krzysiek-d 03.02.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Witam wszystkich forumowiczów!Mam pytanko.Posiadam dom budowany w latach 70,cały podpiwniczony,zbudowany z całego pustaka i połówki haszowego miedzy nimi pustka powietrzna, część mieszkalna na piętrze tylko z całego.Jeśli to możliwe chciałbym uzyskać dla tego domu parametry domu energoszczednego.Czy to możliwe?Proszę o porady i wskazówki.Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 04.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Nie ma rzeczy niemożliwych, ale na pewno będzie to trudne i może być zbyt drogie. W domu energooszczędnym trzeba zadbać o ciągłóść izolacji, bardzo dokładnie zadbać. Tu już widać kilka trudnych elementów.Jeśli dom jest z lat 70-tych, to jeśli nie jest to kostka, to ma skośny dach i szczyty wymurowane do samego końca, dotykające desek dachu. Dach pewnie też kryty papą. Dla energooszczędności szczyty powinny być zakończone warstwą izolacji termicznej, która łączy się z izolacją cieplną dachu i ociepleniem zewnętrznym ścian. Trzeba więc robić podcinkę, albo rozbierać i od nowa budować dach.Ściany poddasza - jak piszesz są jednowarstwowe. Pod stropem, na którym stoi, jest ściana osłonowa parteru i pustka powietrzna. Na ścianę poddasza musisz przykleić gruby styropian, aby był uzyskany odpowiedni współczynnik i taki sam musisz przykleić na ściany parteru, aby dom nie wyglądał dziwnie. Ponadto jeżeli dach jest bez okapów, a takie zdarzają się w domach z tego okresu, to trzeba je będzie dorobić.Kolejna sprawa to wentylacja. W energooszczędnym powinna być mechaniczna. Kolejne trudne roboty budowlane. Wiele jeszcze innych rzeczy sprawi, że dostosowanie starszego domu do standardów energooszczędności będzie kłopotliwe i być może kosztowniejsze niż przy nowym budowaniu. Jesli ten dom masz za darmo, to próbuj, jeśli musisz za niego zapłacić duże pieniądze, to nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek-d 04.02.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam!Dzięki Dominik za pierwsze wskazówki.Na szczęście dom dostałem za darmo wiec tylko dlatego decyduję się na tego typu rozwiązanie.Podobnych problemów będzie jeszcze kilka.Właśnie nasunął mi się kolejny,po wymianie okien na okna trzyszybowe które powinny być umieszczone w warstwie docieplenia zewnętrznych ścian pozostanie wokół miejsca po starym oknie pustka powietrzna,co z tym zrobić.Jesli chodzi o dach to jest tak jak piszesz z tym ze nie jest pokryty papą.Może ktoś już dostosowywał stary dom do domu energooszczednego i chcialby sie podzielić swoimi spostrzezeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 04.02.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Musisz rozebrać zewnętrzną ścianę. Bez tego mur wyjdzie ci strasznie gruby i okna będą miały "tunel". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek-d 04.02.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 nie bardzo rozumię pojęcie ''tunel''.czy grubość muru to jakaś wada?dzięki za zainteresowanie tematem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.02.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 nie bardzo rozumię pojęcie ''tunel''.czy grubość muru to jakaś wada? dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam Kwestia gustu. U mnie ściana z ociepleniem to 50cm, a okna zaczynają się 10cm od lica zewnętrznego. Niektórzy nazwą to tunelem, a inni wygodnym parapetem. Ja nie zamierzam tego nazywać tylko używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 05.02.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Kwestia gustu. U mnie ściana z ociepleniem to 50cm, a okna zaczynają się 10cm od lica zewnętrznego. Niektórzy nazwą to tunelem, a inni wygodnym parapetem. Ja nie zamierzam tego nazywać tylko używać. Tylko, że kolega już ma 50cm mur i jak dołoży 20-25cm styropianu to parapet ZEWNĘTRZNY zacznie być na prawdę szeroki i słońca (które dogrzewa dom) będzie coraz mniej. Utrzymanie zewnętrznej ścianki nie ma żadnego sensu, skoro będą rozstawione rusztowania to koszt jej wyburzenia jest żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek-d 05.02.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Wiliam sorki!żle zrozumiałem.poczęści tej ścianki nie mogę rozebrać ponieważ ściany szczytowe stoją w połowie na tej ściance a w połowie na szczelinie i całym pustaku parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek-d 05.02.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 A co do doświetlenia pomieszczen ze względu na ''tunel'' mógłbym wstawić szersze okna jednocześnie zmniejszając ich wysokość.Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.02.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam Mam ściany zewnętrne gr. 80cm albo szukanie problemu, albo się przyzwyczaiłem wstaw okna bez słupków, one zabierają więcej światła. Pozdrawiam Ps. wszystko można jak dobrze przemyślisz, i dużo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek-d 06.02.2010 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Dzięki an-bud za wsparcie na pewno się przyda,przez te wszystkie moje przemyślenia nie zabardzo spać w nocy moge Pomyślałem sobie ze nawet docieplenie tych ścian nie będzie takie proste,prawdopodobnie nie będą tak pięknie równe jak ściany w budowanych dzisiaj domach a to chyba osłabi przyczepność styropianu klejonego na piance do tych ścian.Kurde im więcej myślenia tym więcej problemów.Kolejny to dach pokryty jest blachą całkiem niedawno więc szkoda mi to rozbierać ale znowu między blachą a krokwiami niema żadnej izolacji,krokwie leżą na murłacie na ścianie kolankowej między krokwie można upchać wełnę o gr 15 cm a chciałbym przeznaczyć strych na użytkowe poddasz wiec chyba trzeba by upchać 40 cm. Jestem na drodze przemyśleń ale coś mi się wydaje że jednak to bedzie cięższa przeprawa niż budowanie od podstaw.Mam tylko nadzieję że będzie to mniej kosztowało niż budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 06.02.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 moze sie czepiam ale styropian klejony pianka to chyba niezbyt dobre rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek-d 06.02.2010 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 sorki bedzie klej moze ceresit ct 84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.02.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 moze sie czepiam ale styropian klejony pianka to chyba niezbyt dobre rozwiazanie mam inne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 06.02.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 an-bud chetnie je przeczytam jesli mozesz napisz bo moze faktycznie jest to niezle rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.02.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 an-bud chetnie je przeczytam jesli mozesz napisz bo moze faktycznie jest to niezle rozwiazanie np. to: http://www.elewacje.pl/?akt_cms=355&cms=455 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 07.02.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 an-bud chetnie je przeczytam jesli mozesz napisz bo moze faktycznie jest to niezle rozwiazanie Klejenie na piankę jest dobrym rozwiązaniem ale na równej ścianie - z betonu komórkowego lub silikatów. Do murów nierównych lepszy jest klej cementowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 07.02.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 dziekuje za link faktycznie ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 07.02.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 an-bud chetnie je przeczytam jesli mozesz napisz bo moze faktycznie jest to niezle rozwiazanie Klejenie na piankę jest dobrym rozwiązaniem ale na równej ścianie - z betonu komórkowego lub silikatów. Do murów nierównych lepszy jest klej cementowy. Czy na tak zwanego "baranka" się nie nadaje??? W lecie chcę ocieplić piwnicę + parter , tynk najpopularniejszy z lat 80 -baranek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 07.02.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 W lecie chcę ocieplić piwnicę + parter , tynk najpopularniejszy z lat 80 -baranek. Tynk się zbija przed ocieplaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts