lessli 04.02.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Proszę o poradę,Mam dom jednorodzinny, rodzina czteroosobowa dwie łazienki (wanna, prysznic) pralka, zmywarka, terma gazowa zużycie wody w ciągu miesiąca około 25m3. Zasilanie w wodę posiadam z wodociągu miejskiego ale niestety ciśnienie wody jest bardzo słabe do tego stopnia, że gdy pracuje zmywarka to pralka nie otrzymuje już odpowiedniej ilości wody i na odwrót, gdy nalewa się woda do wanny to z prysznica już nie może nikt skorzysta, bardzo ciężko jest wyregulowac ciepłotę wody ponieważ terma gazowa ma slaby przepływ. Chciałbym rozwiązać ten problem stosując hydrofor proszę o fachową poradę w tym zakresie.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.02.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Najpierw musisz sprawdzić, gdzie masz problem. Przy ciepłej wodzie hydrofor nie musi poprawić sytuacji bo ogrzewacz też ma limity ciśnień dopuszczalnych i poza tym z regóły to jego wężownica jest wąskim gardłem. Można spróbować zakładając ogrzewacz pojemnościowy. Poprawi to komfort użytkownia ciepłej wody, ale niekoniecznie umożliwi większy chwilowy pobór (ale pewnie poprawi).Sprawdź też, czy ograniczeniem nie są średnice rurek do wody.Chyba, że jesteś pewny, że problemem jest rzeczywiście ciśnienie z wodociągów. Wtedy sugerowałbym najpierw z nimi porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lessli 04.02.2010 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 wszystko juz mam posprawdzane, mam nowy przyłącz wody do licznika, mam nową instalację wodna w calym budynku, problem jest tylko i wyłącznie z otrzymywanym ciśnieniem z wodociągów z nimi juz też rozmawialem oni nie sa w stanie zapewni mi wiekszego ciśnienia ten problem jest w całej okolicy. Właśnie dlatego chce zastosowac jakiś hydrofor i tu właśnie prosze o pomoc tych którzy maja w tym doświadczenie.dziekuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 04.02.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 wszystko juz mam posprawdzane Czy możesz opisać co i w jaki sposób? Jakie ciśnienie dostarczają wodociągi? Czy filtr (takie sitko) w wodomierzu było sprawdzane (to powinni zrobić fachowcy z wodociągów, bo licznik jest plombowany)? Jeżeli wszystko jest ok, to rozwiązaniem może być: - używanie wody w środku nocy (mniejszy rozbiór, większe cisnienie) - zamontowanie jak największego zbiornika hydroforowego (np. 300 l) - zamontowanie najtańszego zestawu hydroforowego (pompa + zbiornik) To ostatnie rozwiązanie spowoduje wysysanie wody z całej instalacji. Oczywiście sąsiedzi mogą mieć wówczas przerwy w dostawie. Dlatego też stosujesz je na własne ryzyko i pod groźbą linczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_ar 04.02.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 powodów może być masakwestia jakie jest ciśnienie na wejściu do budynku i jakie ciśnienie jest za licznikiemczy nie są brudne filtryczy nie są dobrane zbyt małe średnice rurskoro terma gazowa działa oznacza to że dostaje o ile mnie pamięć nie myli minimum 2 atm a to już nie jest tak tragiczniena hydroforze uzyskasz o ile pamiętam 3 atmosfery więc przyrostu wielkiego nie będziepodstawowe pytanie - jaki licznik - jakiej średnicy i jakie ma parametry?Może masz założony licznik 1/2" z przepływem 0,5m3 ?? tak przez przypadek?a filtry/sitka przed odbiornikami? pralką , zmywarką, na bateriach, na liczniku ?Powiem tak że jeśli zrobiona instalacja wewnętrzna jest z rurek dn 20 to i 6 atm ciśnienia na wodociągu nie pomoże.... a z takimi przypadkami też się spotkałem...Skoro to problem paru domów to może po prostu wodociągi mają awarię a woda nie wypływa na powierzchnię bo migruje bezpośrednio do kanalizacji? (takie coś też przerabiałem gdzie wodociąg "padł" a woda migrowała bezpośrednio do studzienki kanalizacyjnej o czym wodociągi wiedziały ale miesiąc się zabierały do usunięcia awarii - skoro na powierzchnie nie wybijało to oni nie widzieli problemu...)Mało prawdopodobne jest że wodociągi dają za niskie ciśnienie.Jeśli jest tak faktycznie to proponuję sięgnąć do ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę , sięgnąć do lokalnego regulaminu dostawy wody (uchwalany przez radę miasta/gminy) a także do rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie warunków jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tam znajdziesz min. ciśnienie które mają ci zapewnić) i korzystając z tych dokumentów wezwać zakład wodociągowy do usunięcia problemu.W rozmowie można różne rzeczy mówić - napiszesz pismo musisz dostać w przepisowym terminie wiążącą odpowiedź.Podstawowa sprawa - sprawdzić wszystko najpierw u siebie - żeby być pewnym że problem leży po drugiej stronie i dopiero wtedy rozpocząć wymianę korespondencji.Nie ma pisma - oficjalnie nie ma problemu chociażbyś 1000x rozmawiał czy dzwonił. art 5 ustawy brzmi:Art. 5.1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne ma obowiązek zapewnić zdolnośćposiadanych urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych do realizacjidostaw wody w wymaganej ilości i pod odpowiednim ciśnieniem oraz dostawwody i odprowadzania ścieków w sposób ciągły i niezawodny, a także zapewnićnależytą jakość dostarczanej wody i odprowadzanych ścieków.1a. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane do prowadzeniaregularnej wewnętrznej kontroli jakości wody.1b. Wymóg zapewnienia dostaw pod odpowiednim ciśnieniem, o którym mowaw ust. 1, dotyczy wyłącznie dostaw wody z sieci.2. Jeżeli umowa o zaopatrzenie w wodę lub odprowadzanie ścieków nie stanowi inaczej,odbiorca usług odpowiada za zapewnienie niezawodnego działaniaposiadanych instalacji i przyłączy wodociągowych lub instalacji i przyłączy kanalizacyjnychz urządzeniem pomiarowym włącznie. Natomiast rozporządzenie mówi: § 114. 1. Ciśnienie wody w instalacji wodociągowejw budynku, poza hydrantami przeciwpożarowymi, powinnowynosiç przed każdym punktem czerpalnym niemniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa(6 barów).2. Jeżeli minimalne ciśnienie, określone w ust. 1,nie może być uzyskane ze względu na występujące stalelub okresowo niedostateczne ciśnienie wody w sieciwodociągowej, należy zastosować odpowiednie urządzeniatechniczne, zapewniające wymaganą jego wielkośćw instalacji wodociągowej w budynku. Z powyższego wynika że wodociągi muszą ci zapewnić min 0,5 bara na wejściu do budynku.Natomiast wg mnie opisane objawy nie wskazują na niskie ciśnienie ale na źle dobrane średnice rur- albo instalacji w domu albo - jeśli dotyczy to większej ilości domów - sieci wodociągowej.Tak czy owak - napisz - nie ma tak że się "nie da" - wszystko się da tylko kwestia chęci i pieniędzy. A obowiązek zapewnienia ciśnienia i innych parametrów leży po stronie przedsiębiorstwa wodociągowego i gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 04.02.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 U rodziców notorocznie latem był problem niskiego ciśnienia (a często wręcz braku wody). Udało się nam to rozwiązać dość nietypowo:- z sieci zasilany zbiornik 200l w piwnicy (wlew od góry),- na dole zbiornika podłączony hydrofor.Instalacja między zbiornikiem a hydroforem musi przebiegać jak najniżej ponieważ przy braku wody w instalacji w najwyższym punkcie tworzy się próżnia!To rozwiązanie ma jednak jedną poważną wadę - po pracach na sieci jak do rur dostanie się "żubrówa" to u Ciebie będzie zdecydowanie dłużej lecieć zanim się wyklaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.02.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Powiem tak że jeśli zrobiona instalacja wewnętrzna jest z rurek dn 20 to i 6 atm ciśnienia na wodociągu nie pomoże.... a z takimi przypadkami też się spotkałem... Naprawdę uważasz, że DN 20 to za mało? Przecież po odjęciu grubości ścianki zostaje kilkanaście milimetrów (w zależności od materiału). To i tak sporo więcej niż zwykle stosowane wężyki do podłączenia baterii.Kiedyś robiono instalację z rurek 0,5" stalowych (oczywiście nie zbiorczą, ale do pojedynczych odbiorników - sam mam taką zrobioną) i nie było problemów z ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_ar 05.02.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 no tak ale średnica wewnętrzna rur stalowych a PE jest zupełnie inna..Wg mnie podstawowym błędem to właśnie nagminne stosowanie rur DN 20 niejednokrotnie od samego licznika... brak stopniowania średnic..Moim zdaniem w domu powinno się używać DN 25 . DN 20 to zwykle odpowiednik 3/8 stalowej jest.. a zauważ że wężyk zwykle na ok 30-40cm długości...Ogólnie zdarza się że przez zastosowanie zbyt małych średnic rur spada pojemność wodna, wydajność rur i ciśnienie już tu nie pomoże...Niedawno przerabiałem taki temat na instalacji w bloku gdzie pierwotnie były poziomy 2" a wykonawca wsadził rurę o 1 średnicę mniejszą i mimo ciśnienia na wejściu 6,5atm na końcówkach brakowało wody - kłania się jednoczesność rozbioru...A przecież jakaż to różnica cenowa... tyle co nic... jeszcze w domu gdzie tych rur do dosłownie parę metrów jest....A teraz weźmy przykład:od licznika DN 25 głównai od razu redukcja i do wszystkich odbiorników DN 20 i włączyć proszę zmywarkę, pralkę, przygotowywać kąpiel w międzyczasie użyć spłuczki i broń boże podlewać trawnik... Ale pomijając to:jeszcze takie pytanie - a filtr jest założony przy liczniku?zawór zwrotny? - nie jest za "twardy" i dodatkowo stwarza problemy?jest regulator ciśnienia?I być może najgłupsze pytanie : czy zawór główny jest otwarty całkowicie?Nie jest to takie oczywiste - spotkałem się z sytuacją gdzie ten zawór być w 3/4 zamknięty bo wtedy woda wolno leciała i licznik nie liczył jak się klientowi spłuczka napełniała... - nie jest to złośliwe pytanie - tylko z doświadczenia wiem że i takie cuda się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.02.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Jeśłi chodzi o średnice to nie jest tak, że jest rzelazna zasada co do ich wymiaru i stopniowania. W każdym przypadku należałoby instalację przeliczyć hydraulicznie, uwzględnić dyspozycyjne ciśnienie, opory instalacji miejscowe i liniowe oraz maksymalne natężenie przepływu w poszczególnych punktach instalacji. Zwykle jednak "majstry" są najmądrzejsi i "na oko" zakładają średnice. Jeśli chodzi o hydrofor - ma sens jeżeli problem jest tylko po stronie wodociągów. Często problemem są wadliwe zawory i zapchane filtry przy wodomierzu. Jeżeli jest niskie ciśninie w sieci polecam niewielki hydrofor z większym zbiornikim buforowym. Duża wydajność pompy hydroforowej może pogorszyć sytuację sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_ar 06.02.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Jeśli wszystko jest w porządku po Twojej stronie napisz do ZWK i wezwij ich do tego aby zaczęli ci dostarczać wodę zgodnie z parametrami które MUSZĄ spełnić.Jeśli jest Was więcej odbiorców - napiszcie takie wezwania wszyscy z przesłaniem kopii pisma do burmistrza czy starosty - kto tam jest odpowiedzialny u Was za te sprawy. Możecie też wyznaczyć termin albo przynajmniej zawiadomić że jeśli nie zostaną spełnione parametry to na ich koszt sami to zrobicie. Oni mają obowiązek zainstalować wam urządzenia takie które dadzą wam odpowiednie parametry wody na przyłączu.Jeśli każdy będzie w ten sposób postępował to nigdy nie będziecie mieć wody takiej jak trzeba co więcej -ZWK może przyłączać kolejnych użytkowników - przecież problem nie istnieje.... nikt oficjalnie się nie skarży...Od czego macie radnych?A może jakieś wybory się szykują w niedługim czasie?Burmistrz też ma godziny przyjęć... a to on jest odpowiedzialny za wodę ... radni ustalają taryfy... zatwierdzają wieloletnie plany... budżet ZWK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts