Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Architekt uważa, że nie powinno sie pionowo (a tylko poziomo) izolować przeciwwilgociowo ścian i ławy fundamentu betonowego (lanego), napisałem o tym dzisiaj na forum raczej z prośbą o opinię co zrobić z takim architektem. Otrzymałem min. dwa posty przyznające architektowi rację? Kto ją ma? Dodam, że grunt jest co prawda niespoisty, ale sezonowo (przy stosunkowo większych opadach) w okolicy wypompowywana jest woda z kanałów, piwnic, studni itp Przy okazji;

- jak głęboko powinien być posadowiony fundament pod poziomem terenu (czy poniżej poziomu przemarzania, czyli około 1 m (razem z ławą jak rozumiem?)- z reguły, jak mi się wydaje, ta wysokość jest mniejsza, co z zaleceniami?),

- jak wysoko ponad poziom terenu (50 cm będzie OK?),

- od jakiej wysokosci zbroić ściankę fundamentową konstrukcyjnie (żelbetowo),

szukałem na forum opinii, są bardzo skąpe, proszę o pomoc i pozdrawiam, 999 z Wawy

https://forum.murator.pl/topic/13764-czy-izolowa%C4%87-pionowo-fundamenty-betonowe/

Architekt uważa, że nie powinno sie pionowo (a tylko poziomo) izolować przeciwwilgociowo ścian i ławy fundamentu betonowego (lanego)

Mam też lany fundament - w ogóle bez izolacji pionowej. Ale dla spokoju wylan z betonu B20 wodoszczelnego.

Dodam, że grunt jest co prawda niespoisty, ale sezonowo (przy stosunkowo większych opadach) w okolicy wypompowywana jest woda z kanałów, piwnic, studni itp

Tym bardziej nie ma sensu robić zwykłej izolacji pionowej - woda i tak sie dostanie do betonu, z tym że ciężko jej będzie odparować (przez izolację). Chyba że zrobisz ciężką izolację przeciwwodną (jeśli nie ma piwnicy, to IMHO bez sensu).

- jak głęboko powinien być posadowiony fundament pod poziomem terenu (czy poniżej poziomu przemarzania, czyli około 1 m (razem z ławą jak rozumiem?)- z reguły, jak mi się wydaje, ta wysokość jest mniejsza, co z zaleceniami?),

- jak wysoko ponad poziom terenu (50 cm będzie OK?),

- od jakiej wysokosci zbroić ściankę fundamentową konstrukcyjnie (żelbetowo),

szukałem na forum opinii, są bardzo skąpe, proszę o pomoc i pozdrawiam, 999 z Wawy

- głębokość posadowienie fundamentu - jak w projekcie (nie kombinuj ;)

- 50 cm będzie OK (ja mam mniej)

- zbrojenie tak jak w projekcie (ja mam laną ścianę 35cm bez zbrojenia, bo wg mojego architekta nie było takiej potrzeby).

Pozdr

Zbig

https://forum.murator.pl/topic/13764-czy-izolowa%C4%87-pionowo-fundamenty-betonowe/#findComment-218621

Dzięki Anonymous, chyba muszę rzeczywiście trochę wyluzować, zacząłem za ostro i mogę trochę przesadzać z niektórymi sprawami, B20 to jest dobry pomysł, pozdrowienia.
https://forum.murator.pl/topic/13764-czy-izolowa%C4%87-pionowo-fundamenty-betonowe/#findComment-218861

Gość Przekorek
Zalezy czy masz piwnice. Jeśli tak - koniecznie izoluj. Jeśli nie - w ramach spokojnego snu można zaizolowac i wykonac drenaż opaskowy u podstawy fundamentu - ale tylko jeśli dom stoi na zboczu. Na równym terenie przy stabilnym podłożu nie zawracalbym sobie glowy - fundament metrowy, czy 0,8 metra - to naprawde nie robi w kosztach aż takiej różnicy. Zazbroiłbym natomiast ławe fi 12 i wypuścił w narożnikach budynku wąsy fi 10 aż do góry i związał z podłogą parteru. Pewnie, że nie trzeba, ale to niska cena za spokojny sen.
https://forum.murator.pl/topic/13764-czy-izolowa%C4%87-pionowo-fundamenty-betonowe/#findComment-222090