mort 04.02.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 W tym roku planuję zakończenie budowy i odebranie budynku. Pozwolenie wydane, budowa rozpoczęta. Niestety urząd miasta plany te skomplikował.Z budżetu na ten rok wyleciało wykonanie kanalizacji w ulicy. Nie wiadomo, kiedy taka inwestycja będzie miała miejsce: rok, dwa trzy...W planie zagospodarowania można znaleźć poniższy zapis:"w zakresie infrastruktury technicznej ustala się: Odprowadzenie ścieków socjalnych do projektowanej kanalizacji sanitarnej. Nie dopuszcza się budowy żadnych zbiorników na ścieki."Czy moja budowa i budowy sąsiadów mogą być w ten sposób blokowane przez miasto? Na jakiej podstawie mogę starać się o wydanie zgody na budowę szamba (choćby tymczasowo) lub POŚ? Wysoki poziom wód gruntowych może być przeszkodą w budowie POŚ z drenażem rozsączającym, więc rozwiązanie to jako tymczasowe jest nieekonomiczne. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 16.02.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 nie ma kanalizy, nie ma podłączeni składaj wniosek z szambem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 21.02.2010 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 W tym roku planuję zakończenie budowy i odebranie budynku. Pozwolenie wydane, budowa rozpoczęta. Niestety urząd miasta plany te skomplikował. Z budżetu na ten rok wyleciało wykonanie kanalizacji w ulicy. Nie wiadomo, kiedy taka inwestycja będzie miała miejsce: rok, dwa trzy... W planie zagospodarowania można znaleźć poniższy zapis: "w zakresie infrastruktury technicznej ustala się: Odprowadzenie ścieków socjalnych do projektowanej kanalizacji sanitarnej. Nie dopuszcza się budowy żadnych zbiorników na ścieki." Czy moja budowa i budowy sąsiadów mogą być w ten sposób blokowane przez miasto? Na jakiej podstawie mogę starać się o wydanie zgody na budowę szamba (choćby tymczasowo) lub POŚ? Wysoki poziom wód gruntowych może być przeszkodą w budowie POŚ z drenażem rozsączającym, więc rozwiązanie to jako tymczasowe jest nieekonomiczne. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. A na jakiej zasadzie dostales PnB? Bo projektant usadowiajac budynek na mapie jest zobowiazany ustalic sposob unieszkodliwiania sciekow bo inaczej nie dostaniesz PnB. Zwyczajna odmowa. Musiales miec jakies warunki techniczne jesli nie bylo jeszcze sieci. Jak bylo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 22.02.2010 01:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 W tym roku planuję zakończenie budowy i odebranie budynku. Pozwolenie wydane, budowa rozpoczęta. Niestety urząd miasta plany te skomplikował. Z budżetu na ten rok wyleciało wykonanie kanalizacji w ulicy. Nie wiadomo, kiedy taka inwestycja będzie miała miejsce: rok, dwa trzy... W planie zagospodarowania można znaleźć poniższy zapis: "w zakresie infrastruktury technicznej ustala się: Odprowadzenie ścieków socjalnych do projektowanej kanalizacji sanitarnej. Nie dopuszcza się budowy żadnych zbiorników na ścieki." Czy moja budowa i budowy sąsiadów mogą być w ten sposób blokowane przez miasto? Na jakiej podstawie mogę starać się o wydanie zgody na budowę szamba (choćby tymczasowo) lub POŚ? Wysoki poziom wód gruntowych może być przeszkodą w budowie POŚ z drenażem rozsączającym, więc rozwiązanie to jako tymczasowe jest nieekonomiczne. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. A na jakiej zasadzie dostales PnB? Bo projektant usadowiajac budynek na mapie jest zobowiazany ustalic sposob unieszkodliwiania sciekow bo inaczej nie dostaniesz PnB. Zwyczajna odmowa. Musiales miec jakies warunki techniczne jesli nie bylo jeszcze sieci. Jak bylo? Na podstawie planu zagospodarowania oraz projektu budżetu Zakład Gospodarki Komunalnej wydał OPINIĘ, że podłączenie będzie możliwe po skanalizowaniu terenu. WARUNKI nie są w takim wypadku wymagane. Z wodociągami sytuacja była analogiczna, z tym że wodociąg już powstał. Przedstawione opinie wystarczyły, aby uzyskać pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 21.05.2010 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Miasto podjęło decyzję o zmianie planu zagospodarowania przestrzennego i najprawdopodobniej umożliwi budowę szamba do czasu skanalizowania terenu. Pozostaje tylko jeden problem - nie wiadomo czy plan uda się uchwalić jeszcze w tym roku, a my chcemy zamieszkać w nowym domu najpóźniej za 4 miesiące!! Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipka71 25.05.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 mam podobny problem choć dopiero jestem na etapie załatwiania pnb, przeczytałam na ten temat chyba wszystko co dostępne jest w sieci i chyba jedyna droga to zmiana pnb na pnb z szambem jednak z uwagi na zapisy w pzp w starostwie a potem województwie pewnie odmówią, na koniec pozostaje wsa i nadzieja, bo wydawane w podobnych sprawach wyroki sprzyjają skarżącym np. wyrok wsa w Poznaniu z dn. 20.11.2009 r http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F9F3C15E76 niestety to trochę potrwa, bo każdy urząd ma na rozpatrzenie sprawy swój czas, myślę, że pół roku to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts