sudan 04.02.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 mam problem. Wykonawca ktory pociagnal do mojego domu wodociag, nie zadbal o przedluzenie zajecie pasa drogowego (mnie nie bylo a termin wykonania przesunal). Jako kierownik, spotkal sie pozniej z komisja ZDiK i zaakceptowal protokol (ilosc dni przekroczenia). ZDIK naliczyl mi kare (ok 10 tys). Zaplacilem, teraz chcialem isc do sadu, tyle ze prawnik mnie straszy ze moge sprawe przegrac, czyli stracic kolejne pieniadze. Nie mam pojecia jakie sa szanse na wygranie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.02.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Chcesz iść do sądu ale przeciw komu? 1 - drogowcom2 -wykonawcy W procesie budowlanym wszystkie decyzje administracyjne wydawane są inwestorowi nawet jak działa przez pełnomocnika .To tobie jako inwestorowi zarządca drogi wydał zezwolenie na umieszczenie rury w drodze (rozumiem że to twoja rura a nie wodociągów), tobie także naliczył opłatę za zajęcie pasa drogowego i opłatę karną za przekroczenie zezwolenia. Więc z zarządcą drogi nic byś nie ugrał. Dalej wszystko zależy od umowy z wykonawcą. Jeśli umocowałeś go prawnie i zobowiązałeś go do występowaniu w twoim imieniu przed zarządcą drogi w tym do uzyskania zgody na zajecie pasa drogowego a on nie wywiązał się z obowiązków narażając cię na straty w postaci kary to myślę, że należy ci sięodszkodowanie od niego. Gdy zaś to ty załatwiałeś wszelkie zgody i pozwolenia to niestety nie jego wina, że nie było cięw domu wtedy gdy powinieneś być. Podpisując protokół stwierdził tylko fakt, że wtedy a wtedy zajmował pas drogowy jako wykonawca do czego miał prawo jak i taki miał obowiązek. Nie znamy szczegółów dlaczego prace prowadził w innym terminie niż miał na to zgodę drogowców, czy cię otym informował czy nie, czy jest tu ewidętna jego wina czy jej nie ma bo może zdecydowały jakieś czynniki niezależne od niego o tym kiedy mógł kopać. W każdym razie jeśli znów wykonawca naraził cię na straty to oczywiście na zasadach ogólnych należy ci sięod niego odszkodowanie. Prawnik pewnie przeanalizował te aspekty i skoro stwierdził, że nie masz szansy to pewnie nie masz . Zazwyczaj prawnik jak wie na 90% że nie ma szans to twierdzi, że wygramy bo ma za too kasę czy wygra czy przegra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudan 05.02.2010 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Oczywiscie ze wykonawcy. Umowa zawierała wyłącznie kary umowne za zwłokę, doszło do niewykonania w terminie (opóźnienia), czyli de facto niewykonania zadania. Z przekroczenia niewiele odzyskam bo w swej najwnosci podpisalem umowe, podaną pod wykonawce, a zapisy tam zawarte nie sa oczywiscie na moja korzyśc. Tu jest problem: "W razie niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania kara umowna należy się wierzycielowi w zastrzeżonej na ten wypadek wysokości bez względu na wysokość poniesionej szkody" ale "...Szczególna sytuacja powstaje w razie zastrzeżenia kary umownej wyłącznie za zwłokę. W takim bowiem wypadku wierzyciel - w razie niewykonania zobowiązania - może domagać się kary za zwłokę, gdy do niej doszło,a zarazem odszkodowania na zasadach ogólnych. ..." "Nie znamy szczegółów dlaczego prace prowadził w innym terminie niż miał na to zgodę drogowców, czy cię otym informował czy nie, czy jest tu ewidętna jego wina czy jej nie ma bo może zdecydowały jakieś czynniki niezależne od niego o tym kiedy mógł kopać" Dlubanie w ziemi i polozenie rurki wykonal w miar terminowo, obsuwa byla chyba 3 dniowa, natomiast problem polegal na tym ze nie wylał w teminie asfaltu. Droga była tan naprawde przejezdna i nikomu to nie przeszkadzało ponieważ była już na niej ułozona poniemiecka kostka. W zwiazku z informacja ze ZDIKU 2 krotnie dzwonilem do niego informujac go że ZDIk skontroluje temat i prosiłem o dokończenie prac. Fachowiec stwierdzil ze wszystko załatwi i nie mam się czym martwic. Jego winę jestem w stanie udowodnic, tylko czy to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Prawnikiem nie jestem ale wydaje mi sięże zapis o karach w określonej wysokości bez względu na wyrządzoną szkodę jest klauzulą niedozwoloną w umowach i zapis taki nie ma mocy prawnej. Każdy powinien mieć prawo szczególnie przed sądem do sprawiedliwej oceny szkody i stosownego odszkodowania za nią. Dodatkowo teraz zastanawia mnie czy drogowcy postępują zgodnie z prawem. Nie uważam, że nie załatanie dziury w asfalcie po ułożeniu rury świadczy o prowadzeniu dalej do dnia załatania tej dziury prac budowlanych związanych z ułożeniem rury bo na te roboty wydano zezwolenie i pobrano opłaty. Wg. mnie powinni ukarać was za zwłokę w przywróceniu nawierzchni do stanu pierwotnego lub zrobić to na wasz koszt po bezskutecznym wezwaniu . I napewno takie załatanie dziury nie kosztuje tyle ile wynika z samowolnego zajęcia pasa drogowego. Chyba że sprawy te szczegółowo opisane były w zgodzie. W każdym razie pierwszy raz spotykam sięz tym aby zamawiając czas zajecia drogi uwzgledniać czas na wycackanie po robocie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sudan 05.02.2010 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 No coz zyje w szczegolnym miejscu. Mam wlasny fragment sieci wodociagowej za 35 tys zlotych, poniewaz przedsiebiorstwo wodociagowe nie chce go odplatnie przejac. Pozniej kara od ZDiKU, temat wody to dla mnie temat rzeka Tak naprawde gdyby wykonawca okazal odrobine dobrej woli, sprawe z drogowcami mysle ze by zalatwil. Mozna tez bylo zalatwic przedluzenie terminu. W zgodzie jest napisane ze ma doprowadzic do stanu przed wykonana instalacja. Inna sprawa ze to wodociagi przesunely mu temat realizacji przesuwajac termin wpiecia sieci do sieci. Na zabawe z woda wydalem okoo 50 tys zlotych, na dzialce w centrum ponad 100 tys miasta, ktora kupilem jako uzbrojona. Chcialbym cos odzyskac, ale nie mam ochoty znowu dokladac placac prawnikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts