Gracek82 04.02.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Trochę ciężko mi uwierzyć w te koszty o jakich czytałem wcześniej.My zaczęliśmy budowę w czerwcu 2009 roku 25km od Poznania. Na dzień dzisiejszy mam stan surowy otwarty, a o to koszty (bez vat) robocizny jakie poniosłem:- Humus 200 pln- fundamenty (kopanie + zbrojenie) 800 pln- ściany fundamętowe 3300pln (trochę za dużo...)- Ocieplanie ścian f. (styropian+klej+malowanie) 0 pln praca własna- Rozgarnianie i ubijanie piasku (podsypka) 200 pln + własna praca- Ściany konstrukcyjne + ścianki działowe + strop + kominy z klinkieru 14 000 pln- docieplenie mostków (na ścianach szczytowych) 1000 pln- Wywiązanie drewna (dach ok 240m^2) 8 000 pln- Deskowanie + Papa 7000 pln Warto, jeśli ktoś ma trochę czasu, umiejętności i sprzętu robić samemu - tutaj są prawdziwe oszczędności i dobrze wykonana praca. Docieplenie mostków i deskowanie chciałem wykonać we własnym zakresie ale ze względu na późne rozpoczęcie budowy zima zmusiła mnie do wynajęcia ekipy. Złudne też wydaje się być pozostawienie fachowcom troski o materiały. Nie czarujmy się - jeśli nam jest tak wygodniej to ktoś na tym musi zarobić. Wtedy traci się już kompletnie kontrolę nad budową - oczywiście znajda się osoby, które cenią wygodę ponad wszystko... Ja jednak doradzam poświęcić swój czas pojeździć, popytać - nikt nie będzie dbał o nasz interes tak dobrze jak my sami. A wszyscy dobrze wiemy z jakiego sprytnego narodu się wywodzimy - jeśli taki fachowiec poczuje, że klient kompletnie się nie orientuje to "hulaj dusza piekła nie ma" i doi pieniądze... (oczywiście nie wszyscy fachowcy tacy są...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 04.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 my chcemy zacząć w tym roku też niedaleko Poznania i też ze sporym wkładem pracy własnejmożesz dać namiary na ekipy, z których byłeś zadowolony i miejsca, w których zaopatrywałeś się w materiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts