Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PEONIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...
Dom w peoniach oglądany w Internecie spełnia niemal wszystkie moje wymagania, z których ostatnio dodane to dwa tarasy, które planujemy od strony wschodniej i zachodniej - z tych dwu stron mamy ładny widok. Jest jednak na tyle duży, że szukam nadal - najlepiej około 140 m2-ej kopii. Czy może wiecie gdzie znajdę wybudowany dom edług tego projektu? A może jeszcze z gotowym 2-stanowiskowym garażem ? :)

• 2 months później...
  • 3 months później...
  • 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

Dziś zamówiłem projekt w Archonie - Dom w peoniach lustrzane odbicie :-) Za dwa - trzy dni powninienem go dostać. Potem kolejna analiza układu pomieszczeń itd., teraz już na poważnie, choć i do tej pory nie próżnowałem. Kupiłem nawet program "Sam zaprojektuj dom i wnętrze" i wykonałem wizualizację projektu. Dzięki temu od kilku miesięcy spaceruję wirtualnie po swoim domu i planuję przeróbki :-)

Moje pomysły zmian to:

- poszerzenie obu werand na całą szerokość domu

- wejście na werandę frontową centralne

- likwidacja lukarn i balkonu

- w centralnym punkcie werandy frontowej daszek w kształcie odwróconego v

- na ścianie tylnej domu (u mnie ściana wschodnia) okna po obu stronach drzwi balkonowych (1 z salonu i 1 z sypialni) - o wysokości równej drzwiom balkonowym

- pomiędzy kuchnią a salonem drzwi rozsuwane

- okno od frontu po prawej stronie drzwi wykonane z luksfer o wysokości równej drzwim wejściowym

- schody wewnętrzne drewniane (chyba)

Na piętrze:

- wejście do łazienki z pokoju nr 3, likwidacja drzwi z korytarza

- druga łazienka na piętrze w pomieszczeniu nr 6

- zmniejszenie pokoju nr 4 do wielkości pokoju nr 5 i z wygospodarowanej przestrzeni - garderoba dostępna z pokoju nr 3

- zsyp do prania z łazienki do pom. gospodarczego

Proszę o ocenę zmian i ewentualne propozycje innych - zwiększających funkcjonalność i urodę domu :-)

Hej,

Ho ho ho, mnóstwo pracy za Tobą, przypominam sobie moje początki :)

Pytasz o ocenę zmian, więc z perspektywy lokatora tego super domu wyrażę swoje opinie:

- poszerzenie obu werand na całą szerokość domu

<< z tyłu i tak jest dłuższa, dla mnie nie miałoby to znaczenia – werandy są naprawdę duże i wygodne

- wejście na werandę frontową centralne

<< pomysł bardzo dobry, sam go rozważałem, ale my mamy z boku garaż, więc i tak jest wygodnie

- likwidacja lukarn i balkonu

<< balkon zabroniła mi likwidować małżonka, pogląd mam taki sam. Lukarny natomiast moim zdaniem stanowią o urodzie tego domu; złe wykonanie obróbek może jednak spowoidować sporo problemów ... Na dwoje babka wróżyła, mi lukarny się bardzo podobają...

- na ścianie tylnej domu (u mnie ściana wschodnia) okna po obu stronach drzwi balkonowych (1 z salonu i 1 z sypialni) - o wysokości równej drzwiom balkonowym

<< nie wiem czy dobrze rozumiem – u mnie w małym pokoju na dole zrobiłem takie same drzwi balkonowe jak w salonie – sprawdzają się super. Drugie drzwi balkonowe na parterze w salonie – dla mnie ograniczylyby ustawność pomieszczenia. W gabinecie mam tylko drzwi balkonowe, bo do tej ściany dostawiony mamy garaż

- pomiędzy kuchnią a salonem drzwi rozsuwane

<<< my mamy otwartą przestrzeń jak w projekcie – jest bardzo wygodnie. Na ścianie, gdzie mialyby się rozsuwać drzwi mam kontakty. Poza tym nie wiem, czy starczyłoby miejsca na szerokość skrzydeł

- okno od frontu po prawej stronie drzwi wykonane z luksfer o wysokości równej drzwim wejściowym

<<< jeśli Ci się tak będzie podobało

- schody wewnętrzne drewniane (chyba)

<< my mamy lane z betonu i wyłożone łądnym ciemnym jesionem. Samonośne drewniane też byłyby piękne :)

Na piętrze:

- wejście do łazienki z pokoju nr 3, likwidacja drzwi z korytarza

<< dobry pomysł

<< to chyba mała garderoba, nie pamiętam opisów – ona jest malutka, może być baaaardzo nieustawnie, chyba, że kibelek z umywalką...

- zmniejszenie pokoju nr 4 do wielkości pokoju nr 5 i z wygospodarowanej przestrzeni - garderoba dostępna z pokoju nr 3

<<<< trudno będzie – spotka Cię niespodzianka, której nie widać na projekcie niewprawnych okiem (czyli nie okiem arcjitekta) – między dwoma dużymi sypialniami na górze jest podciąg, wychodzący ok. 30 cm ponad poziom podłogi na poddaszu. Też się zdziwiłem. Projektanci z Archonu nie chcieli wyrazić zdgody na jego przeprojektowanie, mimo że moi spece z kierownikiem budowy mówili, że takie podciągi to się stosuje na mostach :) Podciąg zrobiłem jak w planie i ściankę miedzy pokojami dałem z płyty gipsowo – kartonowej.

Dodatkowo miałbyś chyba problem z umieszczeniem drzwi wejściowych do pomieszczeń na piętrze... Kiedy dom już stoi – inaczej to wygląda niż na papierze

- zsyp do prania z łazienki do pom. gospodarczego

- << może być wygodne

To tyle na gorąco – ruszam do pracy :)

Dom jest bardzo komfortowy i dla nas to był super wybór, mam nadzieję, że i Ty będziesz zadowolony :)

Marcin

Dzięki za szybką odpowiedź i cenne uwagi. Szybkie uzupełnienie do moich planów:

- likwidacja balkonu - rzeczywiście może jeszcze ją przemyślę - początkowo chodziło o to, że ściana z balkonem byłaby (przy pierwotnej koncepcji z garażem w bryle) 4 m od granicy z sąsiadem, który również postawił dom 4 m od granicy, a więc funkcjonalność balkonu i widok z niego ograniczone. Teraz zrezygnowaliśmy z garażu w bryle i możemy się odsunąć od granicy, tak więc warto jeszcze raz przemyśleć likwidację balkonu.

<< nie wiem czy dobrze rozumiem – u mnie w małym pokoju na dole zrobiłem takie same drzwi balkonowe jak w salonie – sprawdzają się super. Drugie drzwi balkonowe na parterze w salonie – dla mnie ograniczylyby ustawność pomieszczenia. W gabinecie mam tylko drzwi balkonowe, bo do tej ściany dostawiony mamy garaż

- rzeczywiście drugie drzwi balkonowe z sypialni na parterze mogą być niesamowicie funkcjonalne - szybkie wyjście do ogrodu, wentylacja, super miejsce do zabaw dla dzieci :-) Zastanawiałem się jednak nad proporcjami - konsekwentnie trzebaby wstawić jeszcze jedne podobne drzwi balkonowe w salonie i prawie takie rozwiązanie wstępnie planuję, przy czym te drugie "drzwi" to ma być okno - nierozwieralne, ewentualnie z lufcikiem w górnej części. Muszę jednak, jak słusznie zauważył Marcin wziąc pod uwagę ustawność salonu - tego wcześniej nie przemyślałem. Znów cenna wskazówka!

<< to chyba mała garderoba, nie pamiętam opisów – ona jest malutka, może być baaaardzo nieustawnie, chyba, że kibelek z umywalką...

- to miałaby być łazienka dzieci, aby tylko jakaś mała kabinka prysznicowa, umywaleczka i kibelek się zmieściły, w razie czego zmniejszy sie nieco pokoik :-)

<<<< trudno będzie – spotka Cię niespodzianka, której nie widać na projekcie niewprawnych okiem (czyli nie okiem arcjitekta) – między dwoma dużymi sypialniami na górze jest podciąg, wychodzący ok. 30 cm ponad poziom podłogi na poddaszu. Też się zdziwiłem. Projektanci z Archonu nie chcieli wyrazić zdgody na jego przeprojektowanie, mimo że moi spece z kierownikiem budowy mówili, że takie podciągi to się stosuje na mostach Podciąg zrobiłem jak w planie i ściankę miedzy pokojami dałem z płyty gipsowo – kartonowej.

Dodatkowo miałbyś chyba problem z umieszczeniem drzwi wejściowych do pomieszczeń na piętrze... Kiedy dom już stoi – inaczej to wygląda niż na papierze

- hm, garderoba musi być, tak wiec ewentualnie wejście do niej nie z pokoju, a z korytarza. Może jednak już architekci Archonu zmiękli i dadza zgode na zmianę tego podciągu? Zobaczymy...

Inne pomysły o których zapomniałem napisać w poprzednim poście:

- świetliki tubowe doświetlające korytarz na piętrze

- z uwagi na likwidację lukarn - dużo okien połaciowych

- dla samochodu (ów) - drewniana wiata nawiązująca stylem do werandy.

Więcej zmian i ich korekta nastąpi zapewne po zapoznaniu sie z projektem :-)

Zapraszam do dalszej dyskusju nad projektem i ew. modyfikacjami

Wypada pokazać o czym tutaj mówimy - Dom w peoniach - projekt z pracowni Archon+ - odbicie lustrzane

Elewacja frontowa i boczna (u mnie pd-zach):

http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216405.jpg

Elewacja tylna i boczna (pd-wsch):

http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216406.jpg

Rzut parteru ("nielustro")

http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216407.jpg

PARTER 96.2

nazwa ogółem

1 - Wiatrołap 2.9

2 - Hol 11.3

3 - Schody 6.2

4 - Kotłownia 9.4

5 - Łazienka 4.6

6 - Pokój 12.6

7 - Pokój dzienny 38.9

8 - Kuchnia 10.3

wszystkie powierzchnie podane są w (m2)

Rzut poddasza

http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216408.jpg

PODDASZE 77.1 (90.4)

nazwa ogółem podłogi

1 - Hol 5.8

2 - Łazienka 11.4 (12.6)

3 - Pokój 21.5 (25.2)

4 - Pokój 21.9 (25.5)

5 - Pokój 12.4 (15.8

6 - Garderoba 4.1 (5.5)

Przekrój

http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216409.jpg

Witam,

Również budujemy Dom w Peoniach - odbicie lustrzane. Właśnie jesteśmy na etapie wznoszenia ścian.

Nasze zmiany to:

- doprojektowanie garażu na 2 samochody + pom. gosp (50m2, wejście z budynku)

- likwidacja balkonu

- zamiana ściany 29cm na PH 25cm

- zamiast schodów żelbetowych - drewniane

- wejście na werandę z przodu budynku - centralnie

- strop gęstożebrowy zamiast płyty żelbetowej

- zrzut na bieliznę z łazienki do pomieszczenia gosp.

- pod schodami piwniczka na wino

- ocieplenie ścian zew. 16cm wełna

- ocieplenie poddasza 25-30cm wełna

- taras z tyłu budynku w całości drewniany

- obniżenie okienka z klatki schodowej (po lewej stronie drzwi wejściowych), aby było na równi z innymi oknami

Pozdrawiam

Witam!

Cieszę się że jest kolejna osoba z którą można będzie podzielić się uwagami do projektu, mam nadzieję, że będziesz zaglądał tu częściej i dzielił się wrażeniami z budowy.

Jak widzę zmiany przewidziane przez Ciebie częściowo pokrywają sie z moimi pomysłami, częściowo też z tymi z których zrezygnowałem np. garaż dwustanowiskowy - u mnie rezygnacja z niego wynikła w duzej mierze z braku miejsca - moja działka ma 24 m szerokości.

Mam pytanie do zmian dot. ocieplenia - czym były one powodowane? Czy uważasz, że przewidziane w projekcie grubości ocieplenia są niewystarczajace? Ja szczerze mówiąc tego jeszcze nie analizowałem.

Jeszcze jedno - MarcinM pisał o podciągu żelbetowym, wystającym na 30 cm ponad podłogę pomiędzy sypialniami na poddaszu - czy zmiana stropu na gęstożebrowy pozwala na uniknięcie tego elementu? Dla mnie to istotne, bo chciałem pomiędzy tymi pokojami zrobić garderobę dostępną z większej sypialni.

Pozdrawiam

Witam,

Niestety z podciągu nie można zrezygnować. Konsultowałem to nawet z niezależnym konstruktorem i stwierdził, że jest on potrzebny ze względu na rozpiętość stropu i podparcie dachu ( z tej strony płatew oparta jest na jednym słupie, a z drugiej strony na trzech.

Jeżeli chodzi o grubość izolacji, to wynika to z przeliczenia poniesionych nakładów w stosunku do czasu zwrotu tej inwestycji. Większa grubość izolacji zwróci się już po 3-4 latach, a potem ... czysty zysk na ogrzewaniu. Przy grubszej izolacji miesieczne koszty w sezonie niższe są o ok. 70-100 zł x 6-7 miesięcy grzania, łatwo policzyć.

Norma wg której liczą projektanci to tylko minimum, które trzeba zastosować, aby dom był zgodny z wymaganiami. Ale to dla nich i tak chyba czarna magia, ponieważ liczą współczynnik dla przegród, ale zapominają o poprawkach na mostki termiczne typu: krokiew, nadproże, okno, drzwi, łączniki mechaniczne itp.

Pozdrawiam