unplugged 03.02.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Pomóżcie mi proszę uporządkować informacje... Zmierzam kupić działkę siedliskową o powoerzchni około 1ha 500m2 (głównie pastwiska kl.V) w gminie posiadającej MPZP. Na działce stoi maleńka, baaardzo stara, drewniana chałupka. Zgodnie z zapisem w MPZP; "Adaptuje się w całości istniejąca zabudowę rozproszoną położoną poza wyznaczonymi planem miejscowym terenami budowlanymi, z równoczesnym dopuszczeniem jej remontów, przebudowy i rozbudowy oraz wymiany substancji budowlanej, a nawet w przypadkach uzasadnionych względami gospodarczymi wynikającymi z prowadzenia gospodarstwa rolnego możliwości realizacji nowej uzupełniającej zabudowy gospodarczej – wyłącznie w granicach istniejącej działki siedliskowej." Chcąc postawić na tej działce drugi, "normalny" dom -muszę prowadzić gospodarsztwo rolne-wówczas będzie to "nowa uzupełniajaca zabudowa". Nie mam rolniczego wykształcenia niestety. Ale chciałabym prowadzić gospodarstwo rolne na tej ziemi- i po trzech latach stosowne uprawnienia nabyć - czyli zostać rolnikiem... ...indywidualnym? czy jakim? Jak mogę to zrobić- gdzie pytać, gdzie zgłaszać? Czy jakąś część działki muszę odrolnić -skoro jeszcze rolnikiem nie jestem? I kim będę prowadząc gospodarstwo jako nie-rolnik? Mogę wogóle??? A jeśli nie mogę... Gdybym chciała remontować starą chałupkę w zakresie większym niż "na zgłoszenie"- - czy brak podłączenia do sieci energetycznej będzie dla urzędu problemem? Rozumiem, że studnia zwalnia mnie z obowiązku podłączenia do sieci wodociągowej, Oczyszczalnia (dopiero powstanie) załatwia problem ścieków. Natomiast prąd z GENERATORA???? Dla mnie nie problem, ale boję się, że w Polsce nie można "nie mieć prądu". Czy jest prawo, które zabroni mi tam zamieszkać? Wiem, że wystarczy promesa od energetyki- problem polega na tym, że nie prędko będzie mnie stać na pociągnięcie ponad 600m kabla podziemnego (taki jest wymagany w MPZG) a jakoś nie wierzę, że energetyka zechce takie przedsięwzięcie finansować. A może to ten przypadek w którym energetyka "nie może odmówić podłączenia"- dotyczyło to zdaje się terenów "wyznaczonych pod zabudowę" - wtedy koszt jest dużo rozsądniejszy. Czy "istniejąca zabudowa" to "teren wyznaczony pod zabudowę"? Podpowiedzcie proszę GDZIE ja to czytałam- jest takie prawo wogóle? Bo już mam wrażenie, że sama to wymyśliłam Czyli powinnam się liczyć z tym, że chatki wyremontować/przebudować/rozudować jednak nie będę mogła? Jak to wygląda od strony prawnej? Droga prowadząca do chatki to ...szlak turystyczny. Czy ma status drogi publicznej? Gdzie pytać? Czy taki status jest mi do czegokolwiek potrzebny w opisanej sytuacji? Będę wdzięczna za każdą sugestię, bo im więcej czytam tym mniej rozumiem. i przepraszam za ewentualne błędy ortograficzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 05.02.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Agregat nie jest taki straszny ! Szczególnie , że oszczędzasz sobie GIGANTYCZNYCH nerwów, kosztów, korowodów urzędniczych. Poza tym mamy 21 wiek , więc oświetlenie możesz zrobić w technologii LED zasilane małym solarem i akumulatorami. Kuchnia gazowa, ogrzewanie - koza z płaszczem wodnym, ciepła woda z kozy. Na potrzeby typowe 230V - komputer, suszarka, itp ... zastosujesz super jakości agregat KIPOR lub Honda, albo taniego chińczyka z silnikiem Diesla, który będziesz tankować olejem roślinnym pozyskiwanym za darmo (frytura z restauracji). Naprawdę DA się, wcale nie jest drogie, ani skomplikowane, a poza tym możesz się centralnie wypiąć na urzędników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unplugged 06.02.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Dzięki K160! Sorry za chaotyczność posta Poprostu właśnie dowiedziałam się, że jednak da się sfinansować zakup tej nieruchomości kredytem hipotecznym (po kilku miesiącach wycieczek do banków) i troszkę spanikowałam. ...ale już mi przeszło Mam nadzieję, że jest tak jak piszesz- czyli faktycznie urzędnikom będzie wszystko jedno skąd wźmie się prąd w mojej instalacji. Energetyce temat oczywiście zapodam, ale nie chciałabym od ich decyzji uzależniać swoich planów, zwłaszcza, że trwać to będzie zapewne latami, a po doliczeniu kosztu "elektryfikacji" taka kWh wcale tania nie będzie... Czas pokaże. Nadal nie wiem gdzie szukać odpowiedzi na pytanie dotyczące zostawnia rolnikiem. Chodzi mi o to, że chatka jest PIĘKNA i mądrze zbudowana, z suchą i chłodną piwnicą, postawiona na południowym stoku wzniesienia o niedużym spadku- tyle, że ma 45m2 i rodkład pomieszczeń niepraktyczny całkiem. Szczerze mówiąc bardzo szkoda byłoby "psuć" ją -próbując na siłę przystosować do jednak nieco wyższych standardów wygody Zamieszkam w niej, mam nadzieję, że bardzo poważnych remontów nie wymaga (...o ludzka naiwności!!! ), była praktycznie cały czas zamieszkiwana, zakładam, że potrzebna będzie wymiana pokrycia dachu (być może z więźbą, ale może wcale nie- dach kryty jest dachówką betonową i wygląda dobrze, a na pewno nie przecieka- byłam w czasie kilkudniowej ulewy- sprawdzałam ) No ale to stara chatka, czyli wszystko jest możliwe niestety. I gdyby miała stać sie tym "właściwym" domem, wymaga zdecydowanie konkretnej ingerencji, bo na dłuższą metę mieszkanie w niej takiej, jaka jest byłoby zbyt dużą uciążliwością, choć przesadnie wymagająca nie jestem. Qrcze- lepsze naprawdę jest wrogiem dobrego Postawienie nowego, drewnianego domu- czy to całkiem nowego z bali, czy przeniesionego starego budynku, wydaje mi się bardziej sensowne- tyle, że możliwe tylko w ramach siedliska. Gdzie powinnam udać się (zadzwonić? poczytać?), żeby dowiedzieć się czegokolwiek o prowadzeniu gospodarstwa przez nierolnika? Naprawdę nie wiem... Help! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 06.02.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Ja właśnie kończę remont chatki 5x7m , razem z piwnicą , i poddaszem mam 90 metrów super przytulnego, ultra łatwego do grzania domku. Ty mając 45 metrów to masz WILLE. Zgłaszasz w gminie wymianę poszycia dachowego, wymianę okien, ocieplenie fundamentów, ocieplenie ścian. Czekasz 30 dni , burzysz chatkę i stawiasz nowy domek w tym samym obrysie....albo rozkładasz , robisz nowy fundament i składasz na nowo (jeśli to dom z bala). Ja właśnie tak zrobiłem. Co do rolników ...to hm musisz podzwonić po gminie, starostwie, ARIMR , itd ... sam nie wiem...może w sumie się uzbiera jakiś obraz sytuacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unplugged 07.02.2010 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 troszkę prywaty No dobra! Panie Sąsiedzie z Beskidów... normalnie przesadziłeś! Myślałam, że znalazłam najpiękniejsze miejsce w Polsce, ale zajrzałam znalazłam wątek, w którym opisujesz przygody z Twoim domem i szczęka mi opadła... Galerie z linków się nie otwierają, ale kiedy powiększałam zdjęcia z miniatur- miałam ochotę wcisnąć taki niebieski napis pod spodem: "zgłoś nadużycie" A tak serio- gratuluję wyboru, trzymam kciuki i strasznie się cieszę, że takie miejsca trafiają w ręce rozsądnie myślących, widzących i czujących ludzi. Piękny jest Twój dom. Życzę, żebyś jak najszybciej mógł w nim zamieszkać. Pozostaję w szoku Respect! I pozrawiam! P.s. "moja" chatka bardziej przypomina psią budę, niż willę ale super, że nie tylko ja czuję jej (willowy? ) potecjał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.02.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Rolnik ustawowy, to:- osoba posiadajaca wiecej niż 1ha ziemi,- posiadająca wykształcenie rolnicze – uznawane każde minimum średnie,- zameldowana w danej gminie, lub uznaniowo w gminie sąsiadującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unplugged 07.02.2010 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 chyba masz rację! chyba przekombinowałam... Zgodnie z Ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego z 2003r.; osoba fizyczna, aby mogła być uznana za rolnika indywidualnego musi spełniać warunki o których- sSiwy12 - piszesz. Nie znalazłam żadnych późniejszych zmian w tej ustawie dotyczących tej kwestii. Natomiast to, co tak bardzo wprowadza w błąd (no dobra, mnie wprowadziło...) to Rozpozporządzenie RM z 2004r dot. rent strukturalnych; -wykształcenie rolnicze średnie lub wyższe, -wykształcenie wyższe na kierunku nierolniczym i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, -wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe lub tytuł kwalifikacyjny w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej i co najmniej 3 lat pracy w gospodarstwie rolnym, -wykształcenie średnie lub wyższe na kierunku nierolniczym i co najmniej 3 lata pracy w gospodarstwie rolnym, -wykształcenie podstawowe lub zawodowe nierolnicze i co najmniej 5 lat pracy w gospodarstwie rolnym Wygląda na to, że MOGĘ zostać rolnikiem indywidualnym dzięki sSiwy12! Twój post charakteryzował się taką pewnością, że musiałam sprawdzić... a byłam przekonana, że bez podyplomowych rolniczych, lub tych 3 lat pracy się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 14.02.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 troszkę prywaty No dobra! Panie Sąsiedzie z Beskidów... normalnie przesadziłeś! Na początek, czytając Twój post się przeraziłem ...szczególnie ten kawałek "Zgłoś nadużycie" jakoś nie zrozumiałem ...i normalnie ogarnął mnie lęk ....ale już przeszło. Bardzo mi miło i dziękuję Ci za miłe słowo. Miejsce jest piękne i wierzę, że takie pozostanie , mimo , że z moich planów REMONTOWYCH zrobiło się BURZENIE i odbudowa w brzydkich , tanich technologiach .... Proza życia, naprawdę postawienie od nowa jest TAŃSZE niż totalny remont (który nigdy się nie kończy), a jak się stawia od nowa to wiem , że te miliony złotych wydaję na coś co będzie trwać. Zanim zamieszczę link do aktualnych zdjęć, to uprzedzam, że mały domek będzie z zewnątrz wykończony piękną, grubą elewacją, idealnie imitującą BAL. W środku zaś parter będzie tynkowany ręcznie gliną...tak więc brzydki MAX, styropian i szary tynk będą na zawsze niewidoczne dla oka... http://picasaweb.google.com/kalendarza/Spichlerz5x7mDomZBalaDoZlozeniaKosarzyska?authkey=Gv1sRgCITVlpiusrHxQQ&feat=directlink Pozdrawiam PS: Naprawdę jesteśmy sąsiadami ? Jeśli tak to chętnie pomogę w różnych budowlanych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unplugged 15.02.2010 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Zrobił się off topic, przepraszam K160 Dzięki za aktualny linek do zdjęć. Faktycznie serce się krajało, kiedy patrzyłam jak znika stary spichlerzyk. Rzeczywiście szkoda, że nie udało się go odratować. Ale "to", między innymi, miałam na myśli pisząc o rozsądnych ludziach- dom, który stawiasz w jego miejsce, jest godnym następcą. A technologii nie ma przecież sensu dzielić na ładne i brzydkie, tanie, czy drogie- mają być skuteczne. Jeśli dom jest proporcjonalny, naturalnie wpisujący się w otoczenie- a taki będzie Twój gdy wykończysz go naturalnymi materiałami- kogo wtedy będzie obchodziła technologia! Spójrz na własny komin!!! Obłożony mistrzowsko! Byłam przekonana, że wymurowany z kamienia... "Moja" chatka może być niestety podobnym stanie, Nie mam pojęcia co mnie czeka, przygotowuję się na najgorsze i żywię nadzieję, że może bardzo źle nie będzie. Miejsca szczerze i życzliwie zazdroszczę. Jestem pazerna na piękno Z tego co zdradzałeś -chyba w "Beskidzkiej Grupie Budującej"- Twoje latyfundia leżą w okolicach Suchej Doliny, w adresie galerii jest "Kosarzyska", czyli "moja" (jeszcze ciągle niekupiona) posiadłość leży zapewne jakieś 15 km na zachód od Ciebie w linii prostej (2-3 km na północ od Szczawiny). Zdjęcia (...i zapewne wiele pytań rozmaitych) pojawią się kiedy będę mogła napisać "moja chatka", już bez cudzysłowu, mam nadzieję niedługo. Pozdrawiam ...i jeszcze raz przepraszam wszystkich za odejście od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts