Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak optymalnie murować by uzyskac wysokość pokoju ok. 270 cm

Recommended Posts

Jak najlepiej wymurować aby uzyskać wysokość pokoju w granicach 265-270 cm.. Chcę murować z masa wysokość 23.8 cm, dochodzi wieniec 10 cm, wysokość okien 150cm, ocieplenie podłogi stropianem 20 cm + wylewka + wykończenie podłogi.

Gdyby

11x25=275+10 wieniec=285- około 30 cm=255 więc za mało

12x25=300+10 wieniec=310-30 cm=280 tu za duzo.

No i jeszcze trzba pamiętać, zeby wysokośc do okna była odpowiednia.

Chyba nie mam wyobraźni.

A chwilę obecną myślę, żeby pierwsza warstwę przejechać bloczkiem betonowym, ale nie wiem, czy byłby to dobry pomysł, czy lepiej kombinować z jakimś maksem niższym, ale znowu tyle rodzajów cegły, jak to policzyć a brać trzeba całe palety.

Jeżeli ktoś ma pomysł – będę wdzięczna.

Myślisz, że trzeba zamknąć te otwory. Muszę się poprzylądać w dziennikach budowy tych co zalewali strop płytą, czy coś tam murowali. Pokoi raczej niższych nie mogę mieś, bo będzie to parterówka, więc nie chce, żeby była za niska a z drugiej strony szkoda ogrzewac wysokie pomieszczenia. Teraz w domu mam 260 -265 (piętro, parter) i wysokość jest ok. Więc załozyliśmy te 270 jako optymalne

tzn. jak w tej chwili fachowcy robią?

najprościej - przemurować cegłą pełną i na to położyć belki ale wtedy wieniec nie jest opuszczany i nie jest to zgodne z technologią choć strop się od tego nie zawali - może się ewentualnie zarysować podobno (u mnie kierownik się skrzywił i powiedział, że może być - nic się nie zarysowało choć mam terivę)

tzn. jak w tej chwili fachowcy robią?

najprościej - przemurować cegłą pełną i na to położyć belki ale wtedy wieniec nie jest opuszczany i nie jest to zgodne z technologią choć strop się od tego nie zawali - może się ewentualnie zarysować podobno (u mnie kierownik się skrzywił i powiedział, że może być - nic się nie zarysowało choć mam terivę)

U nas ta belka chyba musi być, bo jest na dużej przestrzeni dzielącej salon i jadalnię i projektant mówił, że tam belka musi być.

Nie wiem czy dobrze rozumię, na tej cegle kładziesz belkę 25x25 a płyta ma grubość 15 to co te 10; czy też wszystko robisz grubością 15 i belkę i płytę?

na cegłach opiera się belki między ścianami nośnymi - prostopadle do ścian (a nie wzdłuż). Na tych belkach układa się gary terivy i zalewa to wszystko od góry (razem z wieńcem) betonem. Od dołu się później tynkuje. spody belek są wtedy na poziomie cegieł

A prawidłowo belki powinny być podniesione tak żeby wystawały z wieńca trochę wyżej (wieniec opuszczany). Największa trudność to zaszalowanie tego oraz spowodowanie żeby beton wpłynął pod belki (wibrowanie betonu).

Imho ostatnią warstwę dajcie z cegły i tak dopasujcie sobie prawidłową wysokość ściany.

Na chwile obecną też będziemy robić podłogówke w całym domku. Oczywiście cały czas czytamy, uczymy się i pytamy. Z tego co pamiętam, to Ty chyba masz 30 cm styro na podłodze. Takie były początkowe zamierzania, czy tez tak wyszło. Wydaje nam sie, że te 20 będzie wystraczające (ściany też 20 a strop 30-40 ale to juz bez znaczenia, bo można będzie dokładać do oporu. zastanawiamy się jeszcze czy ocieplać fundamenty od środka, ale chyba sobie odpuścimy, bo od zewnątrz zakładamy styrodur i przy parterówce to dość wysoki koszt a od wewnątrz juz chyba niekoniecznie trzeba ocieplać. ty ocieplałeś?

Jak wizualnie te pokoje 275, widac, że wysoko, czy raczej normalnie.

W moich rozważaniach tez zakładałam, żeby dać strropianu 30 i wtedy wysokość 270 łatwiej byłoby chyba wyliczyć, ale przpuszczam, że 10 m piasku będzie tańsze od 10 cm styropianu

pierwek rozumię odnośnie teriwy, duzo obób ja stosuje i widziałam zdjęcia w dziennikach; przy zalewanym to chyba inaczej się układa z tego co sobie wyobrażam (na ścianach zbrojone wience a w środku zbrojenia krzyzowe - dlatego nie mogłam tego zrozumieć :D )

Chyba ta cegła bedzie musiała byc zastosowana, bo zatkamy dziurki skoro trzeba i wyregulujemy wysokość