Gość 20.01.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Architekt uważa, że nie powinno sie pionowo (a tylko poziomo) izolować przeciwwilgociowo ścian i ławy fundamentu betonowego (lanego), napisałem o tym dzisiaj na forum raczej z prośbą o opinię co zrobić z takim architektem. Otrzymałem min. dwa posty przyznające architektowi rację? Kto ją ma? Dodam, że grunt jest co prawda niespoisty, ale sezonowo (przy stosunkowo większych opadach) w okolicy wypompowywana jest woda z kanałów, piwnic, studni itp Przy okazji;- jak głęboko powinien być posadowiony fundament pod poziomem terenu (czy poniżej poziomu przemarzania, czyli około 1 m (razem z ławą jak rozumiem?)- z reguły, jak mi się wydaje, ta wysokość jest mniejsza, co z zaleceniami?),- jak wysoko ponad poziom terenu (50 cm będzie OK?),- od jakiej wysokosci zbroić ściankę fundamentową konstrukcyjnie (żelbetowo),szukałem na forum opinii, są bardzo skąpe, proszę o pomoc i pozdrawiam, 999 z Wawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
999 20.01.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 zalogowałem, brak mi jeszcze wprawy, wątpliwosci pochodzą od 999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 21.01.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Architekt uważa, że nie powinno sie pionowo (a tylko poziomo) izolować przeciwwilgociowo ścian i ławy fundamentu betonowego (lanego) Mam też lany fundament - w ogóle bez izolacji pionowej. Ale dla spokoju wylan z betonu B20 wodoszczelnego. Dodam, że grunt jest co prawda niespoisty, ale sezonowo (przy stosunkowo większych opadach) w okolicy wypompowywana jest woda z kanałów, piwnic, studni itp Tym bardziej nie ma sensu robić zwykłej izolacji pionowej - woda i tak sie dostanie do betonu, z tym że ciężko jej będzie odparować (przez izolację). Chyba że zrobisz ciężką izolację przeciwwodną (jeśli nie ma piwnicy, to IMHO bez sensu). - jak głęboko powinien być posadowiony fundament pod poziomem terenu (czy poniżej poziomu przemarzania, czyli około 1 m (razem z ławą jak rozumiem?)- z reguły, jak mi się wydaje, ta wysokość jest mniejsza, co z zaleceniami?), - jak wysoko ponad poziom terenu (50 cm będzie OK?), - od jakiej wysokosci zbroić ściankę fundamentową konstrukcyjnie (żelbetowo), szukałem na forum opinii, są bardzo skąpe, proszę o pomoc i pozdrawiam, 999 z Wawy - głębokość posadowienie fundamentu - jak w projekcie (nie kombinuj - 50 cm będzie OK (ja mam mniej) - zbrojenie tak jak w projekcie (ja mam laną ścianę 35cm bez zbrojenia, bo wg mojego architekta nie było takiej potrzeby). Pozdr Zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
999 21.01.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Dzięki Anonymous, chyba muszę rzeczywiście trochę wyluzować, zacząłem za ostro i mogę trochę przesadzać z niektórymi sprawami, B20 to jest dobry pomysł, pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek 26.01.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Zalezy czy masz piwnice. Jeśli tak - koniecznie izoluj. Jeśli nie - w ramach spokojnego snu można zaizolowac i wykonac drenaż opaskowy u podstawy fundamentu - ale tylko jeśli dom stoi na zboczu. Na równym terenie przy stabilnym podłożu nie zawracalbym sobie glowy - fundament metrowy, czy 0,8 metra - to naprawde nie robi w kosztach aż takiej różnicy. Zazbroiłbym natomiast ławe fi 12 i wypuścił w narożnikach budynku wąsy fi 10 aż do góry i związał z podłogą parteru. Pewnie, że nie trzeba, ale to niska cena za spokojny sen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts