MarcinM 20.01.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 witajcie, czy ktoś z Was buduje dom "W peoniach" Archonu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 15.06.2004 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 hej, czy ktoś z Was buduje dom W peoniach Archonu? chętnie wymienię się doświadczebniami z etapu adaptacji projektu - startuję z budową w sierpniu. Pozdrawiam MarcinM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 18.06.2004 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 no szkoda, że nie ma innych budujących wg tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 18.06.2004 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Zapytaj tam gdzie kupiłeś, albo zadaj pytanie o opinię niebudujących w/w projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 09.11.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Dom w peoniach oglądany w Internecie spełnia niemal wszystkie moje wymagania, z których ostatnio dodane to dwa tarasy, które planujemy od strony wschodniej i zachodniej - z tych dwu stron mamy ładny widok. Jest jednak na tyle duży, że szukam nadal - najlepiej około 140 m2-ej kopii. Czy może wiecie gdzie znajdę wybudowany dom edług tego projektu? A może jeszcze z gotowym 2-stanowiskowym garażem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 02.02.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 podnoszę temat i jeszcze link do projektu, może znajdą się jacyś zainteresowani dyskusją na jego temat?http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f02b2c44f7ac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 03.02.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A ja buduję ten domek: http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m429c3e4e9158f też z archonu. To znaczy, dopiero zacznę budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 04.02.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Dom pod pistacją? Zgrabny projekt. Mnie w Domu w peoniach zachwycają werandy i przestronne i bardzo rozsądnie rozplanowane wnętrze. Na 95% to będzie wybór ostateczny, co nie przeszkadza mi w dalszych poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiand 07.05.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Wybudowałem "dom w peoniach" ,chętnie powymieniam uwagi na temat projektu.Mój nr gg 8691867(ok.19,05) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aj4 05.06.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witam! My chcemy budować dom w peoniach!!! Damian, interesuje mnie wszystko, a na początek dobry architekt, który nam zaadaptuje projekt (powiększony o garaż na 2 auta i niezależną kawalerkę dla babci na parterze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aj4 05.06.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 My mamy zamiar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aj4 22.06.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Marcin! Podobno zbudowales dom w peoniach w okolicach Warszawy! Bardzo chętnie obejrzymy Twój pomysł na ten dom. Bardzo chiałabym porozmawaić z Tobą o tym projekcie, bo jesteśmy na etapie projektu i cchemy wprowadzić sporo zmian!PozdrawiamAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niki1719500701 24.06.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 i ja wysłałam do Ciebie na gg zapytanie bo mi się podoba ten projekt bardzo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 26.06.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Dziś zamówiłem projekt w Archonie - Dom w peoniach lustrzane odbicie Za dwa - trzy dni powninienem go dostać. Potem kolejna analiza układu pomieszczeń itd., teraz już na poważnie, choć i do tej pory nie próżnowałem. Kupiłem nawet program "Sam zaprojektuj dom i wnętrze" i wykonałem wizualizację projektu. Dzięki temu od kilku miesięcy spaceruję wirtualnie po swoim domu i planuję przeróbki Moje pomysły zmian to: - poszerzenie obu werand na całą szerokość domu - wejście na werandę frontową centralne - likwidacja lukarn i balkonu - w centralnym punkcie werandy frontowej daszek w kształcie odwróconego v - na ścianie tylnej domu (u mnie ściana wschodnia) okna po obu stronach drzwi balkonowych (1 z salonu i 1 z sypialni) - o wysokości równej drzwiom balkonowym - pomiędzy kuchnią a salonem drzwi rozsuwane - okno od frontu po prawej stronie drzwi wykonane z luksfer o wysokości równej drzwim wejściowym - schody wewnętrzne drewniane (chyba) Na piętrze: - wejście do łazienki z pokoju nr 3, likwidacja drzwi z korytarza - druga łazienka na piętrze w pomieszczeniu nr 6 - zmniejszenie pokoju nr 4 do wielkości pokoju nr 5 i z wygospodarowanej przestrzeni - garderoba dostępna z pokoju nr 3 - zsyp do prania z łazienki do pom. gospodarczego Proszę o ocenę zmian i ewentualne propozycje innych - zwiększających funkcjonalność i urodę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 27.06.2006 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Hej, Ho ho ho, mnóstwo pracy za Tobą, przypominam sobie moje początki Pytasz o ocenę zmian, więc z perspektywy lokatora tego super domu wyrażę swoje opinie: - poszerzenie obu werand na całą szerokość domu << z tyłu i tak jest dłuższa, dla mnie nie miałoby to znaczenia – werandy są naprawdę duże i wygodne - wejście na werandę frontową centralne << pomysł bardzo dobry, sam go rozważałem, ale my mamy z boku garaż, więc i tak jest wygodnie - likwidacja lukarn i balkonu << balkon zabroniła mi likwidować małżonka, pogląd mam taki sam. Lukarny natomiast moim zdaniem stanowią o urodzie tego domu; złe wykonanie obróbek może jednak spowoidować sporo problemów ... Na dwoje babka wróżyła, mi lukarny się bardzo podobają... - na ścianie tylnej domu (u mnie ściana wschodnia) okna po obu stronach drzwi balkonowych (1 z salonu i 1 z sypialni) - o wysokości równej drzwiom balkonowym << nie wiem czy dobrze rozumiem – u mnie w małym pokoju na dole zrobiłem takie same drzwi balkonowe jak w salonie – sprawdzają się super. Drugie drzwi balkonowe na parterze w salonie – dla mnie ograniczylyby ustawność pomieszczenia. W gabinecie mam tylko drzwi balkonowe, bo do tej ściany dostawiony mamy garaż - pomiędzy kuchnią a salonem drzwi rozsuwane <<< my mamy otwartą przestrzeń jak w projekcie – jest bardzo wygodnie. Na ścianie, gdzie mialyby się rozsuwać drzwi mam kontakty. Poza tym nie wiem, czy starczyłoby miejsca na szerokość skrzydeł - okno od frontu po prawej stronie drzwi wykonane z luksfer o wysokości równej drzwim wejściowym <<< jeśli Ci się tak będzie podobało - schody wewnętrzne drewniane (chyba) << my mamy lane z betonu i wyłożone łądnym ciemnym jesionem. Samonośne drewniane też byłyby piękne Na piętrze: - wejście do łazienki z pokoju nr 3, likwidacja drzwi z korytarza << dobry pomysł - druga łazienka na piętrze w pomieszczeniu nr 6 << to chyba mała garderoba, nie pamiętam opisów – ona jest malutka, może być baaaardzo nieustawnie, chyba, że kibelek z umywalką... - zmniejszenie pokoju nr 4 do wielkości pokoju nr 5 i z wygospodarowanej przestrzeni - garderoba dostępna z pokoju nr 3 <<<< trudno będzie – spotka Cię niespodzianka, której nie widać na projekcie niewprawnych okiem (czyli nie okiem arcjitekta) – między dwoma dużymi sypialniami na górze jest podciąg, wychodzący ok. 30 cm ponad poziom podłogi na poddaszu. Też się zdziwiłem. Projektanci z Archonu nie chcieli wyrazić zdgody na jego przeprojektowanie, mimo że moi spece z kierownikiem budowy mówili, że takie podciągi to się stosuje na mostach Podciąg zrobiłem jak w planie i ściankę miedzy pokojami dałem z płyty gipsowo – kartonowej. Dodatkowo miałbyś chyba problem z umieszczeniem drzwi wejściowych do pomieszczeń na piętrze... Kiedy dom już stoi – inaczej to wygląda niż na papierze - zsyp do prania z łazienki do pom. gospodarczego - << może być wygodne To tyle na gorąco – ruszam do pracy Dom jest bardzo komfortowy i dla nas to był super wybór, mam nadzieję, że i Ty będziesz zadowolony Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 27.06.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dzięki za szybką odpowiedź i cenne uwagi. Szybkie uzupełnienie do moich planów: - likwidacja balkonu - rzeczywiście może jeszcze ją przemyślę - początkowo chodziło o to, że ściana z balkonem byłaby (przy pierwotnej koncepcji z garażem w bryle) 4 m od granicy z sąsiadem, który również postawił dom 4 m od granicy, a więc funkcjonalność balkonu i widok z niego ograniczone. Teraz zrezygnowaliśmy z garażu w bryle i możemy się odsunąć od granicy, tak więc warto jeszcze raz przemyśleć likwidację balkonu. - na ścianie tylnej domu (u mnie ściana wschodnia) okna po obu stronach drzwi balkonowych (1 z salonu i 1 z sypialni) - o wysokości równej drzwiom balkonowym << nie wiem czy dobrze rozumiem – u mnie w małym pokoju na dole zrobiłem takie same drzwi balkonowe jak w salonie – sprawdzają się super. Drugie drzwi balkonowe na parterze w salonie – dla mnie ograniczylyby ustawność pomieszczenia. W gabinecie mam tylko drzwi balkonowe, bo do tej ściany dostawiony mamy garaż - rzeczywiście drugie drzwi balkonowe z sypialni na parterze mogą być niesamowicie funkcjonalne - szybkie wyjście do ogrodu, wentylacja, super miejsce do zabaw dla dzieci Zastanawiałem się jednak nad proporcjami - konsekwentnie trzebaby wstawić jeszcze jedne podobne drzwi balkonowe w salonie i prawie takie rozwiązanie wstępnie planuję, przy czym te drugie "drzwi" to ma być okno - nierozwieralne, ewentualnie z lufcikiem w górnej części. Muszę jednak, jak słusznie zauważył Marcin wziąc pod uwagę ustawność salonu - tego wcześniej nie przemyślałem. Znów cenna wskazówka! - druga łazienka na piętrze w pomieszczeniu nr 6 << to chyba mała garderoba, nie pamiętam opisów – ona jest malutka, może być baaaardzo nieustawnie, chyba, że kibelek z umywalką... - to miałaby być łazienka dzieci, aby tylko jakaś mała kabinka prysznicowa, umywaleczka i kibelek się zmieściły, w razie czego zmniejszy sie nieco pokoik - zmniejszenie pokoju nr 4 do wielkości pokoju nr 5 i z wygospodarowanej przestrzeni - garderoba dostępna z pokoju nr 3 <<<< trudno będzie – spotka Cię niespodzianka, której nie widać na projekcie niewprawnych okiem (czyli nie okiem arcjitekta) – między dwoma dużymi sypialniami na górze jest podciąg, wychodzący ok. 30 cm ponad poziom podłogi na poddaszu. Też się zdziwiłem. Projektanci z Archonu nie chcieli wyrazić zdgody na jego przeprojektowanie, mimo że moi spece z kierownikiem budowy mówili, że takie podciągi to się stosuje na mostach Podciąg zrobiłem jak w planie i ściankę miedzy pokojami dałem z płyty gipsowo – kartonowej. Dodatkowo miałbyś chyba problem z umieszczeniem drzwi wejściowych do pomieszczeń na piętrze... Kiedy dom już stoi – inaczej to wygląda niż na papierze - hm, garderoba musi być, tak wiec ewentualnie wejście do niej nie z pokoju, a z korytarza. Może jednak już architekci Archonu zmiękli i dadza zgode na zmianę tego podciągu? Zobaczymy... Inne pomysły o których zapomniałem napisać w poprzednim poście: - świetliki tubowe doświetlające korytarz na piętrze - z uwagi na likwidację lukarn - dużo okien połaciowych - dla samochodu (ów) - drewniana wiata nawiązująca stylem do werandy. Więcej zmian i ich korekta nastąpi zapewne po zapoznaniu sie z projektem Zapraszam do dalszej dyskusju nad projektem i ew. modyfikacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 27.06.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Wypada pokazać o czym tutaj mówimy - Dom w peoniach - projekt z pracowni Archon+ - odbicie lustrzane Elewacja frontowa i boczna (u mnie pd-zach):http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216405.jpg Elewacja tylna i boczna (pd-wsch):http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216406.jpg Rzut parteru ("nielustro")http://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216407.jpgPARTER 96.2 nazwa ogółem 1 - Wiatrołap 2.9 2 - Hol 11.3 3 - Schody 6.2 4 - Kotłownia 9.4 5 - Łazienka 4.6 6 - Pokój 12.6 7 - Pokój dzienny 38.9 8 - Kuchnia 10.3 wszystkie powierzchnie podane są w (m2) Rzut poddaszahttp://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216408.jpgPODDASZE 77.1 (90.4) nazwa ogółem podłogi 1 - Hol 5.8 2 - Łazienka 11.4 (12.6) 3 - Pokój 21.5 (25.2) 4 - Pokój 21.9 (25.5) 5 - Pokój 12.4 (15.86 - Garderoba 4.1 (5.5) Przekrójhttp://www.album.com.pl/zKyZm68ZzB/216409.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_7 02.07.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Witam, Również budujemy Dom w Peoniach - odbicie lustrzane. Właśnie jesteśmy na etapie wznoszenia ścian. Nasze zmiany to: - doprojektowanie garażu na 2 samochody + pom. gosp (50m2, wejście z budynku)- likwidacja balkonu- zamiana ściany 29cm na PH 25cm- zamiast schodów żelbetowych - drewniane- wejście na werandę z przodu budynku - centralnie- strop gęstożebrowy zamiast płyty żelbetowej- zrzut na bieliznę z łazienki do pomieszczenia gosp.- pod schodami piwniczka na wino- ocieplenie ścian zew. 16cm wełna- ocieplenie poddasza 25-30cm wełna- taras z tyłu budynku w całości drewniany- obniżenie okienka z klatki schodowej (po lewej stronie drzwi wejściowych), aby było na równi z innymi oknami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 02.07.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Witam!Cieszę się że jest kolejna osoba z którą można będzie podzielić się uwagami do projektu, mam nadzieję, że będziesz zaglądał tu częściej i dzielił się wrażeniami z budowy.Jak widzę zmiany przewidziane przez Ciebie częściowo pokrywają sie z moimi pomysłami, częściowo też z tymi z których zrezygnowałem np. garaż dwustanowiskowy - u mnie rezygnacja z niego wynikła w duzej mierze z braku miejsca - moja działka ma 24 m szerokości. Mam pytanie do zmian dot. ocieplenia - czym były one powodowane? Czy uważasz, że przewidziane w projekcie grubości ocieplenia są niewystarczajace? Ja szczerze mówiąc tego jeszcze nie analizowałem. Jeszcze jedno - MarcinM pisał o podciągu żelbetowym, wystającym na 30 cm ponad podłogę pomiędzy sypialniami na poddaszu - czy zmiana stropu na gęstożebrowy pozwala na uniknięcie tego elementu? Dla mnie to istotne, bo chciałem pomiędzy tymi pokojami zrobić garderobę dostępną z większej sypialni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simon_7 02.07.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Witam, Niestety z podciągu nie można zrezygnować. Konsultowałem to nawet z niezależnym konstruktorem i stwierdził, że jest on potrzebny ze względu na rozpiętość stropu i podparcie dachu ( z tej strony płatew oparta jest na jednym słupie, a z drugiej strony na trzech. Jeżeli chodzi o grubość izolacji, to wynika to z przeliczenia poniesionych nakładów w stosunku do czasu zwrotu tej inwestycji. Większa grubość izolacji zwróci się już po 3-4 latach, a potem ... czysty zysk na ogrzewaniu. Przy grubszej izolacji miesieczne koszty w sezonie niższe są o ok. 70-100 zł x 6-7 miesięcy grzania, łatwo policzyć. Norma wg której liczą projektanci to tylko minimum, które trzeba zastosować, aby dom był zgodny z wymaganiami. Ale to dla nich i tak chyba czarna magia, ponieważ liczą współczynnik dla przegród, ale zapominają o poprawkach na mostki termiczne typu: krokiew, nadproże, okno, drzwi, łączniki mechaniczne itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts