musze z kierownikiem to uzgodnić (kierownik to wuja bardzo dobry i mądry facet i nie popuści niczego w budowie oka nie przymknie na nic i troche mnie to przeraża) nie chce rigipsów wole strop, ogólnie dom podoba mi się i jak wybraliśmy projekt nie wiedziałem gdzie mogę go zobaczyć a obecnie trzech znajomych buduje ten projekt dwóch w tej samej miejscowości i jeden 5 km dalej:)oni już budują więc myślę ze będę na ich błędach się uczył:) jak skończą domy i ja to dodam moje i ich zdjęcia jak się zgodzą:) jak będę miał zdjęcia to dodam

wracając do podpiwniczenia zrobiłem je ponieważ nie miałem gdzie umieścić pieca, a tak to będzie w piwnicy i dodatkowo będzie trzeci komin do pieca,

Łukasz a z jakiego regionu Polski jesteś? U nas w obrębie ok 20 km nasza Amaltea będzie trzecim takim domkiem:)

No my nie mamy podpiwniczenia, ale piec (ogromny!) bez problemu zmieści się na przeciw pomieszczenia gospodarczego (koło schodów).

Teraz walczymy z instalacjami. Jednoczesnie ida elektryka i wod-kan, a za moment ruszy ogrzewanie...

Witam ponownie

U nas byl maly zastuj, ale powoli ruszamy dalej. Jak na ta chwile rozprowadzamy elektryke a hydraulicy zakonczyli prace 2 dni temu, bardzo szybko sie z tym uwineli bo w 10 dni rozprowadzili wszystki. szczerze powiem jak zobaczylam juz te wszystkie podłączenia w kotłowni to dostałam oczopląsu, tyle tego tam jest. Przed polożeniem podłogówki rozprowadziliśmy jeszcze rury do odkurzacza centralnego, dwa gniazda i podłączenie do szufelki kosztowalo nas 190zł.

Wkład kominkowy również podłączony i juz się nie moge doczekać aż to wszystko bedzie zatynkowane i bedziemy mogli upiękrzać wnetrza, ale na to jeszcze troche musze poczekac. Jak narazie tak to wyglada jak widac.

Pozdrawiam

DSC07965.jpg

IMG_8071.jpg

DSC07940.jpg

IMG_8076.jpg

DSC07962.jpg