Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana zewnętrzena z betonu komórkowego

Recommended Posts

Witam,

interesuje mnie czy postawienie ściany 2 x 24cm z betonu komórkowego będzie jednoznaczne ze ścianą jednowarstwową o grubości 48cm. Nie chodzi o aspekt ekonomiczny ale o techniczny. Czy postawienie jednej ściany o grubości 24cm i połączenie jej z drugą również grubą na 24cm kotwami, nie pozostawiając żadnych szczelin ale też nie używając kleju do łączeniu obu ścian jest dobrym rozwiązaniem. Obie ściany mogłyby mieć różne różne gęstości, wewnętrzna wyższa a zewnętrzna niższa, jak i również mogłyby zostać ułożone na mijankę. Czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się czy takie rozwiązanie ma sens bądź nie popierając to argumentami.

Dziękuje z góry za odpowiedzi.

Dla sprostowania wyjaśnię że mam tylko i wyłącznie dostęp do takich pustaków, tzn. o wymiarach 24x24x59 i zastanawia mnie czy wybudowany w ten sposób dom będzie dobrym rozwiązaniem. Decyzja nie jest jeszcze podjęta i dlatego te pytanie znalazło się na forum, bo zapewne są tutaj mądrzejsze osoby ode mnie, które będą w stanie wypowiedzieć się na temat racji bytu takiego rozwiązania.

Chodzi mi o sensowne techniczne aspekty takiego rozwiązania, a nie czcze pisanie.

Dla sprostowania wyjaśnię że mam tylko i wyłącznie dostęp do takich pustaków, tzn. o wymiarach 24x24x59 i zastanawia mnie czy wybudowany w ten sposób dom będzie dobrym rozwiązaniem. Decyzja nie jest jeszcze podjęta i dlatego te pytanie znalazło się na forum, bo zapewne są tutaj mądrzejsze osoby ode mnie, które będą w stanie wypowiedzieć się na temat racji bytu takiego rozwiązania.

Chodzi mi o sensowne techniczne aspekty takiego rozwiązania, a nie czcze pisanie.

Ale skąd się wziął taki pomysł? Musisz sobie zdawać sprawę z trudności i dodatkowych kosztów na innych etapach budowy (szerszy fundament, szersze wieńce, dodatkowe zbrojenie itd.) A co z ociepleniem? Chcesz z niego całkiem zrezygnować?

Pomysł wynika z faktu dostępu do tego typu pustaków po zupełnie innych cenach niż w hurtowniach i tylko i wyłącznie o takich wymiarach. W pierwszym założeniu ściana miała być jednowarstwowa o grubości 48cm, dlatego też szerszy fundament, szersze wieńce, dodatkowe zbrojenie itd. wynikają bezpośrednio z samego projektu podstawowego domu z poddaszem użytkowym.

Tak z ocieplenia chcę zrezygnować. Chodzi o to czy ściana wykonana w ten sposób będzie miała takie same właściwości jak jednowarstwowa ściana z betonu komórkowego o grubości 48cm.

Sciana z dwoch warsw BK po 24cm kazdy spelni raczej wymagania, musza byc tylko "cieple" bloczki -moze nawet 400

Budowa takiego domu to zadna nowosc, na wsiach kiedys budowalo sie takie domy i stoja do dzisiaj. Jedna warstwa bloczkow to sciana nosna a druga to sciana zewnetrzna, dodatkowo dylatacja -szczelina powietrzna spelni role izolatora.

Jesli tylko masz dostep do bloczkow w bardzo dobrej cenie to warto takie rozwiazanie wziac powazniej pod uwage.

Nie bedzie to jednak rownowznosc sciany 48cm, Twoja bedzie cieplejsza od niej :wink:

Jesli na nadproza zewnetrznej sciany dzas gotowe elementy to zmniejszasz mostki w porownaniu ze sciana jednowarstwowa o gr. 48cm

Pzdr.

ściana 1W o grubości 48cm to z reguły bardzo ciepły bloczek o gęstości 350 a nawet 250 kg/m3,

nie panikuj ...

dla autora wiadomości - mam jednowarstwówke 36cm , bloczki gęstości 450 ....

bloczki te które ty masz są chudsze a więc na pewno są to 600 albo ewentualnie 500 czyli 2 razy zimniejsze

nie teoretyzuj ... skąd wiesz, że nie ma dostepu do 350 ... :roll:

Przecież beton komórkowy o grubości 48cm spełnia normę poniżej 0,3 W/m2*K (Ytong osiąga nawet 0,19), nawet ściana wybudowana z Ytonga o grubości 36,5 ma przenikalność poniżej 0,3, dlaczego więc dwa pustaki o grubości 24 nie spełniałyby normy (tworzą przecież mur grubości 48cm). Jeden może być odmiany 400 (U=0,43) a drugi 500 (0,54), tak więc biorąc z tego średnią i przyjmując że współczynnik maleje proporcjonalnie co do grubości ściany, ściana wybudowana tą technologią mogłyby mięć przenikalność równą ok 0,25.

Padł tutaj pomysł, żeby między nimi zastosować szczelinę powietrzną, która również jest dobrym izolatorem, który teoretycznie powinien jeszcze zmniejszyć całościowy współczynnik przenikania cieplnego.

Wypowiedź, że taka ściana nie spełni norm jest według mnie błędna, ale może ktoś jest w stanie udowodnić, że się mylę.

Bloczki Solbet, białe, pióro-wpust, odmiana 400 (U=0,43), odmiana 500 (U=0,52). Poniżej link do strony z tabelą parametrów:

http://www.solbet.pl/izolacyjnosc_termiczna.php

Jeżeli decyzja padnie na ten sposób budowania to jaka powinna być między nimi szczelina?

Z czystej ciekawości po ile masz te bloczki?

Jak bym robił taki mur na dwa bloczki to dałbym pomiędzy nie z 5cm wełny.

Pustka powietrzna też sporo daje, ale wełna nie jest już taka droga a osiągniesz znacznie lepsze wyniki przy ogrzewaniu.

Sam sobie przekalkuluj różne ściany wpisując ich arametry i porównując przenikalność cieplną na kalkulatorze:

http://www.cekol.pl/swiat_profesjonalisty/kalkulator_doboru_wlasciwej_grubosci_izolacji.htm

A powiedzcie mi jak to jest z tym świadectwem energetycznym, żeby odebrać dom ściana musi spełniać konkretne kryteria ???

Przecież jak mnie nie stać na zastosowanie super materiału to bede tracić na ogrzewaniu ale to chyba moja sprawa ???

Wsioryba, laik ale język bardzo profesjonalny i widzać że żądna wiedzy :)

A powiedzcie mi jak to jest z tym świadectwem energetycznym, żeby odebrać dom ściana musi spełniać konkretne kryteria ???

Przecież jak mnie nie stać na zastosowanie super materiału to bede tracić na ogrzewaniu ale to chyba moja sprawa ???

Wsioryba, laik ale język bardzo profesjonalny i widzać że żądna wiedzy :)

Niestety nie tylko. Dla mnie jak najbardziej niestety bo od jakiegoś czasu, gdy słyszę podpieranie się ekologią to mnie trzęsie, a ten wymóg wynika z obowiązku zmniejszania emisjii CO2 do atmosfery. Plusem jest oczywiście zmniejszenie kosztów utrzymania domu, ale jak sam widzisz to sprawa inwestora.

Co ma wspólnego obowiązek wykonania certyfikatu ze zmniejszeniem kosztów utrzymania?

To samo co konieczność wykonania badań dla instalacji elektrycznej z bezpieczeństwem użytkownika. Certyfikat gwarantuje, że dom nie jest gorszy niż..., a to jest gwarancja że koszt utrzymania będzie mniejszy niż gdyby ten dom był gorszy niż...