Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMY AMALTEA W CAŁYM KRAJU

Recommended Posts

Monmiron - a u nas niespodziewnaie pojawił sie problem umieszczenia toalety pod skosem. Po prostu trzeba by wyjechac nia na środek łazienki, aby nie zahaczać głowa o skos! Kompletnie tego nie rozumiem, tym bardziej , że w projekcie dokładnie w tym miejscu zaplanowano sanitariaty. Co więcej - podnieslismy ściankę kolankowa (nie tak jak wy o 2 pustaki, lecz o jeden ale to i tak wyżej niz w projekcie!). ostatecznie, aby nie latac z tą toaleta po wszystkich ścianach łazienki umieścilismy ją pod oknem. tam jest nieco wyżej i nie zahacza sie głowa o skos. Ale absolutnie tak byc nie powinno!

U nas teraz walczy Vissman z wod - kan, zaraz zabierają sie za podłogówke. No i elektrycy dłubia swoje. Na razie góre zrobili.

Mam pytanie do Amalteowiczów - rozwazał ktos z was pozostawienie w przedpokoju na pietrze otwartej przestrzeni - mam na myśli wyeksponowanie belek z więźby dachowej? Nasz wykonawca namawia nas na to. Oczywiście pokoje byłby pozamykane sufitami (nad sypialnią byłby mały stryszek), ale nad przedpokojem sugeruje pozostawienie otwartej przestrzeni z ładnym wyeksponowaniem desek. Co wy na to?

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DaJa no to nie ciekawie wam wyszlo z tą toaletą, ciekawe jak to wygląda u innych którzy wogóle nie podnieśli tej ścianki kolankowej, szczególnie nie powinno tak wyjsć skoro tak jest na projekcie.Dziwne.

Co do pozostawienia przestrzeni i wyeksponowania belek to zdecydowalismy sie na to w pokoju nad garazem(na zdjęciu), planujemy że z sufitu bedą zwisać dekoracyjne żarówki pomiedzy krokwiami, nie przyszlo nam do glowy aby tak samo zrobić w przedpokoju ponieważ my mamy użytkowe poddasze (w związku z podniesieniem ścianki kolankowej o te dwa pustaki wyszło nam wystarczająco miejsca aby tak zrobić). Ale musze przyznać, że gdyby nie poddasze to chyba bym sie nad tym głębiej zastanawiała, bo wydaje mi sie że efetk bedzie naprawde fajny.

Czy ktoś z was buduje sie może na Dolnymśląsku?

Pozdrawiam

DSC07395.jpg

DSC07396.jpg

Łukasz a z jakiego regionu Polski jesteś? U nas w obrębie ok 20 km nasza Amaltea będzie trzecim takim domkiem:)

No my nie mamy podpiwniczenia, ale piec (ogromny!) bez problemu zmieści się na przeciw pomieszczenia gospodarczego (koło schodów).

Teraz walczymy z instalacjami. Jednoczesnie ida elektryka i wod-kan, a za moment ruszy ogrzewanie...[/

koło Tuliszkowa pow. Turek w okręgu 1 km z moim 3 takie same domy powstają w okręgu 5 km czwarty dom, w kole też widziałem taki, każdy trochę zmienił ale ogólnie podobne do siebie np. znajomy z pom. gospodarczego i łazienki zrobił jedną dużą łazienkę, garaż przedłużył z tyłu i tam ma kotłownie

Witam ponownie

U nas byl maly zastuj, ale powoli ruszamy dalej. Jak na ta chwile rozprowadzamy elektryke a hydraulicy zakonczyli prace 2 dni temu, bardzo szybko sie z tym uwineli bo w 10 dni rozprowadzili wszystki. szczerze powiem jak zobaczylam juz te wszystkie podłączenia w kotłowni to dostałam oczopląsu, tyle tego tam jest. Przed polożeniem podłogówki rozprowadziliśmy jeszcze rury do odkurzacza centralnego, dwa gniazda i podłączenie do szufelki kosztowalo nas 190zł.

Wkład kominkowy również podłączony i juz się nie moge doczekać aż to wszystko bedzie zatynkowane i bedziemy mogli upiękrzać wnetrza, ale na to jeszcze troche musze poczekac. Jak narazie tak to wyglada jak widac.

Pozdrawiam

dlaczego instalacje hydrauliczne przed tynkami?

Monmiron - a u nas niespodziewnaie pojawił sie problem umieszczenia toalety pod skosem. Po prostu trzeba by wyjechac nia na środek łazienki, aby nie zahaczać głowa o skos! Kompletnie tego nie rozumiem, tym bardziej , że w projekcie dokładnie w tym miejscu zaplanowano sanitariaty. Co więcej - podnieslismy ściankę kolankowa (nie tak jak wy o 2 pustaki, lecz o jeden ale to i tak wyżej niz w projekcie!). ostatecznie, aby nie latac z tą toaleta po wszystkich ścianach łazienki umieścilismy ją pod oknem. tam jest nieco wyżej i nie zahacza sie głowa o skos. Ale absolutnie tak byc nie powinno!

U nas teraz walczy Vissman z wod - kan, zaraz zabierają sie za podłogówke. No i elektrycy dłubia swoje. Na razie góre zrobili.

Mam pytanie do Amalteowiczów - rozwazał ktos z was pozostawienie w przedpokoju na pietrze otwartej przestrzeni - mam na myśli wyeksponowanie belek z więźby dachowej? Nasz wykonawca namawia nas na to. Oczywiście pokoje byłby pozamykane sufitami (nad sypialnią byłby mały stryszek), ale nad przedpokojem sugeruje pozostawienie otwartej przestrzeni z ładnym wyeksponowaniem desek. Co wy na to?

dobry pomysł mam tak obecnie w tyn domy gdzie mieszkam belki są ciemno brązowe a sufit z karton gipsu pomalowany na biało efekt świetny

dlaczego instalacje hydrauliczne przed tynkami?

No jak czemu, przeciez podłączenia pionowe, dojścia do kaloryferów i inne podłączenia się zakrywa w tynkach. Żeby zrobić tynki trzeba wylać podłogi, a żeby wylać podłogi trzeba zrobic hydraulike. Pewnie zmyliły cie kaloryfery juz zawieszone, ale one byly zawieszone tylko po to zeby zrobic dokładne podłączenia pod nie, aby jak najkrótsze były podłączenia do nich, a teraz bede ściągniete.

Monmiron - no my budujemy na Dolnym Śląsku! :)

A tak jeszcze o tych deskach - nie obawiasz się, ze będzie problem z ogrzewaniem? Może nieco wymyslam, ale cos mi kołacze po głowie, ze ciepło ucieka w góre i na co komu ogrzany szczyt domu,w którym środek będzie nieco zimniejszy? A może sie myle...?

Co do wc - podpytywałam Amalteowiczów którzy nie podniesli ścianki kolankowej. Kazdy z nich uciekał toaletą na ściane szczytową lub zawieszał ją na ścianie od pralni. Az miałam ochote zadzwonić w tej sprawie do projektanta!!!

DaJa - To swietnie a konkretnie w jakiej miejscowosci bo my w okolicach Jeleniej Gory.

Mysle ze masz racje z tym cieplem, ale jak jest dom dobrze izolowany to nie powinno sie, az tak tego odczuc.

U nas jest to tylko jeden pokuj i ma bardzo duzy kaloryfer, a i tak z niego bedzie garderoba, wiec nie przejmyje sie tym za bardzo.

Co do projektu to moze ktos powinien zwrocic Panu architektowi na to uwage :yes:

Monmiron - my budujemy tuz po Lubinem :)

Co do tych pozostawionych belek sufitowych. My rozważamy pozostawienie calej pustej przestrzeni w przedpokoju na górze więc może ewentualna ucieczka ciepła nie będzie az tak odczuwalna? natomiast w pokoju nad garażem i w sypialni - bedzie podwieszany sufit tyle, że nad belkami (a nie pod). W ten sposób one tez zostana wyeksponowane, ale nie będzie widocznej pustki nad głową:)

No jak czemu, przeciez podłączenia pionowe, dojścia do kaloryferów i inne podłączenia się zakrywa w tynkach. Żeby zrobić tynki trzeba wylać podłogi, a żeby wylać podłogi trzeba zrobic hydraulike. Pewnie zmyliły cie kaloryfery juz zawieszone, ale one byly zawieszone tylko po to zeby zrobic dokładne podłączenia pod nie, aby jak najkrótsze były podłączenia do nich, a teraz bede ściągniete.

rozumiem...

szkoda tylko posadzek, tynkarze zachlapią je, trzeba po wylaniu posadzki przykryć folią taką grubszą 0,2 mm minimum tak aby tynkarze jak najmniej posadzkę zabrudzili zaś trzeba przed podłogami wysprzątać i zagruntować

ja wole zrobić tynki, potem hydraulikę i posadzki, tak ma być:) ale każdy robi po swojemu :)

• 2 weeks później...

Witam doświadczonych Amalteawiczów ;))

Zabieramy się powoli za papierologię, projekt Amaltea I to nasz faworyt spośród kilkudziesięciu przeglądniętych projektów (widok zewnętrzny, rozkład pomieszczeń). Mam na początek pytanie które może się wydawać proste ale chciałbym się Was poradzić: o umiejscowienie domu względem stron świata.

Działka prostokątna z krótszym bokiem (ok. 30 mb długości) przy drodze dojazdowej N. II linia zabudowy. Patrząc na front domu:

E-działka sąsiada ale dużo krótsza niż nasza (ok. połowy), w tle dolinka

S-działka rolna i duża przestrzeń za domem z drzewami w granicy

W-sąsiad zabudowany (jakieś ciągłe hałasy w garażu), w tle dolinka

N-droga dojazdowa

Działka lekko nachylona na osi N-S w kierunku N.

Czy wybrać wobec tego zalecany wariant podstawowy i odgrodzić się od sąsiada garażem, ale zrezygnować z ładnych widoków z balkonu na zachód słońca a przede wszystkim mieć pokoje i salon od E i S

czy też kupić lustrzane odbicie i docieplić i dosłonecznić w ten sposób pokoje i salon a od sąsiada się odsunąć maxymalnie w głąb działki w kierunku E?I posadzić jakieś szybkie drzewka (tuje ??)

Pozdrawiam i czekam na pomoc

Witaj nikita!

Wiesz, nie ma prostej odpowiedzi na twoje pytanie. zawsze jest wazne czym WY sie kierujecie.

My wybralismy doslonecznienie salonu i wykuszu. Ale nasz sasiad postawil dom zupełnie odwrotnie bo on nie chce "wysokiego slonca" w domu.

ja osobiście uciekalabym od głośnego sąsiada, stawiając tym samym (o ile dobrze zrozumiałam) na widoki i dosłonecznienie :)

Jak będziecie wraz z architektem "stawiac dom na mapce" to on równiez posłuzy wam swoją radą!

• 4 weeks później...

witam

co do toalety w górnej łazience - problem ten sam :) ale rozwiązaliśmy go inaczej - umieścilismy toaletę i bidet na tej ściance oddzielającej główna czesc łazienki od tzw częsci na pralnie, tam w projekcie jest taka ścianka nie sięgająca do sufitu tylko taka pół-ścianka, i tam własnie mamy "kibelek" i bidet, wygląda to bardzo ciekawie :) wstawie pozniej zdjęcie dla zainteresowanych.

Kaati - tak, tak dobrze to wygląda. Tyle, że my zrezygnowalismy z tej ścianki (pralka bedzie na dole w kotłowni). No i naprawde był problem. mam nadzieje że to nasze rozwiązanie będzie dobre :)

U nas juz rozłożone ogrzewanie podłogowe w całym domu i wylana podłoga!!! :)

no to my a pracami jestesmy duzo dalej :)

aktualnie juz malujemy ściany kolorami i kładziemy płytki podłogowe na dole :)

najciekawszy etap - wybieranie kuchni i lazienki :) no i całej reszty

a z zewnątrz jest już elewacja

http://img191.imageshack.us/img191/3115/elewacja1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img15.imageshack.us/img15/7844/elewacja2k.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam !

Czy ktoś buduje domek w okolicach Zielonej góry ???

Ja zaczynam we wrześniu i chciałabym zobaczyc jak Amaltea wygląda od środka nawet jesli nie jest jeszcze skończona:D

p.s Kaati - Wasza Amaltea wygląda pięknie !!! jak prawdziwy dworek :D

Dorota&Marcin - nie ma jednoznaczej odpowiedzi na twoje pytanie o okna. Zalezy od rodzaju materiału (plastik,drewno), koloru (białe, drewnopodobne, jesli drewniane to z jakiego drerwna), profilu, ze szprosami czy bez. Wiele jest punktow do podniesienia /obniżenia ceny. Słyszalam, ze najtansze okna do Amalteii wyniosły nawet ok 9.000 (choc osobiście w to watpię), średnio ok 14-16 tys. Drewniane okna to koszt ok 22-24 tyś. Bez rolet rzecz jasna.

Kejtkris - rozumiem waszą potrzebe zobaczenia domku:) Sama jeździłam po swojej okolicy i mnie sie udało zaglądnąc do Amalteii budowanej 10 km od nas :) My budujemy pod Lubinem. Od Zielonej G to kawałek.