pierwek 04.02.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 skoro budujecie parterówkę to po co robicie zalewany strop? To spory koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 04.02.2010 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Najpierw miał byc z użytkowym podaszem, ale kwestia płyt gipsowych i ich ewentualnego pękania była jednym z minusów domu z poddaszem (myslelismy nawet o zalewaniu skosów). W końcu zdecydowaliśmy się na parterówkę, choć powiem, że nie wiem jak sie będzie w niej mieszkać, nawet syn mówi, że to chyba nie będzie dom bo bez sensu jak bez schodów (teraz je mamy). Ogólnie myslimy, że kosztowo jakoś nas to nie pokona, mąż sam zazbroi i zaszluje, a potem to juz będzie prościej w wykończeniówką. Przyjada otynkują i dalej do przodu. Drzewo tez chyba dzisiaj nie jest takie tanie no i mamy uczulenie na płyty kartonowo gipsowe. Z drugie strony dom bedzie przygodowany do ewentualnej adaptacji poddasza (zostawione miejsce na schody, podmurowane - ale to na pewno przez nas nie będzie robione, ewentualnie dzieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.02.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 teraz chyba też budowałbym parterówkę bo wykańczanie poddasza (robię z ojcem) mnie wykańcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 04.02.2010 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dom z poddaszem ma swoje plusy, jak to przewalczysz to będziesz zadowolony(dzieci na górze, chodzisz sobie swobodnie nie całkiem ubrany i myslisz, ze chyba Cie nie widać - ja tak mam, śpisz z otwartym oknem przez które ci nikt nie wejdzie). Och trochę boje się tej parterówki, zwłaszcza punkt ostatni.Mam nadzieje, że będą plusy parterówki (bo na pewno je ma) i że będe zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.02.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 tzn. jak w tej chwili fachowcy robią? najprościej - przemurować cegłą pełną i na to położyć belki U nas ta belka chyba musi być, bo jest na dużej przestrzeni dzielącej salon i jadalnię i projektant mówił, że tam belka musi być. Nie wiem czy dobrze rozumię, na tej cegle kładziesz belkę 25x25 a płyta ma grubość 15 to co te 10; czy też wszystko robisz grubością 15 i belkę i płytę? Ta belka to podciąg , my tu o chlebie a ty o niebie, zostaw tą sprawe chłopu bo osiwiejesz nim dom wybudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 04.02.2010 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 mariankossy moze to i fachowo nazywa sie podciąg, chodziło mi o to, że mamy w projekcie strop zalewany , na scianach są wieńce zazbrojone 25x25, płyta ma 15 a pomiedzy jadalnia a salonem jest ten podciąg 25x25. Moze to nie są fachowe określenia a jednak zrozumiałeś o co mi chodzi. O stan moich włosów się nie martw, jak osiwieję to sobie do ozdoby ten wieniec laurowy lub olimpikski założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 04.02.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 ...wysokość pomieszczeń na etapie murowania reguluj "ostatnią" warstwą" cegły/cegieł lepiej 7 cm za wysoko niż 7 za nisko... zawsze dodatkowe 2-5cm możesz zyskać podwyższając wieniec z 25cm do 27/30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 08.02.2010 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 ...wysokość pomieszczeń na etapie murowania reguluj "ostatnią" warstwą" cegły/cegieł lepiej 7 cm za wysoko niż 7 za nisko... zawsze dodatkowe 2-5cm możesz zyskać podwyższając wieniec z 25cm do 27/30... Dziekuję bardzo za odpowiedź. Wracam jeszcze do tematu. Wyrównując z góry cegłą pozostaje problem odległości do okna – tu chcielibyśmy ok. 85 cm od gotowej podłogi. Czy można ewentualnie : 1.pierwsza warstwę na papie przejechać bloczkiem betonowym (12 lub 15 cm) 2.pierwszą warstwę na papie przejechać betonem komórkowym o wysokości 24, szer. 15 – ten bloczek byłby odwrócony, czyli na wysokość 15 Byłoby szybciej niz np. cegłą i odległości mielibyśmy odpowiednie. Czy powyższe opcje sa dopuszczalne, czy któras jest lepsza . Sory, ze tak marudze, ale szukam najlepszej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.02.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 u mnie pod oknami jechali od dołu normalnie pustakami a niewłaściwą wysokość regulowali warstwą cegieł (pod docelowym parapetem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 08.02.2010 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 jak rozumię, ze mozna i pod oknami cegłą i z góry 2 razy przejachac cegłą ale na pewno bardziej czasochłonne, wiecej zaprawy.Jakby mozna było rozwiązać problem jednym kamieniem z dołu to byłoby prściej. Gdzieś chyba nawet czyałam, żeby jako pierwsza warstwę pojechac bloczkiem betonowym (przy watkach energooszczędnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts